Καστοριά

Ο απόηχος των Δημοτικών εκλογών στην Καστοριά (σχολιάζει η Χρυσούλα Κυρατζή)

Και κάπως έτσι οι Δημοτικές εκλογές παίρνουν τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας…

Ο Γιάννης Κορεντσίδης είναι εκείνος που από την 1η Σεπτεμβρίου θα διαδεχθεί τον Ανέστη Αγγελή στη θέση του Δημάρχου Καστοριάς για τα επόμενα 4 χρόνια.

Μιας θέσης που διεκδίκησαν πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, κατάφεραν να ξεχωρίσουν δύο και ένας τελικά έπεισε την πλειοψηφία να δώσει την ευκαιρία, σε εκείνον και στην ομάδα του, να δουλέψουν για το καλό του Δήμου.

Πρωταγωνιστής για μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση η αποχή, με το ποσοστό της να αγγίζει αυτή τη φορά το ασύλληπτο 63% τη δεύτερη Κυριακή.

Διαπιστώσαμε πως 25.000 εγγεγραμμένοι Δημότες Καστοριάς γύρισαν την πλάτη τους στο δεύτερο γύρο των εκλογών προκαλώντας ανησυχία για την ηχηρή απαξίωση της δημοκρατικής διαδικασίας.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνει με την προσέλευση στις βουλευτικές εκλογές της 7η Ιουλίου, όταν ο καιρός (λογικά) θα είναι ιδανικός για μπάνιο στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία σε αναπαυτικές ξαπλώστρες.

Κάπως έτσι σκέφτηκε διεκδικητής του δημαρχιακού αξιώματος ο οποίος πόσταρε την αποχή του από την κάλπη με όμορφες φωτογραφίες από ένα πόδι της Χαλκιδικής. Εκδρομή που δεν του ματαίωσε η λαϊκή ετυμηγορία,  καθώς δεν τον έστειλε στον β’ γύρο των εκλογών αλλιώς θα ήταν αναγκασμένος να ψηφίσει.

Πολλά τα «ευχαριστώ» που ακούσαμε, περισσότερα εκείνα που διαβάσαμε, από νικητές και ηττημένους μετά τη λήξη της διαδικασίας. Και ποιος μπορεί να θεωρηθεί, άλλωστε, ηττημένος, αφού «κάθε καλός χωράει» και -κατά τα λεγόμενα- οι θέσεις και τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαίο κακό για το καλό του τόπου.

Ένα «ευχαριστώ» θα ξεχωρίσει από όλα τα υπόλοιπα όμως, καθώς αν και προέρχεται από επικεφαλής συνδυασμού- ο οποίος συνδυασμός μάλιστα ξεχώρισε και διεκδίκησε μέχρι το τέλος την πρώτη θέση- διαχωρίζει την προσωπική του συμβολή στην επιτυχία ή στην ήττα της ομάδας του (εξαρτάται από ποια πλευρά θα το αναγνώσει κανείς).

Από το ευχαριστήριο μήνυμα, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο σε πρώτο ενικό πρόσωπο, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο υπογράφων παίρνει στις πλάτες του ολόκληρο τον προεκλογικό αγώνα και τις χιλιάδες των ψηφοφόρων που  τίμησαν εκείνον και την ομάδα του και τον κατέταξαν σε αυτή την υψηλή θέση, αλλά όχι και τη νικητήρια. Ένα μήνυμα μακριά από τα -σε κλίμα ενότητας- ομαδικά που συνηθίζουμε να διαβάζουμε σε ανάλογες περιπτώσεις και που αφήνει απορίες σχετικά με το πόσο διακατέχονται από ομαδικό πνεύμα οι συνδυασμοί που συγκροτούνται για τις ανάγκες των εκλογών.

Νικητές και ηττημένοι, εκλεγμένοι και μη, δεν υπάρχει λόγος να κοιτάζουμε πίσω, ήρθε η ώρα για να σταματήσουν οι φωτογραφίσεις, οι χειραψίες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια, να δούμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και να δουλέψουμε όσο ποτέ άλλοτε για το καλό της Καστοριάς.

Με σεμνότητα, ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Λαμβάνοντας υπόψιν το λατρεμένο ρητό του Σωκράτη…

Ποιος θα αξιοποιηθεί, ποιος όχι, ποιος θα διαπρέψει, ποιος δε θα βοηθήσει τελικά στο δημοτικό συμβούλιο- αν και ο κόσμος τον έκρινε άξιο τιμώντας τον με την ψήφο του- ο χρόνος θα το δείξει.

Αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες από την προηγούμενη καθώς η πλειοψηφία κατέχει 19 μόλις έδρες, έναντι 25 που είχε η «Εν-Τιμη» πρόταση του κ. Αγγελή και η οποία με δυσκολία πολλές φορές έβρισκε 21 δημοτικούς συμβούλους ώστε να ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο. Η συνεργασία λοιπόν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από τώρα…

Για το καλό της πόλης επαναλαμβάνουμε, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν υπερέχει σε αυτό τον αγώνα.

Καλή επιτυχία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, στο νέο Δήμαρχο και σε όλους εκείνους που θα βοηθήσουν τα επόμενα 4 χρόνια στον δύσκολο αγώνα που ξεκινά από Σεπτέμβρη για την Καστοριά.

Χ.Κ.

aboutkastoria.gr

 

 

 

 

 

Back to top button