Κόσμος

ΗΠΑ : Μήνυμα Προς Τουρκία Για Τους S-400 – Δεν εκτελούν πλέον πτήσεις οι χειριστές των F-35

Οι τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου

φιλοξενούνται, ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αποκτήσει ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι τούρκοι πιλότοι (…) δεν πετούν» πλέον, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία» , όπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  το διακομματικό ψήφισμα φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής και προτρέπει τον Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.

«Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚολ, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι η αμερικανική προσφορά προβλέπει την επιτάχυνση της παράδοσης τους συστήματος Patriot με στόχο να δώσει στην Άγκυρα μια εναλλακτική επιλογή που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της σχέσης.

ΑΠΕ

Back to top button