Καστοριά

Η Ελπίδα Είμαστε Εμείς και οι Επιλογές μας – του Δρ. Δημητρίου Α. Γιαγκόπουλου

Συμβαίνει λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μεγάλη μερίδα του κόσμου να μην ασχολείται, να μην ενδιαφέρεται ή και πιθανόν μη του δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθεί ουσιαστικά για τους συνδυασμούς, τα προγράμματα και τους υποψηφίους.

Είναι λογικό ο κόσμος να νιώθει προδομένος από το πολιτικό σύστημα, μετά από τόσες ψεύτικες υποσχέσεις, τόσα ΄΄Θα΄΄ και στο τέλος τίποτα.

Έχουμε όμως τεράστια ευθύνη για τις επιλογές που κάνουμε κάθε φορά που καλούμαστε να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας, οι οποίοι με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους θα καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια.

Η λανθασμένη επιλογή προσώπων, έχει ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές συνέπειες που βιώνουμε τόσο σε επίπεδο χώρας αλλά και τοπικά.Κακά τα ψέματα, σε κάθε θέση ο Άνθρωπος είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

Με το να μην ασχολείται κάποιος με τα κοινά, να μην ενημερώνεται σωστά, να μην ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ή αν το ασκεί να το κάνει πρόχειρα και επιπόλαια είναι σαν να επιτρέπει να ορίζουν τη ζωή και το μέλλον του κάποιοι άλλοι. “Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται”είχε πει ο ΜπέρτολτΜπρεχτ. Για την αγορά κάποιου υλικού αγαθού (αυτοκίνητο, κινητό τηλ. κτλ.) κάνουμε εκτενή έρευνα αγοράς μέχρι να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο ξοδεύουμε ελάχιστο ή καθόλου μέρος από τον πολύτιμο χρόνο μας για να ενημερωθούμε για το τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος.

Βέβαια στα υλικά αγαθά ξοδεύουμε χρήματα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ενώ η ψήφος είναι δωρεάν, ή καλύτερα έτσι πιστεύουμε, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που το πληρώνουμε πολύ ακριβά και για πολύ καιρό.

Για πόσο ακόμη θα επιτρέπουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;

“Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα”είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. “Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου”.

Αυτό θέλουμε να συμβεί και σε αυτή την εκλογική διαδικασία;

Η Δημοκρατία μετριέται στην ικανότητα του λαού να ορίζει τις τύχες του είχε γράψει ο Χάρης Παμπούκης. Για πόσο ακόμη θα επιλέγουμε ανθρώπους με κριτήρια όπως, η συγγένεια, η φιλία, η απλή γνωριμία, η εξυπηρέτηση, η υποχρέωση κ.α., ενώ γνωρίζουμε ότι δεν πρεσβεύουν τις δικές μας αξίες και ασχολούνται με τα κοινά για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς; Για πόσο ακόμη με τις επιλογές μας θα απομακρύνουμε τους άξιους και σοβαρούς ανθρώπους από την πολιτική;

Με τί κριτήρια θα πρέπει να ψηφίσουμε;

Τα κριτήρια της ψήφου μπορεί να είναι καθαρά προσωπική επιλογή, αλλά αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κοινούς κανόνες όπως, το ήθος, η αξία, η υπευθυνότητα, η εργατικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αποδεδειγμένη γνώση και ικανότητα.

Με την αποχή, την απαξίωση όλων και την εκ του ασφαλούς κριτική, δεν θα αλλάξει πάλι τίποτα.

Θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος και να δώσει την ευκαιρία να τον εκπροσωπήσουν άνθρωποι που δεν ψάχνουν μια θέση για να ωφεληθούν, μα για να ωφελήσουν. Άνθρωποι που έχουν όραμα, υψηλούς στόχους, ενθουσιασμό, νέες ιδέες και προτάσεις, καθαρές πεποιθήσεις και αξίες.

“Είναι καλύτερο να σκέφτεσαι πριν παρά να μετανιώνεις μετά”είχε πει ο Δημόκριτος.

Θα αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ή θα μετανιώνουμε πάλι μετά;

Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε όλοι ότι “η Ελπίδα Είμαστε Εμείς και οι Επιλογές μας”.

Ο Δημήτρης Γιαγκόπουλος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΕΛΠΙΔΑ της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Είναι Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.,Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καιδιευθύνει το Εργαστήριο Ταλαντώσεων και Δυναμικής Μηχανών (http://lvmd.mech.uowm.gr/).

Το Τρίπτυχο της Ανάπτυξης: Γνώση, Ενθουσιασμός, Συνεργασία – Συμπληρωματικότητα (του Δρ. Δημητρίου Α. Γιαγκόπουλου)

Back to top button