Θ. Ρουσόπουλος: Στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα του στις ευρωεκλογές», δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνει ακόμα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτύχει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα άσκησης πολιτικής», ενώ «από την άλλη η ΝΔ παρουσίασε, όλα αυτά τα χρόνια, ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδομώντας συγχρόνως τις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις».

Ερωτηθείς για το αν το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία της ΝΔ, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο ελληνικός λαός ζητά πολιτική αλλαγή. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. … Ακόμα, όμως, και με αυτοδυναμία έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο, ιδίως σε μείζονα νομοσχέδια».

Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Δημοκρατίας και ερωτηθείς εάν θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνει ότι ο ΠτΔ «άριστος γνώστης του Συντάγματος και θεματοφύλακας των θεσμών», γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το τι πρέπει να πράξει».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Κύριε Ρουσόπουλε, ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της νίκης της ΝΔ;

Απ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποτύχει σχεδόν σε όλα τα πεδία άσκησης της πολιτικής. Επέτυχε μόνον να βάλει την Αριστερά στη σωστή της διάσταση, διότι επί δεκαετίες υπήρχε η αντίληψη πως εάν κυβερνήσει η Αριστερά μεσσιανικά θαύματα θα συμβαίνουν καθημερινώς. Τα θαύματα δεν ήλθαν, αντιθέτως αυτό που είδαν οι πολίτες είναι πως η ζωή τους χειροτέρεψε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 βύθισε την οικονομία στη στασιμότητα και στη μιζέρια. Άφησε την πόλη έρμαιο στα χέρια κάθε κουκουλοφόρου και αντιεξουσιαστή, χειρίστηκε με πρωτοφανή προχειρότητα και ανευθυνότητα ένα μείζον εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό, υπογράφοντας την επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα υπονόμευσε συστηματικά τους θεσμούς και το κράτος Δικαίου, δεν σεβάστηκε τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών και εν γένει κυβέρνησε με παροιμιώδη αλαζονεία και θράσος υβρίζοντας διαρκώς τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε όλα αυτά τα χρόνια ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για τη δημιουργική ανασυγκρότηση της χώρας, αποδομώντας συγχρόνως τις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις. Δεν δημαγώγησε, δεν επιχείρησε να διχάσει τους Έλληνες και δεν μοίρασε ψευδείς υποσχέσεις. Θεωρώ ότι όλα εκτιμήθηκαν από τους Έλληνες πολίτες.

Ερ. Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τις εθνικές εκλογές; Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να συγκρατήσει τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές και ενδεχομένως να τα αυξήσει;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τους λόγους που οδήγησαν στην ήττα του στις ευρωεκλογές. Συνέχισε να δείχνει ασέβεια στους δημοκρατικούς θεσμούς με το θέμα του ορισμού της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, εξακολούθησε να νομοθετεί προκειμένου να κάνει ορισμένες τελευταίες εξυπηρετήσεις, ενώ ουσιαστικά η κυβέρνηση του τελεί υπό παραίτηση. Ωστόσο όσο δεν διαμορφώνεται ένα ισχυρό αντίπαλο δέος σε αυτόν τον πολιτικό χώρο με σαφές πολιτικό στίγμα πιστεύω ότι θα εξακολουθήσει να διατηρεί μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη.

Ερ. Το τοπίο, όπως διαμορφώνεται, θα οδηγήσει σε αυτοδυναμία της ΝΔ;

Απ. Αναμφισβήτητα το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου έστειλε ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα. Ο ελληνικός λαός ζητά πολιτική αλλαγή. Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Ισχυρή κυβέρνηση για να επανέλθει ο ρεαλισμός στην εξουσία με τις αλλαγές που γρήγορα πρέπει να γίνουν. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε όλοι να εργαστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότατα, χωρίς αλαζονεία ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη όμως και με αυτοδυναμία έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις στο Κοινοβούλιο, ιδίως σε μείζονα νομοσχέδια.

