ΓούναΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Από το αποτελέσματα των εκλογών θα κριθεί το μέλλον των πολιτών» (συνέντευξη – βίντεο)

Για όσα έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η εικόνα της Καστοριάς, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, μίλησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, στη sentra.com.gr.  Παράλληλα, η κ. Τελιγιορίδου αναφέρθηκε στις νέες πανεπιστημιακές σχολές που έρχονται στην Καστοριά, τον Τουρισμό και φυσικά τον Αγροτικό Τομέα.

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Βρισκόμαστε στον Προφήτη Ηλία. Εδώ είναι ένα από τα πράγματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας σας .
Πραγματικά, βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης της Καστοριάς. Είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μία όμορφη πόλη η οποία είναι το στολίδι της Μακεδονίας, και γιατί όχι και της Ελλάδας. Στην πόλη, λοιπόν, αυτή, τα τελευταία χρόνια δεν δόθηκε η βαρύτητα που έπρεπε να δοθεί από τα πολιτικά πρόσωπα που ηγήθηκαν στην πόλη αυτή ώστε να μπορέσει να έχει ένα καλύτερο μέλλον και μία καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, αυτής της τετραετίας που είχα την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ την Καστοριά στο ελληνικό Κοινοβούλιο, προσπάθησα για την πόλη μου να είμαι χρήσιμη, ώστε να της δώσουμε την δυνατότητα να έχει μία άλλη προοπτική. Στη διάρκεια, λοιπόν, των χρόνων αυτών, επιχειρήσαμε να λύσουμε μικρά ή μεγάλα θέματα και νομίζω ότι η κυβέρνηση σήμερα, παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να μηδενίσουν το έργο της, έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο στην Καστοριά. Ένα από αυτά είναι και αυτό, η νομιμοποίηση, δηλαδή, των τριών κτιρίων του βουνού, κτίρια τα οποία φροντίζει εδώ και δεκαετίες ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος, ένας από τους πιο σημαντικούς και πιο δραστήριους μακροχρόνια. Ο Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος εδώ και δεκαετίες είναι αυτός που φροντίζει την ομορφιά αυτής της πόλης και φροντίζει και τα κτίρια που είναι στο βουνό. Παρόλα αυτά τα κτίρια αυτά δεν ήτανε νόμιμα. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, προχωρήσαμε άμεσα στη νομιμοποίηση των κτιρίων μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, και δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος με υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος του κ. Φάμελλου, η παραχώρηση της χρήσης των κτιρίων. Το κτίριο του Προφήτη Ηλία, το κτίριο του Αη Θανάση, και το κτίριο που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και στεγάζονται και οι πρόσκοποι. Πλέον ο Σύλλογος μπορεί να δραστηριοποιείται, να έχει έσοδα ώστε να μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην πόλη μας, γιατί οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά αξίζουν τα συγχαρητήρια μας. Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος και με ανιδιοτελή προσφορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν σε αυτή την πόλη και νομίζω ότι ήταν δική μας υποχρέωση να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.

