Ελλάδαευρωπη

Έντονο παρασκήνιο για την «απάντηση» στην Τουρκία – Απειλεί με βέτο η Κύπρος

Σκληρή στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία ζητά η Κύπρος. Προειδοποιεί με βέτο στη λήψη αποφάσεων η Λευκωσία. «Σύμμαχοι» Αθήνας και Λευκωσίας η Ιταλία και η Γαλλία. Reuters: Ελλάδα και Κύπρος ζητούν κυρώσεις αλλά δεν αναμένεται… στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέτρα σε ζητήματα τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – Ε.Ε. θα περιλαμβάνει το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στους 28 αρχηγούς κρατών.

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για το πως θα «απαντήσει» η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ακραία προκλητικότητα που δείχνει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία μετά τις πληροφορίες για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Με τον «Πορθητή» να βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, όπως είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας το πρωί της Τρίτης (18.06.2019) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η Λευκωσία ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Κύπρος -κατά το συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο-, προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να παίξει το χαρτί του βέτο. Δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» τη λήψη αποφάσεων αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά στη γεώτρηση που φέρεται να έκανε το «Fatih» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Ωστόσο, αναμένεται να..

H συνέχεια στο Newsit.gr

Back to top button