Κόσμος

Τουρκία: Ισόβια σε 151 «πρωταίτιους» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη συνολικά 151 ανθρώπους, μετά την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες δίκες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το οποίο ακολούθησαν εκτεταμένες εκκαθαρίσεις, χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο DHA, οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας πρώην επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας πρώην σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάστηκαν για “απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης”, για τις δολοφονίες 139 ανθρώπων και για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου. Στους 111 από αυτούς επιβλήθηκε η ποινή των ισοβίων “με επιβαρυντικές περιστάσεις”, που σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αναστολής της ποινής. Δεκαεπτά πρώην στρατιωτικοί, μέλη του “Συμβουλίου Ειρήνης στην Πατρίδα” καταδικάστηκαν σε 141 φορές ισόβια.

Από τους συνολικά 224 κατηγορούμενους, οι 33 απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ σε άλλους 27 επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι 20 ετών, κυρίως για την κατηγορία της “συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, το δικαστήριο διαχώρισε τις υποθέσεις 13 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων είναι και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος φέρεται ως ο “εγκέφαλος” της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ερντογάν.

Από τους κατηγορούμενους, οι 176 ήταν ήδη προφυλακισμένοι, 35 ήταν ελεύθεροι και 13 δικάζονταν ερήμην.

Ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ, και ο Αλί Γιαζιτσί, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους καταδικασθέντες σε ισόβια, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο Οζτούρκ φέρεται ότι ήταν ο επικεφαλής του “Συμβουλίου” που συντόνιζε τις στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην απόπειρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ χαιρέτισε την απόφαση, αποκαλώντας “υποδειγματική” την τουρκική δικαιοσύνη. “Χρωστάμε δικαιοσύνη (στον λαό). Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα καταφέρει ποτέ να καταργήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία. Κανείς δεν θα καταφέρει να καταργήσει τη βούληση του λαού”, πρόσθεσε.

Η δίκη διεξήχθη στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιντσάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου έχει κατασκευαστεί μια αίθουσα ειδικά για τον σκοπό αυτό, και ξεκίνησε τον Μάιο του 2017.

Περίπου εκατό άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα, η οποία φυλασσόταν από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Την ώρα που ο δικαστής διάβαζε τις ποινές των καταδικασθέντων έξω από την αίθουσα αστυνομικοί προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη, καθώς ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ του συγκεντρωμένου πλήθους. Ένας αστυνομικός αναγκάστηκε να πυροβολήσει πολλές φορές στον αέρα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Όταν είχε ξεκινήσει η δίκη, τον Μάιο του 2017, οι συγγενείς των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί και πάλι έξω από το δικαστήριο, απαιτώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι ήταν διατεθειμένος να την επαναφέρει, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

“Θέλω ν’ αναπαυτεί ο γιος μου και να εκτελεστούν οι προδότες”, είπε η μητέρα ενός από τα θύματα, η Σαλίχα Αριγκάν.

“Βλέπω τους συγγενείς ενός κατηγορουμένου που κλαίνε από χαρά. Εμείς αιμορραγούμε εδώ και τρία χρόνια κι εκείνοι κλαίνε από χαρά”, σχολίασε ο Μπιργκούλ Γιλμάζ, που έχασε τον πατέρα του τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η σημερινή δικαστική απόφαση, 3.239 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές και άλλες 28 δίκες είναι ακόμη σε εξέλιξη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

ΑΠΕ

Back to top button