Με πρόσφορο έδαφος τη Δυτική Μακεδονία και με στόχο την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, με έμφαση στις δυναμικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση του φυσικού και υδάτινου πλούτου για την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, το πρώτο τμήμα του εθνικού δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών, που δημιουργείται στο Βελβεντό Κοζάνης, φιλοδοξεί να συμβάλει στην αλλαγή του καλλιεργητικού χάρτη της περιοχής.
Καθώς στη Δυτική Μακεδονία λειτουργούν και επιχειρούν δύο από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της χώρας, η ίδρυση του τμήματος ήταν ένα πάγιο και επιβεβλημένο αίτημα που προέκυψε από τις ανάγκες της κοινωνίας και τη διαβούλευση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τη βελτίωση του κλάδου και της μεταποίησης των προϊόντων. Όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Γιαννακίδης, η Δυτική Μακεδονία είναι μια χωροταξική ενότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού καλύπτει το 60% των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα, έχει δέκα λίμνες και μεγάλα φράγματα όπως του Αλιάκμονα, του Νεστορίου στην Καστοριά κ.λπ.
Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει τα 2/3 των επιφανειακών υδάτων. Όταν έχεις ένα τέτοιο εργαλείο που λέγεται νερό και σε εποχές δύσκολες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ενόψει της νέας ΚΑΠ, που πρέπει να δηλώνεται πόσο νερό καταναλώνουν ανά στρέμμα οι αγρότες, δεν είναι δυνατό να μην έχεις αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα
επισημαίνει και προσθέτει πως από τη Δ. Μακεδονία λείπουν οι δυναμικές καλλιέργειες, αφού υπάρχει κενό γνώσης και ενημέρωσης των αγροτών πάνω σε θέματα έρευνας και καινοτομίας. «Υπάρχουν περιοχές που καλλιεργούν ακόμη τριφύλλι και σιτάρι και είναι μέσα στα νερά, ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε δεντροκαλλιέργειες ή άλλες καλλιέργειες και να έχουμε δυναμικές παραγωγές».
Ο κ. Γιαννακίδης εκτιμά ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες και κατευθύνσεις αυτού του τύπου, μέσα από τα συλλογικά σχήματα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα είναι σημαντικές, αφού, όπως λέει, υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν γνωρίζουν πολλά θέματα που τρέχουν, όπως είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και οι εξελίξεις της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα, στις νέες καλλιέργειες, στη φροντίδα και στην αναπαραγωγή των ζώων ή στην ψηφιοποίηση του κλάδου.