Κόσμος

Διεθνής συναγερμός: Έλιωσε πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας σε λίγες ώρες!

Περισσότερο από το 40% των πάγων στη Γροιλανδία έλιωσε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συνολική απώλεια πάγου να αγγίζει τους δύο γιγατόνους μέσα σε μία μόνο ημέρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Ενώ η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς. Από τους επιστήμονες και με βάση την ιστορία, θεωρείται ιδιαιτέρως ασυνήθιστο να χαθεί τέτοια ποσότητα στις αρχές του Ιουνίου.

Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Η ξαφνική άνοδος στην τήξη «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει», σύμφωνα με τον Thomas Mote, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Georgia που μελετά το κλίμα της Γροιλανδίας. «Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012», δήλωσε ο Mote στο CNN, αναφερόμενος στο φαινόμενο. Το 2012 είδαμε το μεγαλύτερο μέρος των πάγων της περιοχής να λιώνει. Κακό σημάδι όμως είναι πως η μαζική τήξη ξεκινάει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία. Έτσι, φέτος θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ακόμη ένα δυσάρεστο ρεκόρ» επισημαίνει.

Το λευκό χιόνι και ο πάγος αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα και μειώνουν την ποσότητα θερμότητα κάτι που συμβάλλει στο να διατηρηθούν οι πάγοι ακόμη και το καλοκαίρι. Πρόκειται για το φαινόμενο «albedo». «Αυτά τα γεγονότα τήξης έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το φαινόμενο albedo» σύμφωνα με το Mote, κάτι που πλέον θα επιτρέψει να απορροφηθεί περισσότερο από τη θερμότητα του ήλιου μέσα στο καλοκαίρι και να λιώσουν περισσότεροι πάγοι.

Από την πλευρά του, ο κλιματολόγος Jason Box, προβλέπει πως το 2019 θα είναι «ένα έτος λιωσίματος πάγων» για τη Γροιλανδία. Τόνισε, δε, πως φέτος έχουμε ασυνήθιστα πρώιμες εποχές τήξης, καθώς η περίοδος άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το μέσο όρο, σπάζοντας το ρεκόρ που χρονολογείται στο 2012. Η επιφάνεια του χιονιού είναι ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τιμή της δυτικής Γροιλανδίας, ενώ ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι «το 2019 ενδεχομένως να είναι μία χρονιά γεμάτη από λιώσιμο πάγων, ενώ υπάρχουν και μεγάλες πιθανότητες να καταρριφθεί το δυσάρεστο ρεκόρ του 2012», σύμφωνα με τον Box.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 1.800.000 τετρ. χλμ. από την επιφάνειά της είναι σκεπασμένα από τους παγετώνες, έκταση η οποία είναι 14 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Αγγλίας.

Οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα εξαιτίας της επίδρασης της θέρμανσης του πλανήτη, η οποία πυροδοτείται από τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι δισεκατομμύρια τόνοι νερού που θα προκύψουν από το λιώσιμο των κρηπίδων πάγου, κυρίως στη Γροιλανδία, κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τα ρεύματα των ωκεανών τα οποία τώρα μεταφέρουν το κρύο νερό προς τα νότια βυθίζοντάς τα στον Ατλαντικό, ενώ παράλληλα σπρώχνουν τα τροπικά νερά προς τα βόρεια πιο κοντά στην επιφάνεια.

tvxs.gr

Back to top button