Καστοριά

Δέκα ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές! Είστε έτοιμοι; (της Χρυσούλας Κυρατζή)

Η ώρα των Δημοτικών Εκλογών έφτασε! Είστε πολλοί όσοι γνωρίζετε τι ακριβώς θα ρίξετε την ερχόμενη Κυριακή στην κάλπη, είστε όμως αρκετοί και όσοι ακόμη ψάχνεστε ή σκέφτεστε ότι δεν έχει νόημα ακόμα και να συμμετάσχετε στη διαδικασία…

Επειδή θεωρούμε πως η αποχή δεν πρέπει να υπάρχει ούτε σαν επιλογή στο μυαλό κάθε δημότη, θα μοιραστούμε μαζί σας ανησυχίες και προβληματισμούς για όσα έχουν γίνει μέχρι και σήμερα στο Δήμο Καστοριάς σε αυτή την προεκλογική περίοδο!

Ας θυμηθούμε για αρχή κάτι σημαντικό από τις εκλογές του μακρινού 2014:

Σύμφωνα με τα στατιστικά, από τους 40.117 εγγεγραμμένους, την πρώτη Κυριακή τότε, ψήφισαν μόλις 22.738 δημότες (το 56,68 %) ενώ τη δεύτερη Κυριακή  21.636 ψηφοφόροι.

Ο αριθμός των φετινών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και τοπικών συμβούλων στο Δήμο Καστοριάς ανέρχεται στους 508! (270 δημοτικοί σύμβουλοι και 238 τοπικοί)

Οι 508 υποψήφιοι συνδημότες μας μοιράζονται σε 5 ψηφοδέλτια!

Με γρήγορους υπολογισμούς συνειδητοποιούμε πως αντιστοιχεί 1 υποψήφιος ανά 78,97 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (στοιχεία 2014) ή 1 ανά 44,75 ενεργούς ψηφοφόρους (με βάση όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2014).

Αν υπολογίσουμε πως η πληθυσμιακή συρρίκνωση του Δήμου που επιτεύχθηκε την τελευταία 5ετία αναμένεται να αποτυπωθεί στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα διαπιστώσουμε πως βγαίνοντας στο μπαλκόνι και φωνάζοντας, θα απαντήσει τουλάχιστον 1 υποψήφιος…

Ο αγώνας για τις 41 καρέκλες της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου κορυφώνεται καθώς μας χωρίζουν μόλις 10 ημέρες από την πρώτη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών.

Η κατάσταση μέχρι σήμερα…

Θερμή συμμετοχή σε εκδηλώσεις, πυκνές επισκέψεις των 10 λεπτών σε υπηρεσίες και δομές, ομιλίες σε καφενεία με κομπάρσους χειροκροτητές, φυλλάδια και καρτούλες σε περίπτερα/ξενοδοχεία/καφετέριες/εισόδους πολυκατοικιών, καταιγισμός likes σε αναρτήσεις στα social media,

φαντεζί εκλογικά κέντρα με κακόγουστες γιγαντοαφίσες ή πλήρης απουσία μιας σταθερής βάσης του συνδυασμού, «τυχαίες» βόλτες σε γειτονιές και στέκια της πόλης, χειραψίες,  εναγκαλισμοί και προσωπικά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που δεν έλεγαν ούτε «καλημέρα» το προηγούμενο διάστημα….είναι τα πρώτα που μπορούμε με ευκολία να σκεφτούμε.


Όλα καλά ως εδώ, αν και πολύ προβλέψιμα και παλιομοδίτικα -θα έλεγε κανείς- για την εποχή μας…

Μην ξεχνάμε πως είναι μεγάλο το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων που ψηφίζει, οι οποίοι όπως και να το κάνουμε δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και συγκινούνται ακόμη από τις κλασικές τακτικές προσωρινής οικειότητας

(κερασμένοι καφέδες στα καφενεία, γυαλιστερά φυλλάδια κάτω από την πόρτα, προσωπικά τηλεφωνήματα, αδιάφορες διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες και κάρτες με τη φωτογραφία και το Ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Λες και η φωτογένεια είναι εκείνη που θα επιφέρει την πολυπόθητη ψήφο.)

