Καστοριά

Καστοριά: Χρήσιμες συμβουλές για να συμπληρώσουν σωστά οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό τους

Γράφει η Δρ Μόσχου Δ. Καλλιόπη*

Tα λάθη που κάνουν συνήθως οι υποψήφιοι:

  • Δεν επιλέγουν τις σχολές τις αρεσκείας τους, αυτές που ανταποκρίνονται στα ταλέντα και στις επιθυμίες τους, αλλά τις ιεραρχούν με βάση τα μόρια (σε φθίνουσα σειρά). Αυτό όμως που πρέπει να φροντίσουν, κυρίως, είναι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με βάση τα δικά τους όνειρα και όχι των γονιών τους ή επηρεαζόμενοι από κοινωνικά στερεότυπα που ανακυκλώνονται συνεχώς και μεταδίδονται σιωπηρά από γενιά σε γενιά.
  • Υπάρχει η εντύπωση ότι οι σχολές που είναι υψηλόβαθμες είναι και οι καλύτερες. Αυτό δεν ισχύει. Η επιλογή των υποψηφίων θα πρέπει πρωτίστως να γίνει με βάση την κλίση τους π.χ. δεν είναι δυνατόν να προτιμήσει κάποιος τη Φιλολογία αν δε συμπαθεί τα θεωρητικά μαθήματα.
  • Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν υποψήφιο η πραγματικότητα ότι τα δεδομένα αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Μια σχολή που είναι περιζήτητη αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι θα το ίδιο «δυνατή» στην αγορά εργασίας, όταν στο μέλλον αυτοί αποφοιτήσουν. Γι’ αυτό γονείς, Προσοχή! Συμβουλεύομαι ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά εργασίας και που χρησιμοποιούν έρευνες με προοπτικές τουλάχιστον δεκαετίας!
  • Πολλοί υποψήφιοι επίσης πλανώνται ότι μόνο μια εισαγωγή σε ένα υψηλόβαθμο τμήμα μπορεί να τους εξασφαλίσει επαγγελματικά. Λάθος, καθώς υπάρχουν λύσεις για ΟΛΟΥΣ. Υπάρχουν αξιολογότατες σχολές στο κέντρο αλλά κυρίως στην περιφέρεια, που απαιτούν λιγότερα μόρια και οδηγούν σε Άριστο επαγγελματικό στερέωμα. Αυτό π.χ. συμβαίνει σε σχολές μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και γενικότερα τεχνικές ή και διοικητικές (Το πανεπιστήμιο της Κρήτης θεωρείται από τα πιο ισχυρά στις θετικές επιστήμες. Το ίδιο ισχύει και με άλλα ΑΕΙ της περιφέρειας, βλ. παν/μιο Ιωαννίνων, κ.λπ.)

Παιδιά, μην ξεχνάτε ότι το μέλλον είναι μόνο δικό σας!

Το να συμπληρώσετε σωστά, με διαύγεια και ηρεμία πνεύματος το μηχανογραφικό σας είναι υψίστης σημασίας. Υπολογίστε τις υπάρχουσες συνθήκες, τη ζήτηση της αγοράς, συμβουλευτείτε τους ειδικούς!

Πιστέψτε πάνω απ’ όλα στις δυνάμεις σας, ενημερωθείτε σωστά και καλή επιτυχία!

*Δρ Μόσχου Δ. Καλλιόπη

Εκπαιδευτική Σύμβουλος

Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Msc Συμβουλευτικής & Ψυχολογίας

Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού

orizontespress.gr

Back to top button