ΓούναΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η νέα εξέλιξη στη Ρωσία που επηρεάζει αρνητικά και την Καστοριά – Γράφει και σχολιάζει ο Νίκος Ρίζος

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΕΣ , ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΤΚΩΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
Στις 29-1-2019, Η Russian Fur Union, εξέδωσε το παρακάτω έγγραφο
Ακολουθεί μετάφραση εκ του πρωτοτύπου:

<< Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία από την 1η Ιανουαρίου 2019 έχουν τεθεί σε ισχύ νέοι κανόνες για τις αποζημιώσεις (φορολογικές και δασμολογικές επιβαρύνσεις) των αποσκευών.
Περιορισμοί στην εισαγωγή από τις χώρες των χωρών της ΕΑΕU (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Αρμενία) από ιδιώτες προσωπικών αγαθών για χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές θα είναι – για ποσό 500 ευρώ και (ή) κατά βάρος 25 κιλά.
Τα νέα πρότυπα για την εισαγωγή αφορολόγητων ειδών αγαθών για προσωπική χρήση αφορούν την εισαγωγή οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, καθώς και για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται με τα πόδια. Ταυτόχρονα, για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται αεροπορικώς, οι κανόνες θα παραμείνουν οι ίδιοι – έως και 10.000 ευρώ και μέχρι 50 κιλά.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 προβλέπεται να ενισχυθούν τα μέτρα αυτά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το εμπόριο προϊόντων γούνας στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Κίνα>>.

Ανάλυση του έγγραφου της ρωσικής Ομοσπονδίας Γούνας.
Από 1-1-2019, οι αποσκευές που μεταφέρουν οι Ρώσοι τουρίστες κατά την επιστροφή τους στην χώρα τους, με χερσαία, ποτάμια, θαλάσσια μέσα το όριο της ατέλειας ανέρχεται στο ανώτατο όριο των 500 $ η είδη βάρους μέχρι 50 κιλά.
Εξαιρεί τις αεροπορικές αφίξεις των Ρώσων τουριστών και διατηρεί την ατέλεια των 10.000 $, μέχρι τέλη του τρέχοντος έτους.
Η τελευταία επισήμανση ότι από 1-1-2020, η κατάσταση θα επηρεάσει δυσμενώς τις χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Κίνα, προφανώς εννοεί ότι θα συμπεριληφθούν στην δραστική μείωση του ορίου της ατέλειας και οι αεροπορικές αφίξεις, (ο αεροπορικός τουρισμός).
Εύλογα μπορούν να τεθούν τα εξής ερωτήματα:
1ο έχει το δικαίωμα η Ρωσία, να επιβάλλει μονομερώς μέτρα που θίγουν τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις;
Απάντηση: Η Ρωσία από το 2012, είναι πλήρως μέλος του Π.Ο.Ε και οφείλει να συμμορφώνεται με τους κανόνες αυτού. Όμως η Συμφωνία ρυθμίζει μόνο εμπορικές συναλλαγές (εξαγωγές) και όχι προσωπικά είδη που συν αποκομίζουν οι τουρίστες. Άρα έχει το δικαίωμα να θέτει όρια ατέλειας χωρίς να παραβαίνει τους διεθνείς κανόνες. Όμως όταν μειώνει την ατέλεια στο όριο των 500$ αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα προσωπικά είδη πέραν της αξίας αυτής θεωρούνται εμπόρευμα άρα η Ρωσία για τα υπόλοιπα εμπορεύματα θα πρέπει να επιβάλλει δασμούς και φόρους, αλλά και να εφαρμόσει την Συναλλακτική Αξία όπως ορίζει η Συμφωνία του ΠΟΕ. Ως Συναλλακτική Αξία ορίζεται η αξία η οποία αναγράφεται στα εμπορικά έγγραφα (τιμολόγιο) και όχι η αυθαίρετη τιμή που ορίζει για δασμολόγηση των ετοίμων γουναρικών στα 1800 $ το ένδυμα.
Άρα η Ρωσία παραβαίνει εμμέσως τις διατάξεις του ΠΟΕ και συγκεκριμένα τα άρθρα:
XI:1 GATT 1994, ποσοτικούς περιορισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο και μέτρα ισοδυνάμου με τους δασμούς αποτελέσματος.
VII GATT 1994, που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1Α της συμφωνίας του Μαρακές, για τα Τεχνικά Εμπόδια στο Εμπόριο. Επισημαίνεται ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα της Σήμανσης (καρτελάκι) και είναι συμβατό το μέτρο με την Συνθήκη.

