Καστοριά

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Καμένος(;)! γράφει ο Βασίλης Λ. Κωνσταντίνου

 Η απλή αναλογική είναι γεγονός. Φαίνεται ότι δεν έχουμε καταλάβει την διαφορά. Ή καλύτερα δεν την καταλάβαμε όσο πρέπει. Και καλά εμείς. Οι υποψήφιοι; Αυτοί δεν έπρεπε να επικοινωνούν να το συζητούν με τον κόσμο; Να το θέσουν σαν προτεραιότητα στις ομιλίες τους.

Ενώ η συνεργασία είναι απαραίτητη, κανέναν δεν δείχνει να τον απασχολεί. Με τον νόμο αυτό μήπως μερικοί αισθάνονται ότι μπορεί να γίνουν “Καμένοι”(;) Να “κολλήσουν” στην πλειοψηφία και μαζί να κυβερνήσου(;). Πώς όμως;
Η απλή αναλογική υπάρχει και λειτουργεί σε άλλα κράτη δήμους και περιφέρειες. Έχει τα καλά της και τα στραβά.Κάθε τόσο αναθεωρείται και τροποποιείται το εκλογικό σύστημα.Βλέπουν τις αδυναμίες και προσπαθούν να τις διορθώσουν.Έχουν παράδοση και για να κάνουν ένα συνασπισμό συζητούν μήνες. Συντεταγμένα και με επικεφαλής ομάδων. Εμείς τι είδαμε;
Πώς λειτούργησε αυτή η συνεργασία σε κεντρικό επίπεδος.Είδαμε στην κυβέρνηση να συνασπίζονται δύο αντίθετες στις ιδέες πολιτικές δυνάμεις . Όλοι απορούσαμε για το πως μπορούν να κυβερνήσουν. Στην πορεία φάνηκε η πραγματική συγκολλητική ουσία. Ήταν η εξουσία. Γι αυτό και η υπουργοποίηση και αξιοποίηση όλων των βουλευτών των ΑΝΕΛ. Όταν δε διαφώνησαν κάποιοι /ες στρογγυλοκάθησαν στην καρέκλα και συνέχισαν με την κυβέρνηση.Ενώ η λαϊκή εντολή ήταν τελείως διαφορετική αυτοί έκαναν ατομική πορεία τελείως αντίθετοι.Ο καθένας καταλαβαίνει γιατί.
Αυτά τα γράφω γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης των δημοτικών /περιφερειακών συμβούλων και της δημιουργίας μιας τεχνικής πλειοψηφίας. Ερήμην του επικεφαλής και της ομάδας τους. Και ενώ εμείς θα ψηφίσουμε τον τάδε συνδυασμό γιατί ..θα μας προκύπτει τοπική κυβέρνηση.
Γίνομαι κακός αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο παύει να είναι πιθανόν όταν κάπου γίνεται. Προσωπικά θέλω να πιστεύω και ελπίζω να μην γίνουν.Δυστυχώς όμως αφού έγιναν δεν αποκλείεται να μην γίνουν. Γιατί σε όλη την Ελλάδα γίνεται χαμός με τους συνδυασμούς; Και για να τα λέμε έξω από τα δόντια. Εκτός από συνδυασμό πρέπει να επιλέξουμε πρόσωπα που δεν θα αποδειχθούν ότι είναι σαν την Κουντουρά, Παπακώστα, Τέρενς και με τ άλλα τα παιδιά. Να παίξουν ατομικό παιχνίδι για το προσωπικό συμφέρον. Να έχουν ήθος μπέσα αξιοπρέπεια. Και ότι κάνουν (όταν αλλάζουν ομάδα) να το δικαιολογούν αναλυτικά στους ψηφοφόρους τους και όχι μόνο,ότι γίνεται γι αυτόν και για αυτόν τον λόγο και όχι μόνο και μόνο για να πάρουν αυτοί αξίωμα και μισθό.
Ελπίζοντας ότι θα διαψευσθώ σε όλα τελειώνοντας λέω και πάλι τούτο:’Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι ίδιοι. Επιλέγουμε προσωπικότητες που θα τιμούν την ψήφο μας.”

 

 

Back to top button