Κόσμος

Οι ΗΠΑ «δυναμίτισαν» τη συμφωνία για το κλίμα στο Συμβούλιο της Αρκτικής

Για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, οι οποίες συνεδρίασαν στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, απέτυχαν να συντάξουν την παραδοσιακή τελική δήλωσή τους και η αποτυχία αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται στην εν λόγω δήλωση η κλιματική αλλαγή.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί που εκπροσωπούνται στους κόλπους αυτού του θεσμού περιφερειακής συνεργασίας, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την άνοδο της θερμοκρασίας που αναστατώνει τους προγονικούς τρόπους ζωής τους, επέκριναν δριμύτατα αυτή την αποτυχία.

Στο τέλος της 11ης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Αρκτικής, η συνήθης κοινή τελική δήλωση αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο – βραχύτερο και μικρότερης συμβολικής σημασίας – που υπογράφεται από όλους τους υπουργούς των οκτώ κρατών μελών. Σ’ αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου, της οποίας προήδρευσε. «Όμως ασφαλώς είναι ξεκάθαρο πως τα κλιματικά ζητήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία τα βλέπει κανείς και ανάλογα με την πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η μη έκδοση τελικής δήλωσης οφείλεται στην άρνηση των ΗΠΑ να περιληφθεί σ’ αυτήν το κλίμα.

Σε ένα άλλο κείμενο της φινλανδικής προεδρίας, ο Σόινι ανέφερε πως «μια πλειοψηφία ανάμεσά μας θεωρούμε την κλιματική αλλαγή θεμελιώδη πρόκληση για την Αρκτική». Η διατύπωση αυτή φανερώνει την απουσία συναίνεσης, κάτι ασυνήθιστο σ’ αυτή την αρένα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που το Συμβούλιο της Αρκτικής απέτυχε να εκδώσει τελική δήλωση στο τέλος των υπουργικών συνόδων του, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια.

ΑΠΕ

Back to top button