Καστοριά

“Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ” (του Δημήτρη Σμιξιώτη)

Μερικές σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών και το γενικότερο πολιτικό γίγνεσθαι

  1. Και το καλύτερο έργο να κάνεις ως κυβέρνηση αν έχεις απέναντί σου τα ΜΜΕ μέσω των οποίων πληροφορείται η πλειοψηφία του κόσμου, τότε χαϊρι δεν βλέπεις. Το ίδιο ισχύει και από την ανάποδη. Δε πα να είσαι ο πιο διεφθαρμένος πολιτικός, ο πιο κλέφτης, το πιο λαμόγιο, αν έχεις τα ΜΜΕ με το μέρος σου να σε λιβανίζουν και να κρύβουν τα σκάνδαλα, το μέλλον σου είναι λαμπρό.
  1. Η διαφθορά, το κλέψιμο και η λαμογιά στην Ελλάδα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν είναι επιλήψιμα και αντιμετωπίζονται με αδιαφορία. Στην χειρότερη μπορεί να είναι και …πολιτική υπόσχεση που φέρνει ψήφους! Το αίτημα δηλαδή δεν είναι η εξάλειψη της διαφθοράς αλλά να δοθούν ευκαιρίες για …συμμετοχή σε αυτήν !
  1. Η μνήμη δεν είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του Νεοέλληνα.
  1. Οι Πρέσπες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών παρόλο που η ΝΔ (με το ΠΑΣΟΚ) δημιούργησαν και διαμόρφωσαν το πρόβλημα επί δεκαετίες. Το πιο οξύμωρο είναι πως η ΝΔ ψηφίστηκε από τους “πατριώτες” υποσχόμενη πως δεν θα αντιδράσει στην συμφωνία !
  1. Επιβεβαιώνεται για άλλα μια φορά πως η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα χαλαρή.
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ελέγξει, με την καλή έννοια, την δημόσια διοίκηση. Εμπιστεύτηκε τα παλιά, και σε πολλές περιπτώσεις διεφθαρμένα (με ή χωρίς εισαγωγικά) συστημικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης που είτε και επί ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν να παίζουν τα διεφθαρμένα παιχνίδια τους, είτε έβαζαν συνεχώς τρικλοποδιές στο κυβερνητικό έργο. Ακόμα γελάνε τα στελέχη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚων στο δημόσιο με την αφέλεια που τους αντιμετώπισαν και για την ευκολία με την οποία πείστηκαν να τους εμπιστευτούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να βασιστεί σε πρόσωπα, και μάλιστα σε πολλές φορές ακατάλληλα, αλλά σε θεσμούς που έπρεπε να θεσπίσει για πιο δίκαιη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
  1. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ δεν νοιάζονταν τα 4 αυτά χρόνια για το κυβερνητικό έργο της αριστεράς αλλά για την δική τους βόλεψη. Έριχναν άγκυρες στο διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση την επόμενη μέρα της ανατροπής, όταν έρθουν οι άλλοι ξανά στην εξουσία. Ανθρωπάκια, δηλαδή, που συγκυριακά βρέθηκαν στην αριστερά και βρήκαν ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν την παρουσία τους σε αυτήν.
  1. Περισσότερο χαμένοι και απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα που δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν την κυβερνητική φθορά. Ταυτόχρονα, αυτό δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε λάθος στην αριστερή πολιτική του αλλά στην “δεξιά”. Δηλαδή έχασε τους μικρομεσαίους λόγω της υψηλής φορολόγησης την οποία χρησιμοποίησε για να βοηθήσει τα χαμηλότερα στρώματα (ή αυτά που παρουσιάζονται ως τέτοια στην εφορία) μέσω των επιδομάτων και των κάθε λογής βοηθημάτων. Βέβαια η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών ωφελήθηκαν από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 120 δόσεις κτλ αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Επομένως, το καλύτερο που έχει να κάνει στο σύντομο διάστημα των επόμενων 30 ημερών είναι να βρει τρόπο επικοινωνιακά να εξηγήσει στον κόσμο το έργο του, να φανερώσει στους “παραπλανημένους” τι σημαίνει Κούλης και ΝΔ στην εξουσία και τέλος να βρει τρόπο να καταπολεμήσει τα fake news που έχουν κατακλύσει τον κόσμο της ενημέρωσης, με προεξάρχοντα το διαδίκτυο. Η τακτική των fake news αλά Τράμπ πρέπει να παραδεχθούμε πως εφαρμόστηκε πετυχημένα από την αντιπολίτευση και επηρέασε αρκετό κόσμο.

