Καστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Τώρα αποφασίζουμε για την Καστοριά μας” (συνέντευξη)

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ

 Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα 4 χρόνια έδωσε τεράστιο βάρος στην ανάπτυξη της Καστοριάς εκατοντάδων εκ. ευρώ, με έργα σε όλους τους τομείς, καθώς και λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούσαν φορείς και οργανισμούς

ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ των σημαντικότερων έργων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την 4ετία 2015 – 2019, στο νομό Καστοριάς, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΣΕΝΤΡΑ” και στην ιστοσελίδα sentranews.gr η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η κτηνίατρος Ολυμπία Τελιγιορίδου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καστοριάς με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Από τον Αύγουστο του 2018, ανέλαβε υπουργική θέση, αυτήν της Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που μάλιστα ήταν και η μοναδική σε όλη την Δυτική Μακεδονία, ενώ στις προσεχείς Εθνικές εκλογές, θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής.

Η κ. Τελιγιορίδου, αναφέρθηκε στον απολογισμό των σημαντικότερων αναπτυξιακών έργων που πραγμα-τοποιήθηκαν στο νομό Καστοριάς, σε βασικούς τομείς, όπως της Παιδείας, της Υγείας, της Οδοποιίας, της Γεωργίας, της Γουνοποιϊας, καθώς και πολλών άλλων ακόμη δράσεων, όπως το φυσικό αέριο, την ίδρυση Φορέα Διαχείρησης Λιμνών με έδρα την Καστοριά κ.α.

– Κυρία Υφυπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στην Καστοριά να συγκρατήσει τις δυνάμεις του, να μην έχει τόσο μεγάλες απώλειες όπως σε άλλες περιοχές, στις πρόσφατες εκλογές και είναι μία από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας που συνέβη αυτό. Πώς το εξηγείτε με βάση τα ιστορικά χαρακτηριστικά της εκλογικής συμπεριφοράς των κατοίκων του νομού μας;

Αναφέρεστε στα ιστορικά χαρακτηριστικά, εννοώντας προφανώς ότι η Καστοριά έχει μια παράδοση να ψηφίζει υπέρ της συντηρητικής παράταξης.
Αυτό είναι αληθές, αλλά είναι επίσης αληθές ότι στα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο αυτή η παράταξη, η Καστοριά ήταν “φτωχός συγγενής” σε ότι αφορά την κρατική στήριξη της τοπικής οικονομίας και την αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων.
Να μη ξεχνάμε ποιοι έκλεισαν τα τμήματα του ΤΕΙ, ποιοι έστειλαν την Αρχιτεκτονική σχολή σε άλλες πολιτείες, ποιοι πήραν τον στρατό από την Καστοριά κλπ. Με τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε κάθε δήθεν “μεταρρύθμισή” τους, η Καστοριά έχανε κάτι.

Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετέχω από την θέση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι που έδωσε, μέσα μάλιστα στις πιο δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της Καστοριάς, με συγκεκριμένα έργα, όπως, τη δημιουργία 5 Πανεπιστημιακών τμημάτων, δύο τμημάτων διετών σπουδών και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.

-Ήδη μπήκαν στο μηχανογραφικό και από τον Σεπτέμβριο έρχονται οι νέοι φοιτητές στην πόλη μας, θέμα που το θεωρώ πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, γιατί σε βάθος τετραετίας θα υπάρχουν 4.000 περίπου φοιτητές στην πόλη μας.

– Άλλα έργα που έγιναν είναι η επαναλειτουργία της Σχολής Διεθνούς εμπορίου στο ΤΕΙ Καστοριάς που έκλεισε με το σχέδιο Αθηνά από την προηγούμενη κυβέρνηση και επαναλειτούργησε ξαναπαίρνοντας εισακτέους μετά από 4 χρόνια με δική μας πολιτική απόφαση το 2017.

-Δόθηκαν 7 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών για το αντιπλημμυρικό του Αλιάκμονα, έργο που θα λύσει προβλήματα στην περιοχή.

-5 εκ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή του δρόμου Νεστόριο – Χιονάτο

-700 χιλιάδες ευρώ από το ΠΔΕ για την βελτίωση της λειτουργικότητας των δρόμων στο δήμο Καστοριάς.

-Ξεκινήσαμε με δική μας πρωτοβουλία τη δρομολόγηση δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου στην πόλη μας.

-Ήδη εγκρίθηκε από το interreg η σιδηροδρομική σύνδεση του Αεροδρομίου Καστοριάς, που θα συνδέει σιδηροδρομικά το Άργος Ορεστικό, με την Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

– Παράλληλα έγινε η έγκριση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καστοριάς (15 εκατομμύρια ευρώ) και η ένταξή του στους διευρωπαϊκούς διαδρόμους ανάμεσα σε 6 περιφερειακά αεροδρόμια.

– Ήδη καταρτίζεται η μελέτη για δεύτερο αεροδιάδρομο στάθμευσης, πύργο ελέγχου, ανεφοδιασμό αεροπλάνων, χώρους αποθηκών, ψυγείων κλπ. Αυτό το έργο

όταν το ξεκίνησα πολλοί κορόιδευαν και τράβηξα ένα μοναχικό δρόμο για να πείσω τους αρμόδιους. Ευτυχώς τα κατάφερα και όταν με το καλό τελειώσει τότε η Π.Ε. Καστοριάς θα αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

-Ξεκινά εντός Ιουνίου 2019 η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς.

