ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Ευχαριστήριο για την εκδήλωση της φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει…σχολείο» (σειρά φωτογραφιών)

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων, το προαιρετικό τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει… σχολείο», το οποίο υλοποιήθηκε κατά το τριήμερο από 8 έως 10 Μαΐου 2019, για πέμπτη φορά. Το πρόγραμμα, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με την  ευθύνη και το συντονισμό των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, των δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτεύχθηκε η θετική κινητοποίηση των παιδιών απέναντι στο λογοτεχνικό βιβλίο, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους, η ανάπτυξη φιλαναγνωστικών σχολικών  πρακτικών και το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία με εργαλείο έμπνευσης τη λογοτεχνία.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 29 Δημοτικά Σχολεία της Καστοριάς και τα Δ.Σ. Νεάπολης και Τσοτυλίου,  35 Νηπιαγωγεία του Νομού Καστοριάς, καθώς και το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς, τα οποία υποδέχτηκαν 40 συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους πανελλήνιας και τοπικής αναγνώρισης και εμβέλειας.  Οι δράσεις που ανέπτυξαν κατά τις επισκέψεις τους στα σχολεία, αλλά και κατά τις απογευματινές δράσεις στις Σχολικές βιβλιοθήκες για μαθητές και γονείς, αποτέλεσαν το επιστέγασμα όλων των δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας, που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα αντίστοιχα σχολεία. Οι δραστηριότητες ενσωμάτωσαν πληθώρα παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, κατάλληλων για την αξιοποίηση της λογοτεχνίας ως πηγής έμπνευσης και δημιουργίας. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη σημαντική παρουσία των συγγραφέων στο νομό, διοργανώθηκαν την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις αίθουσες του 9ου Δ.Σ Καστοριάς,  επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια τα οποία παρακολούθησαν με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον οι εκπαιδευτικοί όλων των συμμετεχόντων σχολείων.

Ευχαριστίες

  • Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για τη μεγάλη και απολύτως ουσιαστική συμμετοχή στους στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Με υψηλό αίσθημα παιδαγωγική ευθύνης και  θετική στάση αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το σχολείο στην διαμόρφωση φιλαναγνωστικής κουλτούρας και διάθεσης. Προσφέρουν στους μαθητές  μας τις ευκαιρίες και την πρόκληση   να εκφράζονται δημιουργικά και να χτίζουν μια πιο θετική και φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.
  • Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συγγραφείς, ποιητές και εικονογράφους, τόσο αυτούς που προέρχονται από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά όσο και τους δικούς μας, τους τοπικούς για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας, την εθελοντική τους συμμετοχή, τη δημιουργική τους διάθεση και την καθοριστική τους συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος.
  • Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά τους διακεκριμένους λογοτέχνες κ. Ηλία Παπαμόσχο και Αγγελική Βαρελά για την εξαιρετικά ποιοτική συμμετοχή τους στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος, οι οποίοι με το λόγο και τη σκέψη τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.
  • Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το κιθαριστικό σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς και τον υπεύθυνο καθηγητή μουσικής , καθώς και τα χορωδιακά τμήματα των 5ου, 6ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Καστοριάς και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς μουσικής για τον ιδιαίτερο τόνο που έδωσαν με την παρουσία τους στην κεντρική εκδήλωση του προγράμματος.
  • Ευχαριστούμε όλους τους εκδοτικούς οίκους για την ευγενική χορηγία όλων των λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία διανεμήθηκαν στα σχολεία που συμμετείχαν.
  • Ευχαριστούμε ακόμη τους γονείς που με τη συμμετοχή τους και τη συνέργειά τους υποστήριξαν την προσπάθειά μας.
  • Τέλος, αλλά όχι τελευταία, ευχαριστούμε θερμά τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και τους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, για τη συνεργασία μας και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν. Με την σταθερή, και με κάθε τρόπο υποστήριξή τους η συμβολή τους στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος, το οποίο εξελίχθηκε σε σταθερό εκπαιδευτικό θεσμό, είναι καταλυτική.

Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου

           ΠΕΚΕΣ Δυτ. Μακεδονίας

 Έλενα Ζυγούρη

Βαρινού Κωνσταντίνα

Τζήμας Δημήτρης

Back to top button