Επίσης, πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη από την υπέρμετρη φορολόγηση. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει αυτή το μάρμαρο της κοινωνικής πολιτικής.

 

 

 

Ο Δημήτρης Σμιξιώτης είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

 

 

 

 

 

 

16 Comments

  1. Από κάτι τέτοια σαν αυτά που λέτε, κ. Σμιξιώτη, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι βέβαιο. Η καλύτερη απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς σας είναι η εξήγηση του δικού σας Νίκου Φίλη για την ήττα: κάτι για το ύφος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είπε, δεν το πήρε το αυτί σας; Γιατί αν το πήρε και γράφετε τέτοια, τότε αποδεικνύετε πανηγυρικά την έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής από μέρους σας, οπότε σας περιμένουν δυσκολότερες μέρες… Είναι δυνατόν, εσείς που νομίζετε πως εκπροσωπείτε καλύτερα απ’ όλους τον λαό, να λέτε ότι για την ήττα σας φταίει ο λαός που δεν κατάλαβε;;;

    1. Ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να σχολιάσετε αλλά μάλλον δεν διαβάσατε το κείμενο ή το διαβάσατε πρόχειρα και βιαατικά. Πουθενά δεν ισχυρίζομαι ότι για όλα φταίει ο λαός. Τα συστημικά ΜΜΕ, το διεφθαρμένο επιχειρηματικό και οικονομικό κατεστημένο, δεν είναι ο λαός. Οι μανδαρίνοι της δημόσιας διοίκησης δεν είναι ο λαός, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέλαβαν θέσεις και λειτουργούν με ιδιοτέλεια δεν είναι ο λαός, τις αποφάσεις για την επικοινωνιακή δαιχείριση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν τις πήρε ο λαός. Κάντε ένα κόπο να ξαναδιαβάσετε το κείμενο αγαπητή κυρία – αγαπητέ κύρια Α.Ν. και είμαι σίγουρος πως γράφω κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχυρίζεστε.

      Δημήτρης Σμιξιώτης

  2. Σοβαρά τώρα;
    Ο σύριζα είχε απέναντι του τα ΜΜΕ; ποια ΜΜΕ; την ΕΡΤ; το έθνος; το OPEN; μήπως το documento; ή μήπως την αυγή; μάλλον τον alpha εννοείτε. (θα μπορούσα να συνεχίσω αρκετή ώρα τη λίστα).
    Για την ήττα του σύριζα δηλαδή μόνο ο σύριζα δε φταίει. φταίνε όλοι οι άλλοι που είναι διεφθαρμένοι, κλέφτες, φασίστες (αγαπημένη λέξη του σύριζα), λαμόγια (για πρεζέμπορες δεν έγραψες και θα σε μαλώσουν από τα κεντρικά) και μάλλον είναι και λίγο χαζοί που δεν έχουν καταλάβει σε τι παράδεισο ζούμε πλέον.
    Αυτό για τα fake news δε θέλω καν να το σχολιάσω.
    Τέλος το ότι αναφέρεστε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως “κούλη” δείχνει το (ανύπαρκτο) ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό που δεν έχετε.
    Υ.Γ(1): επειδή αναφερθήκατε σε σκάνδαλα, τι γίνεται τελικά με τη novartis;
    Υ.Γ(2): επειδή αναφερθήκατε σε σκάνδαλα, το όνομα πετσίτης σας λέει κάτι;

