ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Πως ζήσαμε τους αγώνες Trimore ως εθελοντές, θεατές και κάτοικοι της Καστοριάς

Η Χρυσούλα Κυρατζή  ήταν εθελόντρια στο Trimore Multisports TOUR – Kastoria, γράφει και φωτογραφίζει τη μεγάλο αθλητικό γεγονός από μέσα κι απ΄…έξω. Ακόμη μας λέει το πώς βίωσε η πόλη την πρωτόγνωρη εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν οι αγώνες Trimore Multisports TOUR – Kastoria 21-23 Ιουνίου 2019.

Μια πρωτόγνωρη αθλητική διοργάνωση για την πόλη μας που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα από όσα έχουμε δει να πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό εδώ.

400 μικροί και μεγάλοι αθλητές από όλη την Ελλάδα έτρεξαν, κολύμπησαν, έκαναν ποδήλατο ακόμα και για 52 χλμ συνεχόμενα, γνώρισαν την κωπηλασία, την αναρρίχηση, τη Yoga και άλλα πολλά, μέσα από τις δεκάδες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Πως ζήσαμε τους αγώνες ως εθελοντές (προσωπική εκτίμηση η οποία ενδέχεται να διαφέρει από εκείνη άλλων εθελοντών):

Αφού δεν μπορούσα να συμμετάσχω ως αθλήτρια, δήλωσα με μεγάλη χαρά συμμετοχή στους αγώνες Trimore   Multisports TOUR – Kastoria ως εθελόντρια.

Μια θέση με ιδιαίτερη σημασία για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων, την αξία της οποίας μάθαμε καλύτερα ως χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα.

Διαπιστώσαμε πως τελικά δηλώσαμε συμμετοχή λιγότεροι από τους προβλεπόμενους εθελοντές. Μέχρι την τελευταία στιγμή στο mail των διοργανωτών γινόταν έκκληση για συμμετοχή γνωστών και φίλων μας.

Η παρουσία μας υποχρεωτική τουλάχιστον στους 3 βασικούς αγώνες, οι οποίοι περιελάμβαναν και την ποδηλασία εκτός πόλης.

Συναντηθήκαμε το πρωί του Σαββάτου στις 7.30 στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας, ώστε να αναλάβει κάθε εθελοντής το πόστο του.

Η προσέλευση σχετικά μικρή…Θα ήμασταν γύρω στα 50 άτομα με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί μπλουζάκια, τα καπέλα και την τσάντα του εθελοντή, μέχρι να ξεκινήσει το πρώτο λεωφορειάκι του δήμου.

Οι περισσότερες ήταν γυναίκες– διαφόρων ηλικιών

Αρκετά και τα παιδιά των Ναυτικών Ομίλων Καστοριάς και Μαυροχωρίου.

Έντονη η παρουσία των προσκόπων, με την Παναγιώτα και τον William να συντονίζουν άψογα τα γεμάτα όρεξη για προσφορά νέα παιδιά.

Προμηθευτήκαμε ένα μπουκαλάκι νερό, ένα σάντουιτς και μία μπανάνα ο καθένας πριν ξεκινήσουμε…

Κάθε εθελοντής ανέλαβε την εποπτεία ενός παράδρομου για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα ποδηλασίας. Οι άνθρωποι με τα πορτοκαλί μπλουζάκια μοιράστηκαν όσο καλύτερα γινόταν  στα 52χλμ. του μεγάλου γύρου της λίμνης.

Με έναν κώνο και μια κορδέλα κλείναμε τον δρόμο, ενημερώνοντας τους οδηγούς για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στα κομβικά σημεία υπήρχε τροχαία, η οποία ρύθμιζε την κυκλοφορία.

Αυτό ήταν το πόστο μου..Ένας δρόμος που δε σου γεμίζει το μάτι όταν τον πρωτοδείς, αλλά με αρκετή κίνηση όπως αποδείχτηκε τελικά.

Η κυκλοφορία διεκόπη στο ρεύμα από Καστοριά προς Δισπηλιό.

Οι πρώτοι αθλητές εμφανίστηκαν γεμάτοι ενέργεια και δύναμη για τα 52 χλμ που ακολουθούσαν.

Είχαν ολοκληρώσει ήδη τα 1500 μ κολύμβησης στα νερά της λίμνης.

Για περισσότερες από 3 ώρες, κάτω από τον καυτό ήλιο, με ελάχιστη σκιά αν έβρισκε κανείς κάπου κανένα δέντρο, δεκάδες εθελοντές εμψυχώναμε και χειροκροτούσαμε τις προσπάθειες των αθλητών.

Στο δρόμο που ανέλαβα δεν υπήρξαν, ευτυχώς, διαμαρτυρίες από διερχόμενους οδηγούς, το αντίθετο, συνεργαστήκαμε άψογα μέχρι τέλους.

