Κόσμος

Ένα βιβλιοπωλείο στην Κίνα σαν το σύμπαν του Έσερ (βίντεο)

Δέχεται πλέον βιβλιόφιλους, μικρούς και μεγάλους, το Βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongsuge, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο αισθητικό σύμπαν του Ολλανδού χαράκτη και ζωγράφου Μάουριτς Κορνέλις Έσερ. Το διώροφο κατάστημα προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα θεατρικό σκηνικό, τυπικό του με έδρα τη Σαγκάη στούντιο X+Living που το σχεδίασε: βιβλιοθήκες σε σχήμα καπέλου φωτιστικού, αναγνωστήριο στο ύφος του Έσερ και ένα πολύχρωμο παιδικό δωμάτιο διακοσμημένο με ζωγραφιές της πόλης Τσογντζίνγκ (του τοπίου της, των κτηρίων, των συστημάτων μεταφοράς).

Έχοντας καταλάβει τον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza, υποδέχεται τους πελάτες με μια απλή υάλινη πρόσοψη. Μέσα, στον βαθύ καστανόχρωμο προθάλαμο, βιβλιοθήκες σαν καπέλο φωτιστικού που φωτίζουν ανάμεσα από τα ράφια γεννούν αίσθηση λες και βρίσκεσαι σε ένα ζεστό και φωτεινό γραφείο. Σε μια γωνιά του προθάλαμου, ένας ήσυχος διάδρομος για ανάγνωση, με τα ράφια να σχηματίζουν ένα τούνελ βιβλίων, έλκοντας τους επισκέπτες βαθύτερα «μέσα στον χώρο και τη γνώση».

Στην άλλη γωνία, το παιδικό αναγνωστήριο, όπου τα χρωματιστά ράφια με τις ζωγραφιές όψεων της Τσονγκτζίνγκ βυθίζουν τα παιδιά στη γοητευτική πόλη τους, καθώς διαβάζουν. Λίγο πιο κάτω στον διάδρομο, ο κύριος χώρος: μια «αίθουσα με κλίμακες», όπου το καλυμμένο με καθρέπτες ταβάνι κάνει τις ύφους Έσερ σκάλες να παρερμηνεύονται ως ράφια βιβλιοθηκών.

ΑΠΕ

Back to top button