Ο Γιώργος Πετκανάς κάνει τον απολογισμό και δηλώνει: “Τέλος η αυτοδιοίκηση – Δε συνεχίζω ως δημοτικός Σύμβουλος”

Ο Γιώργος Πετκανάς, υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Καστοριάς στις εκλογές Μαΐου 2019 και επί σειρά ετών μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, απαντά για τη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική διαδρομή του, την διαχρονική συμμετοχή του στα κοινά, τις επιλογές του, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και τις αποφάσεις του για το μέλλον. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

 • Συμμετέχω ανελλιπώς και αδιαλείπτως ως εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την ψήφο εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας, από το έτος 1995 έως σήμερα με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, με ειλικρινή διάθεση προσφοράς για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καστοριά.
 • Υπηρετώ διαχρονικά τον δήμο Καστοριάς και τους συμπολίτες μου από διάφορες θέσεις ευθύνης, ωστόσο τα περισσότερα έτη συμμετείχα σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
 • Γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από την Καστοριά και την υπόλοιπη χώρα, γνώρισα ανθρώπους από κάθε περιοχή του δήμου μας και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με τους οποίους συνεργάστηκα. Τελικά, αυτή είναι η πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης, οι ανθρώπινες σχέσεις και η ανιδιοτελής προσφορά.
 • Θεώρησα υποχρέωση μου προς τη γενέτειρα να συμμετέχω ως επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Συμμαχία Ευθύνης» όταν μου προτάθηκε από συνδημότες μου Καστοριανούς, για τις δημοτικές εκλογές Μαΐου 2019 και ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα.
 • Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο «Συμμαχία Ευθύνης» μόνο νέες και νέοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική καταξίωση και κοινωνική δραστηριότητα μέσα από συλλογικότητες του τόπου μας, διαθέτοντας διοικητικά προσόντα. Έτσι θα μπορούσε μόνο να έλθει η πραγματική αλλαγή στον δήμο Καστοριάς.
 • Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου να μην συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο της «Συμμαχίας Ευθύνης» επισφαλείς αιρετοί προηγούμενων διοικήσεων που έφεραν την Καστοριά στον πάτο, στην κοινωνική εξαθλίωση και στην απομόνωση. Θεωρώ πως, οι λογικές ισορροπιών συγκρότησης ψηφοδελτίων, θα φέρουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα και στο μέλλον.
 • Ευχαριστώ δημόσια τους 60 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μας «Συμμαχία Ευθύνης» για τον καθαρό αγώνα που έδωσαν, τους συνεργάτες και τα στελέχη των γραφείων μας, που στάθηκαν δίπλα μου σε όλη την προεκλογική περίοδο και τους 3.150 συνδημότες μας, που έμπρακτα στήριξαν με την ψήφο τους τη μοναδική πρόταση ανάπτυξης για τον δήμο Καστοριάς.
 • Αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα του συνδυασμού μας, του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, απέρριψε το πρόγραμμα μας. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία.
 • Από την πρώτη μέρα αυτής της προεκλογικής περιόδου, έριξαν τόνους λάσπης στον ανεμιστήρα και προσπάθησαν να σπιλώσουν το όνομα και την υπόληψη μου. Λοιδορήθηκα και κατηγορήθηκα ασύστολα με ανυπόστατες βολές για προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα δήθεν σκάνδαλα. Δεν είχαν και δεν έχουν ιερό και όσιο, την εξουσία ήθελαν με κάθε τρόπο και μέσο. Συγκρουστήκαμε με όσους έβαλαν το δικό τους συμφέρον πάνω από το καλό του συνόλου. Συγκρουστήκαμε με όλους αυτούς που επέλεξαν να στηρίζουν πρόσωπα αποκλειστικά και μόνον για να εκπροσωπούν τα δικά τους συμφέροντα. Μήπως θα έπρεπε να «συγχαρώ» τα οργανωμένα συμφέροντα;
 • Λαμβάνοντας το εκλογικό μήνυμα δημοτικών εκλογών 2019 στον δήμο Καστοριάς, με τα χαμηλά ποσοστά του συνδυασμού μας του οποίου ηγήθηκα και συγκεκριμένα δεδομένα: την τρίτη θέση γενικής κατάταξης, την τέταρτη θέση κατάταξης στην πόλη της Καστοριάς, ιδιαίτερης πατρίδας μου, έλαβα την απόφαση μετά από ώριμη σκέψη να μην συνεχίσω τη συμμετοχή μου στην αυτοδιοίκηση από την θέση του δημοτικού συμβούλου, εναρμονισμένος με την απόφαση πλειοψηφίας των πολιτών. Τους ευχαριστώ για την μέχρι σήμερα συνεργασία μας. Συνεχίζω όμως να ανησυχώ για το μέλλον του τόπου και για το αύριο των παιδιών μας.
 • Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και στελεχών του συνδυασμού μας, με θέμα τις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής, για τον δήμο Καστοριάς. Ομόφωνα αποφασίστηκε από τους παρόντες και δεν δόθηκε καμία κατεύθυνση στους συνδημότες μας που ψήφισαν την «Συμμαχία Ευθύνης» στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, διότι οι ψηφοφόροι του συνδυασμού μας, είναι πολίτες με ελεύθερη σκέψη που έχουν ξεπεράσει κομματικές γραμμές, νοοτροπίες του παρελθόντος και μας επέλεξαν με κριτήριο το πρόγραμμα, τις προτάσεις και την καταλληλότητα των προσώπων. Σε ότι με αφορά προσωπικά και ως οικογένεια Πετκανά την ημέρα της ψηφοφορίας, απουσιάζαμε από την πόλη και δεν προσήλθαμε στην κάλπη του «πειράματος» για το μέλλον του δήμου Καστοριάς.
 • Την «Συμμαχία Ευθύνης» θα εκπροσωπούν έξι δημοτικοί σύμβουλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, τηρώντας τις αρχές και αξίες του συνδυασμού μας. Η Βαλεντίνα Παπαδοπούλου από τη Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας, ο Τάσος Δουλγέρης από τη Δημοτική Ενότητα Καστοριάς, ο Χρόνης Βασιλειάδης και η Άντζελα Ιπποκομίδου από τη Δημοτική Ενότητα Αγίας Τριάδας, ο Μιχάλης Ζησόπουλος από τη Δημοτική Ενότητα Καστοριάς και ο Γιώργος Μόσχος από τη Δημοτική Ενότητα Μακεδνών. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή τους και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα.
 • Μετά την απαξίωση συμμετοχής ψηφοφορίας του κόσμου στα πρόσωπα που συμμετείχαν στην δεύτερη εκλογική Κυριακάτικη αναμέτρηση, θεωρείται υποτιμητικό να είσαι δήμαρχος μειοψηφίας σε έναν δήμο και εξηγώ: Εγγεγραμμένοι στον δήμο Καστοριάς 40.605 ψήφισαν στον δεύτερο γύρο 14.988 ποσοστό 36,91% με άκυρα λευκά 505 ποσοστό 3,37% – έλαβον 9.003 ψήφους ποσοστό 24% εγγεγραμμένων του συνόλου Καστοριανών για τον «πρώτο πολίτη» συνεπώς ενέκριναν για δήμαρχο με θετική ψήφο 1 στους 4 ενήλικους δημότες.
 • Είμαι ικανοποιημένος και συγχρόνως περήφανος για τον συνδυασμό μας «Συμμαχία Ευθύνης» τον οποίο στήριξαν μόνον υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και όχι οργανωμένα συμφέροντα. Δεν μας στήριξαν πολιτικά ή κομματικά γραφεία, δεν μας στήριξαν επιχειρηματίες που προσέβλεπαν σε ίδιο όφελος, δεν μας στήριξαν «πολιτικοί σκελετοί» και παράγοντες παρελθόντων ετών. Διότι όπως απάντησε ο Σωκράτης όταν ρωτήθηκε ποια πόλη διοικείται παράνομα είπε: «Η πόλη στην οποία οι άρχοντες τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα».