    1. Αγαπητέ “Θανάση”, για τα ΜΜΕ τα εξηγώ σε άλλο σχόλιο. Το “διεφθαρμένοι”, το “κλέφτες” και το “πρεζέμπορες” δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εισαγγελείς και η δικαιοσύνη. Αν τους αμφισβητείς γράψτο καθαρά για να καταλάβουμε ακριβώς τι εννοείς. Το “φασίστες” δεν το ανέφερα πουθενά και θα σε παρακαλούσα όταν σχολιάζεις τα γραφόμενά μου να αναφέρεσαι σε αυτά και όχι σε λόγια άλλον. Τα fake news καλά κάνεις που δεν τα σχολιάζεις. Δεν είναι ωραίο να εκτεθείς κι άλλο. Απορώ που μαζί με τον Κούλη που σου θίξαμε δεν ανέφερες και για τον Πολάκη. Πρόσεχε, χαλάς την γραμμή και θα …σε μαλώσουν από τα κεντρικά !

      1. Κύριε Σμιξιώτη δεν είμαι είμαι μέλος κάποιου κόμματος για να παίρνω γραμμή από τα κεντρικά (ίσως δεν το πιστεύετε αλλά υπάρχουν πολίτες που γράφουν την προσωπική τους άποψη και δεν παπαγαλίζουν ότι λένε τα ευαγγέλια κάποιου κόμματος).
        Για τα κλέφτες, διεφθαρμένοι και πρεζέμπορες που λέει η δικαιοσύνη, τόσα χρόνια περιμένουμε και μία καταδικαστική απόφαση δεν είδαμε. Αντιθέτως καταδικαστικές αποφάσεις για δυσφήμηση είδαμε αρκετές για τον Πολάκη (αλήθεια γιατί τον κρύψατε αυτόν τόσες μέρες;), για τον Βαξεβάνη κλπ.
        Επειδή με τα ΜΜΕ μας μπερδέψατε, είναι απέναντι στην κυβέρνηση όπως αναφέρετε στην αρχική σας ανάρτηση ή υπέρ της κυβέρνησης (αλλά δε φταίει ο σύριζα για αυτό) όπως απαντάτε στον κ. Κουκουφίκα;

  3. Ο κόσμος σαν ………” Χαΐρι ” του ΣΥΡΙΖΑ

    Όταν λέτε ότι η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα ΜΜΕ μήπως εννοείτε την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2 , την ΕΡΤ3 , το κανάλι της Βουλής , το Open του Σαββίδη , τον alpha του Κοντομηνά ; ή μήπως την ……αξεπέραστη πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή ” απολύτως σχετικά ” του πρώτου ραδιοφωνικού προγράμματος ; ( όσοι δεν την ακούτε , χάνετε την …… πεμπτουσία της ενημέρωσης ) · μήπως πρέπει να το………ξανασκεφτείτε ; έτσι για το …….καλό της ορθοφροσύνης ……….

    Και αν η ” πλειοψηφία του κόσμου ” επιλέγει τα ΜΜΕ που είναι ” απέναντι ” στην κυβέρνηση , φταίει ο κόσμος ;

    ……..ίσως να φταίει ο κόσμος , ίσως να φταίει ο ……Δημήτρης Σαββόπουλος , που στην Καστοριά πήρε περισσότερους ψήφους από ότι όλος ο συνδυασμός του Καρυπίδη ( ΣΥΡΙΖΑ ) …… , ίσως να φταίει η ……..μνήμη του Νεοέλληνα που ” δεν είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του ” · και τότε τι θα κάνουμε ;

    Μα φυσικά ! θα εκλέξουμε έναν άλλο ….κόσμο , έναν άλλο λαό στα …..μέτρα μας ….. , πως έγραφε ο Μπρεχτ στα 1953 στη ” Λύση ” του :
    ” ………….Δε θά ‘ταν τότε
    πιο απλό , η κυβέρνηση
    να διαλύσει το λαό
    και να εκλέξει έναν άλλον ; “………

    1. κ. Κουκουφίκα, νομίζω πως είναι το λιγότερο αστείο να χρεώνετε στον ΣΥΡΙΖΑ τα ιδιωτικά κανάλια που αναφέρατε. Όσο για την ΕΡΤ, στην καλύτερη των περιπτόσεων, θα τηρήσει ίσες αποστάσεις. Στην χειρότερη θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια της σημερινής αντιπολίτευσης για να …μην απολυθούν αν και όταν έρθει στην εξουσία. Γιατί θα γνωρίζετε και εσείς πως ο μόνος φόβος για απόλυση στους υπαλλήλους της ΕΡΤ έρχεται από δεξιά.