Ερ. Την επόμενη μέρα, εκτιμάτε ότι θα είναι ισχυρός πόλος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη βαριά του ήττα κατάφερε να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό. Από την άλλη φαίνεται ότι είναι ένα κόμμα που δεν έχει σταθερά μεγάλα ερείσματα στην κοινωνία, αλλά κατάφερε να ανέλθει στην εξουσία εκμεταλλευόμενος τον αντιμνημονιακό λαϊκιστικό ριζοσπαστισμό. Απόδειξη αυτού είναι η πανωλεθρία που υπέστη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Προς το παρόν, πάντως, όλα συντείνουν στη διαπίστωση ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν εκ των δύο πόλων του πολιτικού μας συστήματος.

Ερ. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές, τα λεγόμενα μικρά κόμματα απέτυχαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή βλέπετε να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στις εθνικές εκλογές; Με άλλα λόγια πόσα κόμματα εκτιμάτε ότι θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή;

Απ. Θα αποφύγω να κάνω προβλέψεις. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η πόλωση που θα υπάρξει στις εθνικές κάλπες δεν θα ευνοήσει τα μικρότερα κόμματα, τα οποία σε αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις φάνηκε ότι συμπιέζονταν ποσοτικά.

Ερ. Πιστεύετε ότι οδηγούμεθα, μετά από 9 χρόνια κρίσης, σε επιστροφή του δικομματισμού;

Απ. Πράγματι, όπως προανέφερα, φαίνεται ότι διαμορφώνονται δύο ισχυροί πόλοι στο πολιτικό πεδίο. Οι ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις που έφερε η περίοδος της κρίσης έχουν αποκρυσταλλωθεί. Ένα ερώτημα είναι, βέβαια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να διατηρήσει ένα κρίσιμο ποσοστό που θα τον καθιστά ισχυρό παράγοντα στον χώρο της Αριστεράς μακροπρόθεσμα ή αν σε βάθος χρόνου χωρίς την ισχύ της κυβερνητικής εξουσίας θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

Ερ. Πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ; Η αποπομπή Βενιζέλου θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και σε ποια κατεύθυνση;

Απ. Δεν έχω καμία πρόθεση να σχολιάσω τα εσωκομματικά ενός άλλου πολιτικού χώρου. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν το ΚΙΝΑΛ και όχι τη Νέα Δημοκρατία. Το πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορέσουμε να το αποτιμήσουμε την ημέρα της κρίσης όλων μας, δηλαδή την 7η Ιουλίου.

Ερ. Προ ημερών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας του κ. Βενιζέλου με τη ΝΔ. Μετεκλογικά θα βλέπατε ενδεχόμενο συνεργασίας;

Απ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απόλυτα σαφής. Δεν χρειάζεται να διερμηνεύσω τους λόγους του οι οποίοι οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο σαν αυτό που περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Ερ. Επειδή ακούστηκε το όνομά του, κυρίως από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, για τη Προεδρεία της Δημοκρατίας πιστεύετε ότι θα «παίξει» το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ανώτατο αξίωμα;

Απ. Η χώρα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρώ όλες αυτές τις συζητήσεις άκαιρες και κυρίως προσβλητικές για το θεσμό του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Ερ. Πιστεύετε ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα των αλλαγών στη Δικαιοσύνη;

Απ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άριστος γνώστης του Συντάγματος και θεματοφύλακας των θεσμών. Γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν το τι πρέπει να πράξει.

Ερ. Τέλος, κ. Ρουσόπουλε θα ήθελα να σας ρωτήσω, και από τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτετε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος επί 5 χρόνια στην κυβέρνηση Καραμανλή, ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει η ΝΔ ως κυβέρνηση;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητά της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να ανασάνει η μεσαία τάξη αλλά και να έλθουν επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Επίσης η αξιολόγηση των δομών του Δημοσίου, η λειτουργική και παραγωγική ανακατανομή του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η εν γένει μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα είναι μια σημαντική δέσμευση της παράταξης μας που θα αρχίσει να υλοποιείται αμέσως, εφόσον οι πολίτες μάς τιμήσουν με την ψήφο τους. Φυσικά η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την παράταξη μας. Η μηδενική ανοχή σε ζήτημα βίας και ανομίας που ταλαιπωρούν καθημερινά τους Έλληνες πολίτες δεν είναι σχήμα λόγου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας.