Ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν στη σύντροφο και μούσα του, Μαριάν Ιλέν, πουλήθηκαν σε δημοπρασία έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων, τιμή πενταπλάσια από την αρχικά εκτιμώμενη.
Η σχέση τους αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα κλασικά τραγούδια του, συνθέτη και ποιητή, όπως τα «Bird on a Wire», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «So Long, Marianne».
Εζησαν μαζί στην Υδρα τη δεκαετία του 1960, περίοδος που αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική για τον 20χρονο τότε Κοέν.
Η επιστολή που πουλήθηκε ακριβότερα ήταν εκείνη που έγραψε το 1960, στην οποία περιγράφει ότι ήταν «μόνος με άπειρα λεξικά γλώσσας». Η επιστολή πουλήθηκε έναντι 75.000 δολαρίων – τιμή αρκετά υψηλότερη από τα 13.000 δολαρίων, που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Γράμμα του 1964 στο οποίο ο Κοέν αναφέρει πως είναι «διάσημος αλλά κενός» αγοράστηκε έναντι 46.000 δολαρίων.
«Τραγούδησα στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά χθες το βράδυ» αποκαλύπτει ο Κοέν σε επιστολή που έστειλε στη Μαριάν τον Φεβρουάριο του 1967. Μετά από χρόνια παλεύοντας ως ποιητής και μυθιστοριογράφος, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική. Είχε τη στήριξη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Τζούντι Κόλινς, η οποία έγραψε το Suzanne με μεγάλη επιτυχία και το πρώτο του άλμπουμ «Songs of Leonard Cohen, το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1967. Η επιστολή είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο του Penn Hotel και κατά τη διάρκεια παραμονής εκεί ο Κοέν έγραψε το «Hey, That’s No Way to Say Goodbye».
Η Μαριάν πέθανε στην πατρίδα της, στο Όσλο της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2016 σε ηλικία 81 ετών. Ο Κοέν πέθανε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε ηλικία 82 ετών.
Σύμφωνα με το CBC News, οι επιστολές πουλήθηκαν από την οικογένεια της Ιλέν και οι ταυτότητες των αγοραστών δεν αποκαλύφθηκαν.
Εκτός από τα ερωτικά γράμματα μία ιταλική μπρούτζινη καμπάνα, του 15ου ή 16ου αιώνα, που κοσμούσε μία σκάλα του σπιτιού της Μαριάν στην Υδρα, προτού μετακομίσει στο σπίτι του Κοέν και αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι του «Anthem» του 1992 πουλήθηκε 107.000 δολάρια.
ΑΠΕ