Μήπως χρειάζεται να θίξουμε και το φαινόμενο των σταυρωμένων ψηφοδελτίων; Πόσοι από εμάς θα λάβουμε ένα φακελάκι έτοιμο για την κάλπη, σαν να είμαστε ανίκανοι να σταυρώσουμε τον εκλεκτό μέσα στο παραβάν, αλλά ταυτόχρονα άξιοι να τον διακρίνουμε και να τον επιλέξουμε ανάμεσα στους 100αδες; Τις χρυσές εποχές, μάλιστα, ήταν κοινό μυστικό πως θα μπορούσε να συνοδεύει το κάθε φακελάκι κι ένα ευχαριστήριο 10ευρω (τουλάχιστον)…


Κι ενώ τα γραφεία τύπου και οι στενοί συνεργάτες των Υποψηφίων Δημάρχων συντάσσουν το ένα δελτίο τύπου μετά το άλλο εμπεριέχοντας πολλές φωτογραφίες δόξας κι επιτυχίας από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ο κόσμος της Καστοριάς αγωνιά όχι για το ποιος θα βγει τελικά, γιατί δεδομένο είναι πως η πόλη αυτή θα έχει νέο Δήμαρχο από την 1η Σεπτεμβρίου,  αλλά για το τί είναι ικανός και διατεθειμένος να κάνει.

Πλήρη προγράμματα με χρονοδιαγράμματα και μελέτες, δεν έχουμε λάβει ακόμη  από κανέναν συνδυασμό. Στις μεμονωμένες συνεντεύξεις υποψηφίων (οι οποίες παρεμπιπτόντως κοστίζουν αρκετά για να περιλαμβάνουν σκληρές και δύσκολες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να εκθέσουν τους υποψηφίους) ακούμε να παπαγαλίζονται προγραμματικές θέσεις άλλων δεκαετιών με μοντέρνες πινελιές, αοριστολογίες κι ευχολόγια.

Στις κορυφαίες στιγμές, όταν νυν δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διεκδικούν εκ νέου μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, (αρκετοί από τους οποίους έχουν εκτελέσει και καθήκοντα αντιδημάρχων, μάλιστα) μιλούν για μια νέα εποχή που ξημερώνει και ανάγκη για δουλειά κι αλλαγές. Αν μεταφράσουμε τα λεγόμενά τους, ο μόνος που θα πρέπει να αναλάβει συνεπώς τις ευθύνες των παραλήψεων και των αποτυχιών της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος. 

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως εντύπωση προκάλεσε πόσο λίγοι ήταν οι υποψήφιοι εκείνοι που παρευρέθησαν στην απολογιστική ομιλία και στην απαρίθμηση των πεπραγμένων από τον νυν Δήμαρχο Καστοριάς, λίγες ημέρες πριν στο Δημαρχείο. Απορίας άξιον είναι πώς ενδιαφέρθηκαν μεμονωμένοι πολίτες και αδιαφόρησαν ολόκληροι υποψήφιοι συνδυασμοί. Γνωρίζουν άραγε τόσο καλά όσα θα βρουν μπροστά τους όταν κι αν εκλεγούν που ήταν άσκοπη η παρουσία τους εκεί, αλλά αναγκαία σε κάποια άλλη εκδήλωση με υποψήφιους ψηφοφόρους;

Με λύπη μάθαμε πως ματαιώθηκε κι ένα debate μεταξύ των Υποψηφίων Δημάρχων σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Μια συζήτηση δηλαδή, μεταξύ εκείνων που κρίνουν τους εαυτούς τους άξιους να πάρουν τα ηνία αυτού του Δήμου. Μια συζήτηση που αν δεν πραγματοποιηθεί ποτέ, δε θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε πόσο πολύ θέλουν και πόσο έχουν δουλέψει για τη θέση αυτή. Πόσο γερές ομάδες έχουν, οι οποίες δε θα διαλυθούν στην πρώτη δύσκολη στιγμή αφήνοντας πίσω τους εχθρούς και πολέμιους στο Δ.Σ.. Πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο να αφήσει ένας νέος άνθρωπος την εργασία του για 4 (τουλάχιστον) χρόνια για να ασχοληθεί με τα προβλήματα των Δημοτών.

Μέχρι να ακούσουμε, να δούμε και να διαβάσουμε κάτι ενδιαφέρον και ουσιαστικό, κάτι που θα μας πείσει να ψηφίσουμε τους πιο άξιους και ικανούς γι’ αυτό τον τόπο με τα χιλιάδες προβλήματα, θα ξαναδιαβάσουμε -σε αναρτήσεις στο facebook και σε εφημερίδες- τα βιογραφικά (οι συντάκτες μερικών από τα οποία ή έχουν πολύ χιούμορ ή είναι μαθητές δημοτικού)  με τις γνώσεις, τις προεδρικές θέσεις σε συμβούλια γονέων και άλλα σωματεία, ακόμα και τις επιδιώξεις για τον τόπο αυτό, ενώ θα προσπαθούμε να θυμηθούμε από που γνωρίζουμε το χαμογελαστό πρόσωπο της φωτογραφίας…

Υ.Γ. Πατήστε εδώ για να δείτε πού ψηφίζετε! Γιατί η αποχή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα αυτών των εκλογών! 

Χ.Κ.

 aboutkastoria.gr

 

 

Back to top button