      Τον Δημήτρη Σαββόπουλο τον γνωρίζω, τον εκτιμώ ως άνθρωπο και θεωρώ πως δεν είναι τυχαία η διαφορά που είχε από τους άλλους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο του Κασαπίδη. Δεν ξέρω, όμως, αν με τις παρούσες συγκυρίες θα έπαιρνε τις ίδιες ψήφους αν πχ κατέβαινε με τον Καρυπίδη ή με κάποιον άλλο συνδυασμό. Οι συσχετισμοί και οι συγκυρίες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως θα γνωρίζετε.

      Επειδή δεν είμαι λαϊκιστής δεν θα μπω στον πειρασμό να αγιοποιήσω τον λαό, που τόσο συχνά συνηθίζεται αλλά και ούτε θα τον δαιμονοποιήσω για να δικαιολογήσω άλλες καταστάσεις. Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να παραβλέψω μια αντικειμενική, κατά την ταπεινή μου άποψη, πραγματικότητα. Το ότι μια σημαντική μερίδα του κόσμου επέλεξε την ΝΔ των υποδίκων και των διεφθαρμένων, ε, κάτι λέει αυτό για αυτόν τον κόσμο. Αν εσείς, για τους δικού σας λόγους, δεν το αντιλαμβάνεστε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ως δεδομένο.

      Δ. Σμιξιώτης

  4. Από αυτού του τύπου τη “δημοκρατία” μπούχτισε ο κόσμος και τους μούντζωσε. Αλλά όπως βλέπουμε είναι αμετανόητοι (βέβαια, για να μετανιώσουν πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημά τους, πράγμα που οι συγκεκριμένοι αποκλείεται να κάνουν). Σημειωτέον, ο κ.Σμιξιώτης δεν είναι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει αξίωμα ο άνθρωπος μέσα στο κόμμα και το εκπροσωπεί. Και ο νοών νοείτω.

    1. κ. ή κα Α.Ν., αν είστε στέλεχος της ΝΟΔΕ, γιατί ο λόγος σας εκεί παραπέμπει, δεν χρειάζεται να σχολιάζετε ανώνυμα. Εκτός κι αν ντρέπεστε για αυτά που γράφετε. Το αντιλαμβάνομαι πως γενικά η δημοκρατία δεν σας είναι και ότι πιο αρεστό και πως θα προτιμούσατε να μην έχω το δικαίωμα να λέω δημόσια και ΕΠΩΝΥΜΑ την άποψή μου. Προς το παρόν, όμως, η δημοκρατία που εγώ προασπίζομαι και υπηρετώ (τα κόμματα είναι βασικός πυλώνας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αν δεν το γνωρίζετε) μου δίνει το δικαίωμα να εκφράζομαι ελεύθερα. Εσείς συνεχίστε να διυλίζεται τον κώνωπα, να καταπίνετε την κάμηλο και να σχολιάζετε ανώνυμα.

  5. Δεν εχουν παρει χαμπαρι γιατι τους μαυρισαν ή κανουν τους ηλιθιους γιατι δεν θελουν να παραδεχτούν ποσο κατωτεροι των περιστάσεων ήταν.

    1. Ανώνυμε κ. ή κα. και εσείς δεν έχετε πάρει χαμπάρι πως το να σχολιάζεις χωρίς επιχειρήματα, έτσι για τις εντυπώσεις, δεν προσφέρει τίποτα στον δημόσιο εποικοδομητικό διάλογο παρά μόνο στείρα αντιπαράθεση. Καλή συνέχεια !

  6. Ο υπογράφων το άρθρο έχει το δικαίωμα να πιστεύει αυτά που γράφει και να τα θεωρεί σωστά, όπως έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης να έχει την δική του ιδεολογία, σεβόμενος πάντα την ιδεολογία και του διπλανού του.

