Πεντακόσιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, 250 εκδότες και 300 συγγραφείς, από τους οποίους περισσότεροι από 60 ξένοι, συνθέτουν το προφίλ της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θεωρείται η σημαντικότερη του είδους στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες. Τιμώμενη της 16ης ΔΕΒΘ είναι η Ισπανόφωνη Λογοτεχνία.
Συγγραφείς όπως ο Σαντιάγο Γκαμπόα και ο Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε από την Κολομβία, ο Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ, ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία και ο Ισπανός ελληνιστής Πέδρο Ολάγια είναι μερικά από τα ονόματα που εντάσσονται στο αφιέρωμα. Η Πορτογαλία θα εκπροσωπηθεί από τους συγγραφείς Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο. Στην έκθεση συμμετέχουν και πολλοί γνωστοί Έλληνες αλλά και αρκετοί ακόμη ξένοι συγγραφείς, από τουλάχιστον 20 χώρες. Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προσκλήθηκαν από το εξωτερικό και τέσσερις Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής πεζογράφοι, οι Αρης Φιορέτος, Πάνος Καρενέζης, Άντζελα Δημητρακάκλη και Μιχάλης Πατένταλης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας.
Στη διάρκεια της 16ης ΔΕΒΘ θα εγκαινιαστεί το “ Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας” και γι΄αυτό η συμμετοχή της Ρωσίας είναι δυναμική. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας, που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2020.
Κεντρικό θέμα της 16ης ΔΕΒΘ είναι το «Πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία». Η θεματική αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο του “ πλήθους”, ως κομπάρσου ή ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων και να ανιχνεύσει τον τρόπο που η λογοτεχνία και η ιστοριογραφία αντιμετωπίζουν το “ πλήθος” διαχρονικά. Στόχος είναι επίσης να αναδείξει την αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς των συλλογικών δράσεων -και κατ’ επέκταση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης- και τους θιασώτες του ατομικισμού.
Οι υπόλοιποι βασικοί θεματικοί άξονες της 16ης ΔΕΒΘ είναι οι:
Λογοτεχνία και Μνήμη
Προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως ένα αφιέρωμα στη λογοτεχνική σάτιρα («Θυμόμαστε και μειδιούμε») με αφορμή τις επετείους γέννησης ή θανάτου των Γεώργιου Σουρή, Νίκου Τσιφόρου, Δημήτρη Ψαθά, Κλεάνθη Τριαντάφυλλου και αφιερώματα στους Νίκο Μπακόλα, Λεωνίδα Χρηστάκη, Κωστή Μοσκώφ («Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη»), Μιχάλη Κατσαρό, Έλλη Παππά, Νίκο Νικολαϊδη, Μίλτο Σαχτούρη («Γραφή και Πολιτική») και στις Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη («Ελληνίδες πεζογράφοι του 20ού αιώνα»).
«Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance
Στην ενότητα αυτή που έχει ως τίτλο ένα ποίημα της Ζωής Καρέλλη, θα τεθούν ερωτήματα όπως: Είναι η ταυτότητα κάτι «φυσικό»; Πώς αντιλαμβάνονται την έννοια του φύλου οι σύγχρονοι λογοτέχνες και performers; Υπάρχει γυναικεία λογοτεχνία;
Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία
Δράσεις, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τη φωνή, τις ανάγκες αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οργανώνει τέσσερα εργαστήρια με προσφυγόπουλα και εκδήλωση με τη συμμετοχή του επικεφαλής της στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.
Στοχεύοντας στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, η ΔΕΒΘ οργανώνει εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις θεμάτων που αφορούν τα παιδιά, τους εφήβους, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.
Επίσης η 16η ΔΕΒΘ θα φιλοξενήσει το 6ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 4ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου και ημερίδα για το μέλλον του βιβλίου με έμφαση στη διεθνή αγορά, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα και τις νέες τεχνολογίες.