– Προχωρήσαμε στη νομιμοποίηση του Εκθετηρίου του Συνδέσμου Γουνοποιών Προφήτη Ηλία με νομοθετική διάταξη, γεγονός που οδήγησε στο να “σβηστεί” το πρόστιμο ύψους 1,2 εκ. ευρώ και δίνεται πλέον η δυνατότητα στον σύνδεσμο, να μπει στον Αναπτυξιακό Νόμο και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί το εκθετήριο και για άλλες εκθέσεις π.χ. αγροτικών προϊόντων, τουρισμού κ.α., για να τονωθεί η οικονομία της περιοχής αλλά και να αποκτήσει έσοδα το Εκθετήριο για να μπο-ρεί να είναι βιώσιμο.

– Νομιμοποιήθηκαν μετά από 40 χρόνια τα τρία κτίρια του βουνού και παραχωρήθηκαν για χρήση στο Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς.

– Έγινε η βελτίωση του βαρυτικού αγωγού για την ύδρυση του Δισπηλιού 175.000 ευρώ.

– Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο σε υποδομές και στελέχωση προσωπικού. Έγινε κάλυψη θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και πλέον το νοσοκομείο μας μπορεί να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες και να μην είναι ένα απλό κέντρο υγείας όπως ήταν η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

– Ξεκίνησε η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Χρονίων παθήσεων στο Άργος Ορεστικό (κλειστού και ανοιχτού τύπου), ήδη προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την πρόσληψη έξτρα προσωπικού.

– Ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Λίμνες-Δάση κλπ) Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά.

– Έγινε η ένταξη της Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Μανιάκων στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΠ, με συνεργασία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, όταν οι προηγούμενοι δεν το είχαν καν σκεφτεί να εντάξουν την περιοχή μας.

– Μειώθηκε το τιμολόγιο ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια από τη ΔΕΗ κατά 30%, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας που υλοποίησε η κυβέρνηση μας.

– Εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο πρόγραμμα νέων αγροτών (συνολικά 359 στη Δυτική Μακεδονία).

– Κανένα χωριό της Καστοριάς δεν έμεινε έξω από την εξισωτική αποζημίωση με την νέα επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

– Εγκρίθηκε και υπογράφθηκε από τον από το ΥΠΑΑΤ το αρδευτικό του Γέρμα ύψους 4.050.000 ευρώ. Έργο που παρέμενε στα… συρτάρια για μια δεκαετία και πλέον.

– Εγκρίθηκε από ΠΔΕ το φράγμα και το αρδευτικό της Διποταμίας.

– Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η μελέτη του αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου.

– Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καστοριάς, που οδηγούνταν σε κλείσιμο.

– Υπάρχουν και άλλα μικρότερα αλλά πολύ σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες του νομού μας, όπως αναβά-θμιση υποδομών σχολικών μονάδων.

Πιστεύω ότι αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μας.

-Ας σταθούμε λίγο στα Πανεπιστημιακά τμήματα. Η ΝΔ δια στόματος της κ. Κεραμέως, υπεύθυνη του τομέα παιδείας της ΝΔ, είπε ότι θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου. Η ΟΝΝΕΔ με ανακοίνωση της είπε ότι “θα τον πετάξουν στα σκουπίδια”. Η τοπική ΝΔ και υποψήφιοι είτε δεν δεσμεύονται ότι θα τα κρατήσουν είτε λένε ότι θα τα επανεξετάσουν κλπ.
Τι απαντάτε σε όλα αυτά.

– Οι φοιτητές έρχονται. Το Σεπτέμβριο θα είναι εδώ. Ακούω πολλά, όπως ότι θα βγάζουμε ανέργους μαθηματικούς κλπ. Δηλαδή το Μαθηματικό τμήμα που φέραμε στην Καστοριά θα βγάζει ανέργους, αλλά αν πήγαινε στην Κοζάνη ή στα Γιάννενα θα έβγαζε εργαζόμενους; Τα πράγματα είναι απλά, η ΝΔ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά για να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ή θυγατρικές τους στην χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει η “πελατεία”. Και η ΝΔ θεωρεί τους νέους μας “πελάτες”.
Το πρόγραμμά τους είναι συγκεκριμένο. Θα κλείσουν σχολές, θα κλείσουν περιφερειακά πανεπιστήμια, για να δημιουργήσουν την “πελατεία” στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Καστοριά σε αυτές τις εκλογές πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε πανεπιστήμιο στην πόλη μας; Αν πραγματικά το θέλουμε τότε πρέπει μέσω της ψήφους μας να απαντήσουμε.

Θα στηρίξουμε αυτούς που τα έκλειναν ή τα έστελναν σε άλλες πόλεις ή αυτούς που τα δημιούργησαν για να ξαναδώσουν ζωντάνια στον τόπο μας; Θα ψηφίσουμε αυτούς που σήμερα λένε θα τα κλείσουν ή στην καλύτερη περίπτωση λένε μισόλογα ή αυτούς που παλέψαμε να τα δημιουργήσουμε και δεσμευόσαστε να τα στηρίξουμε για μια καλύτερη προοπτική για την Π.Ε. Καστοριάς. Το ερώτημα θα απαντηθεί στις εκλογές.

– Είστε και πάλι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Τι θα λέγατε στους συμπολίτες μας;

Προσπάθησα να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην τιμή και την ευθύνη ως εκπρόσωπος της Καστοριάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή δεν θέλησα να πάει χαμένη.
Αγωνίστηκα να πετύχω θετικά βήματα για τον τόπο μας σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το έργο μου είναι εδώ και είμαι περήφανη γι αυτό.

Στις εκλογές θα κριθούμε όλοι.
sentranews.gr

Back to top button