Η «Αποικία της Αξιοπρέπειας» (Κολονία Ντιγκνιδάδ) ιδρύθηκε το 1961 στη Χιλή από τον πρώην δεκανέα των Ναζί Πολ Σέφερ, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία για να αποφύγει τις κατηγορίες για κακοποίηση αγοριών σε ορφανοτροφείο που είχε ιδρύσει στη Βόννη.
Ο Σέφερ παρουσίαζε αυτή τη γερμανική κοινότητα – που την αποτελούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι – ως ένα ιδανικό οικογενειακό χωριό.
Βίντεο παραγωγές της «Αποικίας» παρουσίαζαν στον έξω κόσμο την ειδυλλιακή ζωή των ευτυχισμένων κατοίκων της, που όλοι φορούσαν παραδοσιακά ρούχα της Βαυαρίας, της δεκαετίας του ’40: άνδρες αφιερωμένους στην αγροτική δουλειά και γυναίκες και κορίτσια να κεντούν ή να φτιάχνουν βούτυρο.
Στην πραγματικότητα ο ίδιος διοικούσε με βαναυσότητα την «Αποικία» του: Τα μέλη της κατέληξαν να ζουν ως σκλάβοι ενώ ο ιδρυτής υπέβαλε τα παιδιά σε σεξουαλικά βασανιστήρια.
Τα μέλη της σέκτας ζούσαν απομονωμένα από τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους: Οι άνδρες ζούσαν χωριστά από τις γυναίκες και απαγορευόταν κάθε σεξουαλική ή άλλη επαφή μεταξύ τους.
Επίσης, τα παιδιά ζούσαν χωριστά από τους γονείς τους και δεν γνώριζαν τα αδέρφια τους ενώ κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της «Αποικίας«, Σέφερ.
Η φρικτή πραγματικότητα της «Αποικίας» για πνευματικές, σωματικές και σεξουαλικές κακοποιήσεις ενηλίκων και παιδιών άρχισε να αποκαλύπτεται το 1966, όταν ένα πρώην μέλος της σέκτας – ο Wolfgang Müller – κατάφερε να αποδράσει και να διαφύγει στη Γερμανία, όπου ζήτησε άσυλο. Σύντομα άρχισε τον αγώνα κατά του Σέφερ , απελευθέρωσε άλλον έναν άνδρα και τελικά ίδρυσε οργάνωση που μαχόταν να κλείσει η «Αποικία».
Μετά τη φυγή του Σέφερ το 1997, οι Χιλιανοί ανακάλυψαν ότι ο γερμανικός θύλακας είχε μετατραπεί επίσης σε κόλαση για τους αντιπάλους της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-90). Πολλοί Χιλιανοί αντιφρονούντες βασανίστηκαν ή εξαφανίστηκαν στην Κολονία Ντιγκνιδάδ.
Ο Σέφερ συνελήφθη το 2005 στη Γερμανία και πέθανε στη φυλακή πέντε χρόνια αργότερα. Η αποικία του μετονομάστηκε σε Βίλα Μπαβιέρα και μετατράπηκε σε κέντρο αγροτουρισμού.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιούσαν για καιρό από κοινού η γερμανική κυβέρνηση και μια επιτροπή του κοινοβουλίου, σήμερα είναι εν ζωή περίπου 240 μέλη αυτής της αίρεσης ενώ οι 80 από αυτούς έχουν επιστρέψει στη Γερμανία.