Ελλάδα

Οι ζωές των Σάκο και Βαντσέτι σε κόμικ

Ο Rick Geary εξετάζει την πιο πολύκροτη δίκη του 20ού αιώνα. 

Οι αναρχικοί Σάκο και Βαντσέτι κατηγορούνται για ληστεία και δολοφονία αλλά τα υποτιθέμενα ακλόνητα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι τόσο αμφισβητήσιμα που η καταδίκη τους πυροδοτεί μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με ψυχραιμία και σαφήνεια, ο Geary παρουσιάζει όλες τις πτυχές μιας από τις σημαντικότερες υποθέσεις, που συγκλόνισε όλον τον κόσμο τον 20ο αιώνα: Την ιστορία των ιταλών αναρχικών εργατών Σάκο και Βαντσέτι οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ληστεία μετά φόνου και εκτελέστηκαν παρόλο που οι διαμαρτυρίες για άδικη δίκη και ενοχοποίησή τους δεν σταμάτησαν ποτέ.

«Θα μπορούσα να είχα πεθάνει, ασήμαντος, άγνωστος, μια αποτυχία. Τώρα δεν είμαστε αποτυχημένοι. Αυτή είναι η καριέρα μας και αυτός ο θρίαμβός μας. Ποτέ στη ζωή μας δεν φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τόση δουλειά υπέρ της ανεκτικότητας, της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αλληλοκατανόησης, όπως τελικά κάνουμε τώρα κατά λάθος. Ό,τι είπαμε, ό,τι ζήσαμε, ό,τι πονέσαμε – τίποτα!

Η αφαίρεση των ζωών μας, των ζωών ενός καλού παπουτσή και ενός φτωχού ιχθυοπώλη – τα πάντα! Η τελευταία στιγμή μας ανήκει, αυτή η θανάσιμη αγωνία είναι ο θρίαμβός μας», ήταν τα λόγια του Bartolomeo Vanzetti αμέσως μετά την ανακοίνωση της θανατικής καταδίκης.

koutipandoras.gr

Back to top button