Καστοριά

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για την Καστοριά (γράφει η Αλίκη Καζταρίδου)

Ένα ξεχωριστό βιβλίο κυκλοφόρησε τελευταία από τις εκδόσεις Κέδρος, ιδιαίτερα τιμητικό για τον τόπο μας. Είναι το βιβλίο με τίτλο «Η Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά», του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Στοφόρου με μια συγκινητική αφιέρωση στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς της Καστοριάς αλλά και στην Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

Ο σπόρος για την συγγραφή του βιβλίου έπεσε εδώ στην Καστοριά, τον Μάιο του 2017 με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα σε σχολεία της περιοχής μας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η φαντασία πάει… σχολείο», που διοργανώνεται εδώ και μια δεκαετία από τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διαβάζοντας κανείς αυτό το βιβλίο, συναντάει τις πιο λαμπρές σελίδες από την ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο  της Καστοριάς, αλλά και την μελανή της πτυχή που συνδέεται με τον διωγμό και την εξόντωση της καστοριανής-εβραϊκής κοινότητας από τους ναζί.  Είναι ένα εξαιρετικό, εφηβικό βιβλίο και όχι μόνο, καλογραμμένο, γεμάτο περιπέτεια, μυστήριο και ερωτικά σκιρτήματα που συγκινούν και καθηλώνουν τον αναγνώστη.  Οι πολλές και ενδιαφέρουσες αναφορές στην ιστορία, την αρχιτεκτονική, την φύση και τους θρύλους για την σπηλιά αποκαλύπτουν την σε βάθος μελέτη του συγγραφέα  για τον τόπο μας. Ένα βιβλίο που προβάλλει την Καστοριά χαρίζοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα χωρίς καθόλου διδακτισμό.

Μια παρέα παιδιών που γνωρίσαμε και σε προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, στον «Κώδικα της Λέρου»  και ακολούθως στα «Ίχνη του Ομήρου» μπλέκει σε μια κυριολεκτικά επικίνδυνη περιπέτεια με φόντο τον “ανθό της λίμνης”, όπως αναφέρεται η πόλη της Καστοριάς. Συνδετικός κρίκος της παρέας ένας κρυμμένος θησαυρός, με πολυτιμότερο κομμάτι ένα διαμάντι, το ‘καταραμένο’ μέσα στην Σπηλιά του Δράκου με τους σταλακτίτες και τις λίμνες. Η δύναμη όμως της αγάπης θα αποδείξει ότι κάποιες φορές η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά για καλό σκοπό.

Αλίκη Καζταρίδου

Δασκάλα

Νέο βιβλίο: Η Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά

 

 

Back to top button