Άργος ΟρεστικόΓούναΚαστοριά

Στον εισαγγελέα όλα τα αποτελέσματα των µετρήσεων του νερού – Αδαµόπουλος: «Επανεξετάζεται το καθεστώς λειτουργίας όλων των βυρσοδεψείων» (ρεπορτάζ)

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι πολύ αυστηροί

Η καρκινογόνος ουσία τετραχλωροαιθυλένιο (PCE), η οποία προέρχεται από τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας δερµάτων, εντοπίστηκε στο υπέδαφος της περιοχής Αµπελόκηποι Καστοριάς. Τα αποτελέσµατα του δειγµατοληπτικού ελέγχου που έγινε στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Δήµου Αργους Ορεστικού, κινητοποίησαν τις Αρχές µε αποτέλεσµα να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του βυρσοδεψείου.

Της Μαρίας Ριτζαλέου

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις µετρήσεις που έκαναν τα συνεργεία της Αποκεντρωµένης Διοίκησης ΗπείρουΔυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε υπέρβαση σε τεράστιο βαθµό της επικίνδυνης, καρκινογόνου ουσίας PCE, που είναι ισχυρό καθαριστικό για την απολύπανση των δερµάτων και υπό κανονικές συνθήκες ανακυκλώνεται. Συγκεκριµένα µετρήθηκαν συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου σε ποσοστό 7.802mg/lt, όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι µόλις 10 mg/lt.

«Σε µία µόνο γεώτρηση»

«Το πρόβληµα εντοπίστηκε στο υπέδαφος µιας γεώτρησης που χρησιµοποιούσε αποκλειστικά και µόνο το εργοστάσιο για τις δικές του ανάγκες και δεν έχουµε ενδείξεις ότι η ρύπανση έχει επεκταθεί» λέει στο «Εθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαµόπουλος, προσθέτοντας ότι εδώ και έναν χρόνο «επανεξετάζεται σχολαστικά το καθεστώς λειτουργίας όλων των εργοστασίων επεξεργασίας δερµάτων».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πρόβληµα οφείλεται σε ρωγµή που υπάρχει σε δεξαµενή όπου συγκεντρώνεται το τετραχλωροαιθυλένιο, από την οποία το επικίνδυνο υγρό έφευγε στο υπέδαφος. Το εργοστάσιο έκλεισε µέχρι να διορθωθεί η βλάβη και να βγει θετικός ο επανέλεγχος. Σηµειώνεται πως υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου είχαν βρεθεί πριν από έναν χρόνο σε κοντινή περιοχή, σε µια πηγή που τροφοδοτούσε µε νερό το Δισπηλιό Καστοριάς. Αιτία της ρύπανσης της πηγής ήταν η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας δερµάτων και µε απόφαση του δήµου η πηγή σφραγίστηκε και ο οικισµός υδρεύεται πλέον από άλλη παροχή νερού.

Υπερβάσεις στα φυσιολογικά επίπεδα έχουν καταγραφεί επίσης στις πηγές Αρµενοχωρίου, στην πηγή της θέσης Μπέη Μπουνάρ, ενώ όπως καταγγέλλεται η διοίκηση του εργοστασίου, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη, δώρισε πριν από δύο χρόνια φίλτρα ενεργού άνθρακα στον Δήµο Αργους Ορεστικού. Κάτοικοι και φορείς της Καστοριάς ζητούν να γίνουν έλεγχοι και να διαπιστωθούν ποιες επιχειρήσεις διαθέτουν και τηρούν µελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ποιες όχι, καθώς και να ερευνηθεί εάν αυτές είναι επικαιροποιηµένες.

Για το θέµα έχει ενηµερωθεί ο εισαγγελέας Καστοριάς, στον οποίο και κατατέθηκαν τα αποτελέσµατα των µετρήσεων και όλα τα σχετικά έγγραφα. Άγνωστο παραµένει το χρονικό διάστηµα που θα παραµείνει κλειστό το εργοστάσιο επεξεργασίας δερµάτων, ενώ οι Αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα είναι πολύ αυστηροί. Η αποκάλυψη για τη ρύπανση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα θύµισε την επιδηµία γαστρεντερίτιδας που έπληξε τους κατοίκους του Αργους Ορεστικού τον περασµένο Ιανουάριο.

Η γαστρεντερίτιδα, από την οποία νόσησαν εκατοντάδες πολίτες, χαρακτηρίστηκε ως ιογενής, ενώ οι έλεγχοι τότε στο νερό δεν έδειξαν στοιχεία βακτηριακής επιµόλυνσης. Η Καστοριά διαθέτει αρκετά εργοστάσια επεξεργασίας γούνας και το είδος στηρίζει την οικονοµία του νοµού και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα.

ethnos.gr

Back to top button