Κόσμος

Πώς λειτουργεί η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (γράφημα)

Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, αυξάνεται και η εξάρτηση των πολιτών από την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών. Οι κυβερνοεγκληματίες διατρέχουν την καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους εκμετάλλευσης των τρωτών σημείων και των πληροφοριών πρόσβασης.

Η Europol, με έκθεση που συνέταξε από κοινού με την Trend Micro, τον Μάρτιο 2019, παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Υπογραμμίζει ότι η απάτη αυτή καθίσταται εναλλακτική λύση χαμηλού κινδύνου έναντι του παραδοσιακού οικονομικού εγκλήματος. Το μειωμένο κόστος και η αυξημένη διαθεσιμότητα εξοπλισμού hacking σημαίνει ότι αυτό το είδος απάτης είναι σε άνοδο. Το κόστος της απάτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην καρδιά της, αυτή η απάτη αφορά την κατάχρηση προϊόντων (κυρίως σταθερών και κινητών τηλεφώνων) ή υπηρεσιών, με σκοπό την παράνομη απόκτηση χρημάτων από έναν πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ή από τους πελάτες του. Ο κύριος στόχος των εγκληματιών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες που κυμαίνονται από απλές έως εξαιρετικά περίπλοκες απάτες:

  • Κλήσεις Vishing (συνδυασμός των λέξεων Voice και Phishing). Το Vishing είναι μια τηλεφωνική απάτη στη διάρκεια της οποίας τα θύματα αποκαλύπτουν προσωπικές, οικονομικές ή πληροφορίες ασφαλείας τους ή μεταφέρουν χρήματα στους απατεώνες.
  • Wangiri- Ιαπωνικά για «Ένα κουδούνισμα και παύση κλήσης»- Ένας απατεώνας θα δημιουργήσει ένα σύστημα για να καλέσει έναν μεγάλο πλήθος τυχαίων αριθμών τηλεφώνου. Κάθε κλήση χτυπά μια φορά και στη συνέχεια κλείνει, αφήνοντας μια αναπάντητη στα τηλέφωνα των παραληπτών. Οι χρήστες βλέπουν συχνά την αναπάντητη κλήση και, πιστεύοντας ότι είναι νόμιμη, καλούν τον αριθμό πίσω.
  • Η Διεθνής Απάτη Διαμοιρασμού Εσόδων (IRSF): Περιλαμβάνει τη μεταφορά χρηματικών ποσών με βάση τη διεθνή εμπιστοσύνη μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων. Απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να λήξουν τα αρχεία καταγραφής πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί η απάτη;

  1. Οι εγκληματίες αποκτούν τηλεφωνικούς αριθμούς από τους παρόχους υπηρεσιών IPRN (International Premium Rate Number)
  2. Δημιουργούν μεγάλο αριθμό διεθνών κλήσεων προς αυτούς τους αριθμούς, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα botnets ή διακομιστές που «τρέχουν» κλεμμένες κάρτες sim
  3. Οι ψευδείς κλήσεις μπορούν να περάσουν 6 ή 7 φορείς τηλεπικοινωνιών για να φτάσουν στο σημείο τερματισμού τους
  4. Τελικά, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα μπλοκάρουν τις κλήσεις προς τους αριθμούς IPRN
  5. Οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN μοιράζονται τα κέρδη με τους εγκληματίες.

Η Europol σημειώνει πάντως, ότι δεν είναι απατεώνες όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN, καθώς υπάρχουν νόμιμοι φορείς που προσφέρουν γνήσιες υπηρεσίες.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασίλης Κοριμέντζας
Γράφημα: Πέγκυ Βαριτάκη

ΑΠΕ

Back to top button