Αφού πέρασαν και οι τελευταίοι αθλητές, ήρθε το λεωφορείο του Δήμου και μας επέστρεψε στην πόλη.

Οι περισσότεροι αναψοκοκκινισμένοι και κουρασμένοι από την ορθοστασία, μοιραστήκαμε με λαχτάρα τις εντυπώσεις μας.

Ενθουσιασμός και κέφι υπήρχαν ακόμα στα πρόσωπα όλων. Καταλήξαμε στο ότι ήταν μια υπέροχη εμπειρία που βιώσαμε, αφήνοντας στην άκρη τις άσχημες συμπεριφορές που δυστυχώς δεν έλειψαν.

Κάποιοι οδηγοί σε σημεία της πόλης (κυρίως) έβρισαν κι απείλησαν εθελοντές για τη δυσφορία που τους προκάλεσε ο αγώνας.

Ευτυχώς κανείς μας δεν έχασε το χαμόγελό του. Το αντίθετο μάλιστα…την επόμενη μέρα η προσέλευση ήταν ακόμα μεγαλύτερη…

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους! Μια όμορφη παρέα που απέδειξε πως η εθελοντική προσφορά στην Καστοριά υπάρχει!


Πως ζήσαμε τους αγώνες ως θεατές:

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 3 ξεχωριστές ημέρες για ολόκληρη την Καστοριά! Γεμάτες αθλητισμό, κέφι, αδρεναλίνη, μουσική και πολλές πολλές εμπειρίες.

Το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας μεταμορφώθηκε. Ξαφνικά ομόρφυνε, θύμιζε πάρκο…όπως θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα δηλαδή!

Ζωντανό, χωρίς σκουπίδια, με χρώματα και ήχους. Οι εικόνες ξερόχορτων με ξαπλωμένα αδέσποτα μπήκαν σε ένα νοερό ντουλάπι για αυτές τις 3 ημέρες.

Έχετε ξαναδεί τέτοιες εικόνες στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας;

Τα παιδιά -το μέλλον δηλαδή του Καστοριανού αθλητισμού – απόλαυσαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Μέχρι και μακαρονάδα προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους τις βραδινές ώρες, μετά τη λήξη των δραστηριοτήτων.

Βρέθηκαν φυσικά κάποιοι που μπέρδεψαν τον κάδο σκουπιδιών με τους κουβάδες των παγωμένων νερών…Είδαμε ανθρώπους να τολμούν να κολυμπήσουν στη λίμνη, μπροστά από το Πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας.

Στον διάδρομο που καθαρίστηκε για τον σκοπό αυτό από τα χόρτα…Γιατί δυστυχώς καθαρίστηκε – κι αυτό την τελευταία στιγμή- μονάχα ένα μικρό τμήμα της λίμνης στο χώρο μπροστά από το πάρκινγκ.

Σκεφτείτε πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση, όχι μόνο για την εικόνα της λίμνης και συνολικά της πόλης, αλλά και για τις προσπάθειες αθλητών! Την Κυριακή μάλιστα μια αθλήτρια φάνηκε να παγιδεύεται στο ενοχλητικό υδάτινο λιβάδι.Μια παραφωνία την οποία πρέπει να αναλογιστούν οι υπεύθυνοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της αδιαφορίας/ανεπάρκειάς τους.Θα μείνουμε, ως θεατές, στο εκπληκτικό θέαμα που προσέφεραν οι αγώνες, στη χαρά που έδωσαν στα μικρά παιδιά και φυσικά στη μεταλλαγμένη Καστοριά που είδαμε για 3 ημέρες….

Νέα αγωνίσματα, προσπάθεια, ρεκόρ, χαρά, πλούσιος εξοπλισμός και τόσα πολλά θα μείνουν στην μνήμη μας…

Πως ζήσαμε τους αγώνες ως κάτοικοι της Καστοριάς:

Μια πόλη που θέλει να περιλαμβάνεται στο χάρτη των τουριστικών προορισμών πρέπει να κυνηγάει διοργανώσεις όπως αυτή.

Κι όταν λέμε κυνηγάει, εννοούμε να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει αθλητές, διοργανωτές, θεατές, επισκέπτες…όλους.

Να βοηθήσει την προσπάθεια των αθλητών που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να ζήσουν την χαρά του αγώνα ή να βελτιώσουν τα ατομικά τους ρεκόρ.

Δυστυχώς σε αυτό θα πούμε πως η πόλη μάς απογοήτευσε. Και δεν ήταν μόνο οι Αρχές αυτές που δεν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Αυτή τη φορά, ήταν και συμπολίτες μας (λίγο ευτυχώς) οι οποίοι δεν συνεργάστηκαν ως έπρεπε, ξεφεύγοντας λίγο από τη ρουτίνα τους.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε το πρωινό του Σαββάτου νευρίασε πλήθος οδηγών οι οποίοι αντέδρασαν με άσχημο τρόπο για την ταλαιπωρία τους.

