Άργος ΟρεστικόΓούναΚαστοριά

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας για τη μόλυνση και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων

Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας ως προς τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας

Όπως είχε προειδοποιήσει το σωματείο μας με ανακοίνωση του με αφορμή τη μόλυνση του νερού του Δισπηλιού, για τις δύο αυτές χλωριωμένες ενώσεις του αιθυλενίου που εντοπίστηκαν (Τετραχλωροαιθυλένιο, τριχλωροαιθυλένιο) χρησιμοποιούνται κυρίως ως διαλύτες αφαίρεσης λιπών και ελαίων στα βυρσοδεψεία. Οι πρόσφατες εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας ως προς τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας.
Αξίζει να θυμίσουμε και την προσπάθεια εφησυχασμού από πλευράς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας όταν χαρακτήριζε «παραμυθολογία» τα όσα ανέδειξε το σωματείο μας.
Μπροστά σε αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνον δεν υπάρχουν μέτρα υγιεινής προστασίας, εργαζόμαστε με μισθούς πείνας και σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται η καταβολή των δεδουλευμένων, των δώρων, των αδειών και του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που είναι 15% για τους εργαζόμενους στα βυρσοδεψία και 10% για όλους τους γουνεργάτες. Αυτό είναι το παραμύθι της δίκαιης ή όπως αλλιώς την ονομάζουν ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ, ΚΙΝΑΛ ανάπτυξης για όλους. Από τη μια το τσάκισμα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εργαζομένων και της υγείας του λαού συνολικότερα και από την άλλη διαμόρφωση εύφορου εδάφους για τους επενδυτές μεγαλοκεφαλαιούχους, με χορήγηση κινήτρων όπως επιδοτήσεις, δάνεια, φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.
Καλούμε όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής ώστε να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια εμφάνισης αυτών των ενώσεων, οι επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας, ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Και ακόμη να διεκδικήσουμε οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας:
• Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
• Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου σε βαρέα και ανθυγιεινά.
• Μείωση του όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Καστοριάς με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών.
• Υπογραφή ΚΣΣΕ που να εξασφαλίζει αυξημένα μεροκάματα και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
• Συστηματικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
• Να γίνει δωρεάν ιατρικός έλεγχος στους εργαζομένους του κλάδου, να πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση.
• Να μη χαθεί κανένα μεροκάματο για τους εργαζόμενους για όσο διάστημα μείνει κλειστή η επιχείρηση.

 

 

 

 

Back to top button