Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στους γουνοποιούς μετά την «44η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς» (ρεπορτάζ)

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στους γουνοποιούς και την διοίκηση του συνδέσμου τους, μετά την ολοκλήρωση της 44ης Διεθνούς Έκθεση Γούνας της Καστοριάς. Μέρες πριν από την έκθεση, στους κόλπους τωνγουνοποιών, με βάση τα στοιχεία προεγγραφών των εμπορικών επισκεπτών, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία καταγραφής εισόδου στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας που άνοιξε τις πύλες του από τις 2 έως τις 5 Μαΐου 2019, πέρασαν 1.504 εμπορικοί επισκέπτες, από 42 χώρες.

Του Σπύρου Κουταβά

Ο κατάλογος των χωρών που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο στην Καστοριά διευρύνεται, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου γουνοποιών, οι φετινές συμμετοχές παρουσίασαν άνοδο έως 11%, με αποτέλεσμα η έκθεση να έχει καθιερωθεί στα πιο αναγνωρισμένα παγκόσμια γεγονότα στο χώρο της γούνας.

Η παρουσία της Ρωσίας στην έκθεση ήταν σημαντική και παρόλα τα προβλήματα με το εμπάργκο της ΕΕ και των ΗΠΑ και την παλιότερη υποτίμηση του ρουβλιού, κατέγραψε σημαντική άνοδο που οι οργανωτές την υπολογίζουν στο 13,14%, αποτελώντας τον κύριο όγκο των πελατών της φετινής διοργάνωσης.

Αυξημένος ήταν επίσης, ο αριθμός των Ουκρανών, Τούρκων, Ιταλών και Ρουμάνων εμπορικών επισκεπτών, ενώ οι Κορεάτες με την βοήθεια του οργανισμού Enterprise Greece που οργάνωσε την επιχειρηματική τους συμμετοχή, έκαναν την πιο πληθωρική εμπορική αποστολή.

Σύμφωνα με τον Γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Νίκο Κατσάνο, παρουσιάστηκαν προϊόντα που «φέρουν την ταυτότητα της ελληνικής γούνας Καστοριάς που μετά από τη προσπάθειες ετών είναι πια αναγνωρίσιμη από όλους τους γνωστούς οίκους διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος».

Ο κ. Κατσάνος, με αφορμή το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών και τις συμφωνίες που έγιναν, διαπίστωσε ότι «τα προϊόντα που παράγουν οι επιχειρήσεις μας είναι ελκυστικά, με αναμφισβήτητο ανταγωνιστικό ποιοτικό προφίλ εφάμιλλο διεθνών οίκων ραπτικής» ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «επιχειρήσεις της περιοχής “ράβουν” παλτό για λογαριασμό Ιταλικών εμπορικών Οίκων» όπου οι τελευταίου τοποθετούν στο προϊόν το δικό τους εμπορικό σήμα.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες γούνας τονίζουν ότι Καστοριά και σε μικρότερο βαθμό η Σιάτιστα παρόλες τις κρίσεις και τις εμπορικές οικονομικές διακυμάνσεις του παρελθόντος συνεχίζουν να διαθέτουν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες μεταποίησης της ελληνικής οικονομίας με αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό που ανταγωνίζεται ισχυρούς μεταποιητικούς παίκτες στην Ιταλία, τη Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ.

 

 

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.