    Θα πρέπει όμως να αφήσει κάποια στιγμή στην άκρη τις όποιες κομματικές προκαταλήψεις του και να δει τα πράγματα πιο καθαρά, να δει την πραγματικότητα κατάματα και όχι όπως την παρουσιάζει το κάθε πολιτικό κόμμα και οι εκλεκτοί κομματάρχες του.

    Θα πρέπει να δουν όλοι τους ότι δεν φταίνε τόσο πολύ για την ήττα τους όλα αυτά που μας περιέγραψε, αλλά αυτό που πραγματικά φταίει είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης.
    Θα πρέπει να καταλάβουν τελικά ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να λειτουργήσει και να σταθεί αξιοπρεπώς χωρίς την μεσαία τάξη της.

    Δηλαδή την τάξη των επαγγελματιών που μοχθεί καθημερινά για να παράγει, να δουλέψει, να δημιουργήσει, να ανοίξει πραγματικές θέσεις εργασίας να κινήσει την οικονομία του τόπου, και να πληρώσει τελικά όσα έβγαλε σε υπερφορολόγηση, φορολόγηση επί της φορολόγησης, εισφορές, εισφορές επί των εισφορών, και ούτω καθεξής, και που τελικά όλα καταλήγουν σε μια απέραντη σπατάλη του Δημοσίου που διογκώνεται συνεχώς και στους παχυλούς μισθούς των βολεμένων.

    Αυτά έπρεπε να δουν λοιπόν, και να βάλουν καλά στα μυαλά τους ότι στις εκλογές δεν κέρδισε ένα άλλο πολιτικό κόμμα, αλλά έχασε η δική τους πολιτική νοοτροπία, που αντί να αγκαλιάσει την μεσαία τάξη επαγγελματιών, την έβαλε απέναντι και δεν την στήριξε ούτε στο ελάχιστο.
    Τι περίμεναν λοιπόν ;;; Ότι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που κρατάνε τα μαγαζιά τους ανοιχτά με νύχια και με δόντια περιμένοντας απλά πότε θα αλλάξει κάτι, ότι θα πήγαιναν στην κάλπη να επιδοκιμάσουν την πολιτική τους ;;;

    Καμία οικονομία στον κόσμο δεν έχει τύχη όταν δεν αφήσει την μεσαία τάξη να παράγει ώστε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας από πολίτες που θέλουν πραγματικά να δουλέψουν.
    Καμία οικονομία στον κόσμο δεν προόδευσε στηριζόμενη στις προσλήψεις και στις σπατάλες του Δημοσίου, κάνοντας τελικά τους πολίτες μη παραγωγικούς.

    Στο τέλος του άρθρου του γράφει ότι “θα πρέπει να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη από την υπέρμετρη φορολόγηση”.
    Εγώ θα τα έλεγα διαφορετικά : Θα πρέπει να προσεχθεί η μεσαία τάξη σαν κόρη οφθαλμού και η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει όλη την στήριξη της εκεί, γιατί είναι η μόνη τάξη που μπορεί να δημιουργήσει και να φέρει ανάπτυξη στο τόπο μας.

    Αυτά θα πρέπει να σκεφτούν τελικά και να πάρουν το μήνυμα των εκλογών, γιατί ο κομματισμός και οι παρωπίδες δεν βοήθησαν κανέναν ποτέ.
    Βεβαίως φταίνε και πολλά άλλα που αποδοκίμασαν οι πολίτες με την ψήφο τους, αλλά εστιάζω σαν βασικότερο αυτό που προανέφερα.

    1. Αγαπητέ Ν.Κ., χαίρομαι που σχολιάζετε με επιχειρήματα. Αυτό που αναφέρετε είναι αυτό στο οποίο έδωσα και την μεγαλύτερη βαρύτητα, αν προσέξατε. Παρόλα αυτά δεν είναι το μοναδικό αίτιο. Δεν ψήφισαν μόνο οι μικρομεσαίοι ΝΔ. Ψήφισαν και οι άνεργοι νέοι (κι ας μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεργία 8 μονάδες), και οι δημ. υπάλληλοι (!) και οι …συνταξιούχοι που έχασαν το 45% της σύνταξής τους επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ! Οπότε το θέμα είναι πιο σύνθετο και πολυπαραγοντικό.

