Καστοριά: Η επίλεκτη μονάδα του στρατού που είναι καθημερινά σε πόλεμο

Σε κάθε αποστολή τους γνωρίζουν ότι το πρώτο λάθος θα είναι μοιραία και το τελευταίο. Για αυτούς ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχει απλώς αλλάξει μορφή – ακήρυχτος γαρ εναντίον ενός αφανούς, ύπουλου εχθρού.

Τα απομεινάρια των αιματηρών συγκρούσεων του προηγούμενου αιώνα είναι οι ενέδρες θανάτου του σήμερα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες που άφησαν πίσω τους – κυρίως στην ορεινή Ελλάδα – ο πόλεμος του ’40, η κατοχή και ο εμφύλιος, δεν κάνουν διακρίσεις. Διότι δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Εκατοντάδες ανύποπτοι άνθρωποι, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, χρυσοθήρες, δασεργάτες, λαθρομετανάστες έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί από εγκαταλελειμμένες νάρκες και πυρομαχικά στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 75 χρόνια.

Θα ήταν πολύ περισσότεροι – μια εκατόμβη θυμάτων σε κανονικό πεδίο μάχης – αν δεν υπήρχε το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Η επιχειρησιακή Μονάδα αποναρκοθέτησης (και όχι μόνο) συστάθηκε το 1954 και έκτοτε έχει «χτενίσει» πάνω από 200.000 στρέμματα γης, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος. Οι ναρκαλιευτές και πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού έχουν εκκαθαρίσει πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες!
Ούτε αυτός ο πόλεμος όμως στερείται θυμάτων. Το τίμημα σε φόρο αίματος είναι βαρύ, καθώς η ΤΕΝΞ έχει θρηνήσει όλα αυτά τα χρόνια 31 νεκρούς, ενώ 17 είναι οι τραυματίες.

Μοναδική… παρηγοριά είναι ότι το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα συνέβη πριν από 17 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2001 ο λοχαγός Θεόδωρος Χαραλάμπους και ο λοχίας Νικόλαος Χατζηνικολόπουλος πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μέριμνα για την ασφάλεια των άλλων. Ενώ εκκαθάριζαν ένα από τα τελευταία ναρκοπέδια που υπήρχαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στο Μπέλλες, κοντά στο Πετρίτσι Σερρών, μία από τις νάρκες εξερράγη εκτός ελέγχου και τους κομμάτιασε…

Η οροσειρά της Πίνδου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με τα κατεξοχήν θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων του Εμφυλίου, έκρυβε επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένα ναρκοπέδια και πυρομαχικά παντός τύπου, ενώ ξεχασμένες νάρκες, παγίδες εκρηκτικών, άσκαστα βλήματα παντός διαμετρήματος, βόμβες, χειροβομβίδες κ.λπ. εκτιμάται από τους αρμοδίους ότι είναι διάσπαρτα παντού στο ελληνικό έδαφος.
Παρά την εντυπωσιακή, σε αποτελεσματικότητα, δουλειά που έχει γίνει, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πολλές περιοχές έχουν κριθεί ως ύποπτες για αντίστοιχα ευρήματα, στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο menshouse.gr