κοινοποίηση

3 Σχόλια

 1. Λόγω της μεγάλης αποχής θεωρείς υποτιμητικό να είναι κάποιος δήμαρχος μειοψηφίας. Αν έβγαινες εσύ δήμαρχος κύριε Γιώργο θα το θεωρούσες και τότε υποτιμητικό ή θα έκανες την πάπια;

 2. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο ….. ” Σωκράτης ” του κ.Πετκανά

  Ο Κιμ Γιονγκ Ουν , ο βορειοκορεάτης ηγεμόνας , όπως διαβάσαμε τελευταία στα ΜΜΕ , επειδή η τελευταία του συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα , θεώρησε υπεύθυνους τους 4 διπλωμάτες του που οργάνωσαν τη συνάντηση και τους εκτέλεσε ! με ….. συνοπτικές διαδικασίες , στα πλαίσια της επαναστατικής ηθικής !

  Σε τέτοιου είδους καθεστώτα , νομίζω , ότι ” οι άρχοντες τοποθετούνται ” κατά την σωκρατική ρήση του κ. Πετκανά .

  Στη Δημοκρατία οι άρχοντες εκλέγονται ! Ακόμη κι αν ” τοποθετούνται από οργανωμένα συμφέροντα ” , για να γίνουν άρχοντες , πάλι πρέπει να εκλεγούν από το λαό , χωρίς την έγκριση ( ψήφο ) του λαού δεν γίνεται τίποτε .
  ‘Αλλωστε η ίδια η Δημοκρατία είναι και αυτή μια οργάνωση συμφερόντων ( ” οργανωμένα συμφέροντα ” ) : τα συμφέροντα των πολλών .

  Ακόμη και το 1/4 του λαού , όταν συμμετέχει στο ” παιχνίδι ” της εκλογικής διαδικασίας και εκλέγει Δήμαρχο , η θέληση του ενός τετάρτου δεν χωράει καμία γκρίνια και αμφισβήτηση , διότι τα 3/4 των απεχόντων με την εθελούσια αποχή τους άριστα νομιμοποιούν το το 1/4 και το μετατρέπουν από μειοψηφία σε πλειοψηφία …….Έτσι παίζεται το ” παιχνίδι ” των εκλογών και της Δημοκρατίας , τι να κάνουμε ; Καλύτερα έτσι , παρά Βόρεια Κορέα …….

  Δηλαδή αν ο κ. Πετκανάς εκλέγονταν με το 1/4 των δημοτών — όπως εκλέχτηκε ο σημερινός δήμαρχος — θα θεωρούσε για τον εαυτό του ” υποτιμητικό να είναι δήμαρχος μειοψηφίας ” και θα παραιτούνταν ;

  Βέβαια καμιά αποτυχία δεν είναι ……γλυκιά · όλες έχουν πικρή γεύση .
  Ο Γεώγιος Ράλλης , όταν έχασε τις εκλογές το 1981 , για να παρηγορηθεί και να παρηγορήσει είχε πει : ” Συνήθισα να πίνω πικρούς τους καφέδες …..” και …….ξέμπλεξε , χωρίς καμιά περιττή καταφυγή σε κανέναν …..Σωκράτη …….

 3. Ε και τότε τι κατέβαινες; Στήριξε τη λογική σου και την πρότασή σου ως αντιπολίτευση…Δε χρειάζεται ντε και καλά η καρέκλα

shares