Εδώ θα σκεφτεί κανείς, καταφέρνει ολόκληρη Αθήνα να ρυθμίσει την κυκλοφορία ώστε να τρέξουν οι δρομείς του Μαραθωνίου κι άλλων αγώνων σε περιοχές όσο 100 Καστοριές -πληθυσμιακά- μαζί κι εμείς δεν μπορούμε να δείξουμε λίγη ανοχή στους ανθρώπους που ήρθαν και μας άφησαν μόνο κέρδος. Για διαδρομές που καλύπτονται και με τα πόδια σε λιγότερο από μισάωρο. 

Γιατί μόνο κέρδος άφησαν οι οικογένειες που ήρθαν με τα ΙΧ τους από ξένες πόλεις. Οι οικογένειες αυτές διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, έφαγαν σε εστιατόρια της πόλης, ήπιαν καφέδες και χυμούς σε καφετέριες τοπικές και αγόρασαν κάποιο αναμνηστικό για να θυμούνται το πέρασμά τους…Θα δείξουν φωτογραφίες και σε γνωστούς και φίλους τους! Το καλύτερο μαρκετινγκ δηλαδή…

Η παραλία και τα γεμάτα καφέ-εστιατόρια, παρέπεμπαν σε παραθαλάσσιο μέρος, ιδανικό για διακοπές και χαλάρωση…

Είναι γεγονός πως η πόλη με τους αγώνες ζωντάνεψε, πριν βυθιστεί ξανά στην ερημιά της…

Κάποιοι ίσως ξανάρθουν γιατί αυτό που σε κερδίζει τελικά στην Καστοριά είναι το φυσικό κάλλος. Στο χέρι μας ήταν να πείσουμε να επιστρέψουν όλοι οι φετινοί αλλά και άλλοι τόσοι συμμετέχοντες του χρόνου. Άλλωστε οι διοργανωτές μίλησαν ξεκάθαρα για το ότι θέλουν να καθιερώσουν αυτό τον αγώνα στην Καστοριά. Αν όλα πήγαιναν καλά φέτος… Πήγαν; Ο χρόνος θα δείξει, όταν θα έχουν ξεθωριάσει οι γκρίνιες…

Μάθαμε πως οι συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από το μικρό γύρο της λίμνης…Θα επιθυμούσαν μάλιστα κάποιοι να διεξαχθεί ο ποδηλατικός αγώνας εκεί. Πόσο ειρωνικό ακούγεται κάτι τέτοιο αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση του οδοστρώματος. Πόσα ατυχήματα θα κινδύνευαν να πάθουν με τη σημερινή κατάσταση; Όσο επιτακτική είναι η περιποίηση της διαδρομής….

Ως κάτοικοι λοιπόν θα μιλήσουμε για μία προσπάθεια, με καλό τέλος που θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αν υπήρχε καλός συντονιστής….

  • Ώστε και ο κόσμος να γνωρίζει έγκαιρα και λεπτομερώς για τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και να λάβει νωρίς τα μέτρα του. Εκτός αν είμαστε τόσο αρνητικοί με καθετί που μας χαλάει την ηρεμία, άρα τέλος οι συζητήσεις για τουριστική ανάπτυξη όλων των ειδών…
  • Ώστε οι διοργανωτές να μη χάσουν τον ύπνο τους μια μέρα πριν την έναρξη των αγώνων στο άκουσμα του Αντιπεριφερειάρχη για πρόβλημα στην αδειοδότηση.
  • Ώστε οι εθελοντές να μην περιμένουν αρκετή ώρα έξω, μέχρι να έρθει κάποιος να τους ανοίξει την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου για την ενημέρωσή (αναφερόμαστε στην συγκέντρωση της Πέμπτης)!
  •  Ώστε να συμμετάσχουν ακόμα περισσότεροι Καστοριανοί στο εθελοντικό κομμάτι ή στις δραστηριότητες, εφόσον γνωρίζουν εκ των προτέρων τι έχουν να κάνουν, πότε και πώς.
  • Ώστε να γνωρίσουν ομορφιές της πόλης και ολόκληρου του Νομού οι αθλητικοί επισκέπτες μας, με κάποιο ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης.

Ευκαιρία που ίσως την ξαναέχουμε. Ίσως πάλι κι όχι! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όμως πόσο πολύ τη χρειαζόμαστε για το καλό της πόλης.

Πρέπει να σταματήσουμε πια να δηλώνουμε προοδευτικοί και πρόθυμοι στα λόγια ή πίσω από το πληκτρολόγιο σε ένα σχόλιο στο Facebook! 

Το Trimore ήταν ίσως η καλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί στην Καστοριά!

Χρυσούλα Κυρατζή

aboutkastoria.gr

 

Back to top button