Καστοριά – Συνταγή: Γλυκό σύκο και φοντάν σύκου από τη Μαρία

Γλυκό σύκο

ΥΛΙΚΑ:
60 μέτρια σύκα ή 90 μικρά
1.700 γραμμ. ζάχαρη
1.500 γραμμ. νερό
2 1/2 κ.σ. γλυκόζη
3 κ.σ. λεμόντουζο
χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φοράω γάντια και αρχίζω να καθαρίζω τα σύκα.
Κόβω το κοτσανάκι και με ένα μυτερό μαχαιράκι καθαρίζω ” και” το κάτω μέρος του σύκου.
Αφού τρυπήσω το κάθε σύκο από κάτω προς το κοτσανάκι με ξυλάκι από σουβλάκι,τα ζουλάω.
1η βράση.Τα βάζω 10΄ να βράσουν με νερό.
2η βράση 10΄πάλι, μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνω μέσα τα σύκα και το 1 1/2 κ.σ. λεμόντουζο.
3η βράση 10΄πάλι, μόλις πάρει βράση ρίχνω τα σύκα και το 1 1/2 κ.σ. λεμόντουζο.
Αφού βράσουν και μαλακώσουν ,τα στραγγίζω από το νερό και αρχίζω ένα-ένα σύκο προσεκτικά να το ζουλάω να βγει το νεράκι που έχει μέσα. [και πάντα με γάντι στο χέρι].
Βάζω το σιρόπι στην φωτιά να βράσει περίπου 10΄λεπτά, και μετά ρίχνω τα σύκα να βράσουν 15΄λεπτά.
Την άλλη μέρα τα ξαναβράζω μέχρι να δέσει το γλυκό.
Το γλυκόζη το ρίχνω προς το τέλος και 4-5 γαρύφαλλα. Βράζουν 5΄λεπτά και έτοιμο το γλυκό.
Βάζω το γλυκό όπως είναι ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα.

ΦΟΝΤΑΝ ΜΕ ΣΥΚΟ
Όσα σύκα μείνουν χωρίς σιρόπι, τα αφήνω να κρυώσουν και τα περνάω στην κουβερτούρα και σε καβουρδισμένο,τριμμένο αμύγδαλο και στο χάρτινο «καλαθάκι».
Καλή σας επιτυχία
Μαρία

 

 

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.