Καστοριά: Ο επίσημος εορτασμός της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (πρόγραμμα)


Το 1994 καθιερώθηκε με νόμο η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι εκδηλώσεις εορτασμού έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Ο φετινός εορτασμός θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
– Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 19ης Μαΐου.
– Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας κατά τις βραδινές ώρες της 19ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Κυριακή 19 Μαΐου 2019
Ώρα 07:00 π.μ.: Θα σημάνουν οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.
Ώρα 07:30 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Ώρα 08:00 π.μ.: Επίσημη Έπαρση της σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων με τη συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.
Ώρα 10:30 π.μ.: Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ. – Ομιλία για το ιστορικό της Ημέρας από τον κ. Αμαραντίδη Ιωάννη, πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων ν. Καστοριάς.
Ώρα 11:15 π.μ.: Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων. – Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) από τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, Οργανισμών και Ιδρυμάτων και οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τιμήσει την εορτή κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καστοριάς (2467350216). – Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος – Πέρας τελετής – Αποχώρηση επισήμων.
Ώρα 19.50 μ.μ.: Υποστολή σημαίας στην πλατεία Μακεδονομάχων με την συμμετοχή τμήματος αποδόσεων τιμών.
 

 

1 σχόλιο

  1. ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟ – ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
    ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-05-19 ΣΤΙΣ 20:00