  7. Αν και δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιου είδους συζήτηση, πρέπει να απαντήσω σε αυτό.

    Έγραψα ότι καταστράφηκε η μεσαία τάξη επαγγελματιών, η οποία κινεί την οικονομία της κάθε χώρας μέσω της δουλειάς, της παραγωγής, των εξαγωγών, της όρεξης για ανάπτυξη, και που τελικά αυτή είναι που δημιουργεί τις πραγματικές θέσεις εργασίας.
    Έπρεπε λοιπόν να στηριχθεί η μεσαία τάξη με κάθε τρόπο, ώστε να βρουν δουλειές οι νέοι μας και να μην φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον σε άλλες χώρες.

    Ως εδώ λοιπόν καλά και πάμε στο επόμενο κομμάτι που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο.

    Κανένας δεν είπε ότι οι πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο δεν είναι ικανοί.
    Αντίθετα, τα τελευταία 10-20 χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ το επίπεδο των Δημοσίων υπαλλήλων γιατί έχουν προσληφθεί μορφωμένα και ευφυή άτομα, με αποτέλεσμα να γίνονται ποιοτικά οι εξυπηρετήσεις που προσφέρουν στους πολίτες.
    Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα οι Δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι καλώς βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους και καλώς πληρώνονται τους μισθούς τους, ώστε να λειτουργούν οι Δημόσιες υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση των πολιτών.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνετε, είναι ότι το αληθινό πρόβλημα είναι η απέραντη σπατάλη του Δημοσίου και όχι οι Δημόσιοι υπάλληλοι.
    Όπως προανέφερα, οι τωρινοί Δημόσιοι υπάλληλοι είναι άνθρωποι μορφωμένοι και ευφυείς, οπότε αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι κάνουν μερικές απλές πράξεις αριθμητικής και καταλαβαίνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση οικονομικής πολιτικής, πολύ σύντομα “τα κουκιά δεν θα βγαίνουν”, με αποτέλεσμα η να χάσουν τις δουλειές τους η να μειωθούν οι αποδοχές τους στα μισά μέσω παράπλευρης φορολογίας, εισφορών, παρα-εισφορών, κλπ.
    Αυτές τις απλές πράξεις αριθμητικής έπρεπε να κάνουν οι εκάστοτε Κυβερνητικοί και όχι να προσπαθούν να δημιουργήσουν “στρατούς ψηφοφόρων” μέσω άσκοπων προσλήψεων πάσης φύσης, δημιουργία άχρηστων θέσεων κρατικοδίαιτων και επιδομάτων σε διαφόρους.
    Άς μη μπερδευόμαστε λοιπόν, γιατί είναι άλλο οι Δημόσιοι υπάλληλοι (άλλωστε κι αυτοί μεσαία τάξη είναι) που κανένας δεν είπε ότι πρέπει να χάσουν τις δουλειές τους κι άλλο οι σπατάλες του Δημοσίου.
    Οι ίδιοι Δημόσιοι υπάλληλοι λοιπόν σας αποδοκίμασαν με την ψήφο τους, γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν καλύτερα αυτά που δεν μπορούν να καταλάβουν οι Κυβερνητικοί με τις πολιτικές παρωπίδες τους.
    Ελπίζω λοιπόν να έγινα κατανοητός ως προς αυτό το κομμάτι.

    Ως προς του συνταξιούχους, όντως μειώθηκαν κατά πολύ οι συντάξεις τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
    Αν πάρουμε όμως τα επίπεδα των τότε συντάξεων και τις μειώσεις που υπέστησαν, και τα επίπεδα των συντάξεων που παρέλαβε η κυβέρνηση και τις μειώσεις που έφερε μέσω παράπλευρων φορολογιών, εισφορών, κλπ, δεν ήταν και ότι καλύτερο.
    Εκτός αυτού, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος καμία οικονομολογική διάνοια για να καταλάβει ότι και εδώ “τα κουκιά δεν βγαίνου픨και ότι οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο από την τωρινή η την επόμενη κυβέρνηση.