2ο Ερώτημα: στην τελευταία παράγραφο αναφέρονται μόνο οι χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες χώρες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το υψηλό όριο των 10000 $;
Όχι. Προφανώς αναφέρεται το έγγραφο για τις κύριες χώρες όπου θα επηρεάσει δυσμενώς τον τουρισμό και το λιανεμπόριο. Αν όμως θεωρηθεί ότι όντως οι υπόλοιπες χώρες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την υψηλή ατέλεια, τότε εμμέσως η Ρωσία θα παραβεί το άρθρο XXVIII:2, όπου υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας, της ίδιας δασμοφορολογική μεταχείρισης, για όλα τα κράτη που μετέχουν στην συμφωνία του ΠΟΕ.

3ο Ερώτημα: Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Ελληνική Γουνοποιία;
Ναι. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πλήξει όχι μόνο την Ελληνική Γουνοποιία αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας που αφορά την αγορά της Ρωσικής Κοινοπολιτείας.

4ο Ερώτημα: Τι να κάνουν οι Ρώσοι και εμείς αφού ακόμη και Ο Τράμπ, αυθαιρετεί και επιβάλλει μονομερώς δασμούς στις εισαγωγές εμπορευμάτων από Κίνα;
Κατ΄ αρχή υπάρχει μία μεγάλη παρεξήγηση. Διεθνώς τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τράμπ αυθαιρετεί. Μεγάλο λάθος. Ο Τράμπ, πριν επιβάλλει πρόσθετος δασμούς στην Κίνα, ασκεί προσφυγή μέσω του Υπ. Εμπορίου στον ΠΟΕ, στην επιτροπή επίλυσης διαφορών, επικαλούμενος τα εξής : α) ότι οι Κινέζοι πουλούν σε τιμές κάτω του κόστους (ντάμπινγκ), β) παραβαίνουν τα άρθρα του ΠΟΕ, για την πνευματική ιδιοκτησία, γ) επικαλείται εθνικούς λόγους πχ για τα προιόντα κινητής τηλεφωνίας, δ) κρατάει τεχνητά η Κίνα το γεν χαμηλά προκειμένου να είναι φθηνά τα κινέζικα προιόντα.
Δίδεται η προθεσμία πχ. 2 μηνών για να αντικρούσει η Κίνα. Μετὰ την πάροδο της προθεσμίας, οι κινέζοι δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα ως άνω ζητήματα και οι ΗΠΑ (όχι ο Τράμπ), επέβαλλαν πρόσθετους δασμούς (Αντιντάμπινγκ) που εξισορροπούν την τεχνητή μειωμένη τιμή των κινέζικων εμπορευμάτων. Άρα οι μεγάλοι ηγέτες και τα μεγάλα κράτη, δεν αυθαιρετούν και σέβονται τους κανόνες του Παγκόσμιου Εμπορίου.

5ο Ερώτημα: (Αυτό είναι δικό μου). Τι κάνουμε λοιπόν εμείς; Και όταν λέω εμείς εννοώ τι κάνει η Κομισιόν και η Ε.Ε; Δεν άκουσα από κανέναν υποψήφιο ευρωβουλευτή από κανένα κόμμα είτε από τους μένουμε Ευρώπη, είτε από τους φεύγουμε από την Ε.Ε. να έχουν απόψεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του εξωτερικού εμπορίου της Ε.Ε; Γνωρίζουν ότι η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την άσκηση προσφυγών στον ΠΟΕ είτε εκπροσωπώντας της Ε.Ε είτε μετά από αίτηση προς αυτήν από ένα κράτος μέλος; Γνωρίζουν ότι πριν την ΄’άσκηση προσφυγής στον ΠΟΕ, επιχειρούν μέσω διμερών επιτροπών (με το κράτος που υπάρχουν προβλήματα) προκειμένου να εξαλειφθούν οι παρεξηγήσεις και οι παρεμβάσεις; Εκτός κι αν θεωρούν ότι το μόνο πρόβλημα της Ε.Ε είναι το θέμα των μεταναστών, το οποίο εν προκειμένω δεν όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζει αλλά απειλεί να διαλύσει την Ε.Ε.

Νίκος Ρίζος

Back to top button