    Ως προς το κομμάτι των άνεργων νέων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι γιατί βλέπουν καθαρά ότι δεν υπάρχει περίπτωση με την υπάρχουσα πολιτική νοοτροπία να δημιουργήσουν δουλειές, οικογένεια και να έχουν κάποιο μέλλον, αν δεν στηριχθεί ώστε να λειτουργήσει η μεσαία τάξη.
    Γιατί πολύ απλά, όλα αυτά τα άνεργα νεαρά άτομα μορφωμένων, τεχνιτών, κλπ, θέλουν να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν, ώστε να είναι η μεσαία τάξη του αύριο.
    Όσο λοιπόν βλέπουν ότι δεν αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, ώστε να στηριχθούν και να δημιουργήσουν κάτι οι ίδιοι ώστε να αισθανθούν χρήσιμοι στην κοινωνία και στην οικογένεια τους, τόσο πιο πολύ θα αποδοκιμάζουν το λάθος σύστημα των επιδομάτων αλληλεγγύης η των λιστών του ΟΑΕΔ, η θα ψάχνουν άλλες χώρες για να βρουν δουλειές.
    Ελπίζω για έγινε κατανοητό κι αυτό το κομμάτι.

    Που καταλήγουμε λοιπόν ;;; Στην μεσαία τάξη !!!
    Γιατί στη μεσαία τάξη ανήκουν οι επαγγελματίες, στην μεσαία τάξη ανήκουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην μεσαία τάξη ανήκαν οι περισσότεροι συνταξιούχοι και στη μεσαία τάξη θέλουν να μπουν και να δημιουργηθούν οι άνεργοι νέοι.

    Όσο καταστρέφεται η μεσαία τάξη, τόσο θα πηγαίνει και η χώρα από το κακό στο χειρότερο.
    Είναι πολύ απλό να το καταλάβει ο οποιοσδήποτε με απλή αριθμητική, όπως είναι πολύ απλό να καταλάβει κάποιος ότι τα επικοινωνιακά πολιτικά τρικ για δημιουργία ¨στρατών ψηφοφόρων” και οι κομματικές παρωπίδες δεν οδηγούν πουθενά.
    Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η Πρόοδος και η Πρόοδος μπορεί να έρθει μόνο μέσω της μεσαίας τάξης.

    Επίσης προς αποφυγή οποιονδήποτε παρεξηγήσεων, θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό κόμμα και ούτε ενδιαφέρθηκα ποτέ για τα πολιτικά κόμματα η για πολιτικές ιδεολογίες.

    1. Δεν καταλαβαίνω γιατί απαρνιέσαι τα κόμματα και την πολιτική. Τα πάντα είναι πολιτική. Και τώρα που εκφράζεις δημόσια τις απόψεις σου για το πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η οργανωμένη κοινωνία μας, συμμετέχεις στην πολιτική. Η πολιτική δεν είναι μόνο οι πολιτικοί. Τα κόμματα από την άλλη είναι ο βασικός πυλώνας του πολιτεύματός μας, της αντιπροσωπευτικής-κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Όσοι περισσότεροι πολίτες συμμετέχουν σε αυτά και συνδιαμορφώνουν την ατζέντα και τα προτάγματά τους, τόσο καλύτερα θα λειτουργούν και θα παράγουν πιο εποικοδομητικό έργο. Πόσω μάλλον όταν αυτοί που συμμετέχουν είναι άτομα συγκροτημένα και με άποψη όπως εσύ. Αυτή η απαξίωση της πολιτικής και των κομμάτων είναι μέρος της κοινωνικής και πολιτικής παθογένειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις για τους δ.υ., τους νέους και τους συνταξιούχους πολλά μπορούμε να πούμε αλλά λόγω έλλειψης χρόνου θα το αφήσουμε για κάποια άλλη στιγμή. Γιατί όχι και από κοντά.

Back to top button