Να μιλήσουμε, λίγο και για το Εκθεσιακό Κέντρο. Η νομιμοποίηση ήταν αδιαμφισβήτητα σημαντική. Η γούνα, όμως, παραμένει σε δεινή θέση.
Πράγματι τα τελευταία χρόνια η γούνα περνάει μία πάρα πολύ μεγάλη κρίση η οποία προφανώς δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, αλλά σε διεθνείς παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στον κλάδο της γουνοποιίας. Μέσα σε αυτό λοιπόν το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον κλάδο της γουνοποιίας, εμείς από τη δική μας πλευρά, από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο και αυτό έγινε με πάρα πολλούς τρόπους. Είτε με την χρηματοδότηση και την βοήθεια στους φορείς της γούνας για τη συμμετοχή τους σε εκθεσιακά γεγονότα του εξωτερικού είτε και για άλλα θέματα τα οποία κατά καιρούς λύσαμε σε συνεργασία και με την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, το Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών και το Σύνδεσμο «Ο Προφήτης Ηλίας». Ένα από τα αιτήματα, λοιπόν, που υπήρχε ήταν η νομιμοποίηση του Εκθετηρίου το οποίο είναι ένα κτίριο που για πάρα πολλά χρόνια δεν ήτανε νομιμοποιημένο. Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα όταν γίνονταν εκθεσιακά γεγονότα να υπάρχει πάντα ο πέλεκυς των προστίμων με αποκορύφωμα αυτό του 1,2200 εκατ. ευρώ. Ξέρετε, εγώ πιστεύω ότι όταν συνεργάζεσαι, όταν υπάρχει συνέργεια και συνεννόηση, τα θέματα μπορούν και πρέπει να επιλύονται. Ήταν πολιτική βούληση της δικής μας κυβέρνησης να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια αυτό που έλεγαν άλλα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη για να λύνουν προβλήματα, ήταν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας, και το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ειδική νομοθετική διάταξη όπου επιτρέπεται πλέον η χρήση Εκθεσιακών κτιρίων σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Έτσι λοιπόν έγινε η νομιμοποίηση του κτιρίου, αποτέλεσμα αυτού ήταν να σβηστεί και το πρόστιμο και να μπορούν πλέον οι γουνοποιοί, να αξιοποιήσουν το κτίριο, όχι μόνο για τις εκθέσεις της γούνας αλλά και για άλλα εκθεσιακά γεγονότα. Και πράγματι, η διοίκηση του Συνδέσμου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι μπορεί να καταστήσει το εκθεσιακό κέντρο, ένα κέντρο και για άλλες εκθέσεις, όπως για τα αγροτικά προϊόντα και την προβολή του τουρισμού. Πιστεύω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από δω και πέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφού αναφερθήκατε στο υπουργείο Ενέργειας ας μείνουμε λίγο εκεί. Που βρισκόμαστε αναφορικά με το φυσικό αέριο;
Η Περιφερειακή αρχή υπό τον κ. Καρυπίδη πράγματι έκανε μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αλλάξει αυτό που συνέβαινε, το γεγονός δηλαδή να περνάει ο αγωγός TAP από την περιοχή μας αλλά να μην υπάρχει η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου. Σε συνεργασία Λοιπόν με το υπουργείο Ενέργειας, τόσο με τον κ. Σκουρλέτη, όσο και τον κ. Σταθάκη, καταφέραμε να υπάρξει μία πολύ θετική εξέλιξη για την περιοχή, την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και το Μανιάκοι. Έτσι λοιπόν η περιοχή μας το επόμενο διάστημα, με το πέρας των εργασιών του αγωγού, αποκτά ένα δίκτυο διανομής στα τρία αστικά κέντρα και αυτό νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα έχουμε μειωμένο κόστος στην ενέργεια. Και ιδιαίτερα για μία περιοχή όπου έχουμε και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολύμηνους χειμώνες. Ήταν, αν μη τι άλλο, μία παράλειψη η οποία δεν μπορεί να περάσει έτσι απαρατήρητη και η παράλειψη αυτή πλέον δεν υπάρχει. Το δίκτυο θα είναι στην υπηρεσία της Καστοριάς και ο αγωγός δεν θα περνάει απλά από την περιοχή.

Πάμε λίγο στην αναβάθμιση των ΤΕΪ και την προσθήκη των σχολών. Πολλοί λένε ότι ήταν προεκλογικού χαρακτήρα. Τελικά θα βοηθήσουν την πόλη; Και πως απαντάτε στη Νέα Δημοκρατία που κάνει λόγο για κατάργηση του Νόμου Γαβρόγλου.
Θέλω να σας πω ότι στην προσπάθεια αυτή είχα μία μοναχική πορεία. Δυστυχώς. Και το λέω αυτό γιατί δεν υπήρξε η συνεργασία που θα έπρεπε να υπάρχει, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Αν εξαιρέσουμε μία σύσκεψη που είχε γίνει στην Περιφέρεια, όπου πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν έλεγαν ότι ναι πρέπει να διεκδικήσουμε, νομίζω ότι και αυτό δεν ήταν ειλικρινές από όλους. Και το λέω αυτό γιατί εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν το υποδέχθηκαν όπως θα έπρεπε να το υποδεχθούν. Εγώ θέλω να σας πω ότι νιώθω πολύ περήφανη για αυτό που καταφέραμε. Η Καστοριά αποκτά μία πάρα πολύ σημαντική Πανεπιστημιακή μονάδα, παρόλο που πολλοί λένε ότι ακόμη και τα τα τρία τμήματα του ΤΕΙ θα κλείσουν και θα μείνει μόνο ένα. Διαψεύστηκαν και πλέον στην Καστοριά με την συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, τα τρία τμήματα που ήδη υπάρχουν γίνονται Πανεπιστημιακά. Το Οικονομικών, το Ψηφιακών Μέσων και της Πληροφορικής και επιπλέον γίνονται δύο νέα τμήματα, το Μαθηματικό και το τμήμα της Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής. Εκτιμώ ότι αυτό είναι προς όφελος της πόλης, μία πόλης που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση φθίνει πληθυσμιακά. Θεωρώ ότι θα δώσει μία ζωντάνια και μία πνοή ο ερχομός νέων ανθρώπων στην περιοχή μας. Μιλάμε για περίπου 1.000 στον πρώτο χρόνο και μετά από 4 χρόνια θα μιλάμε για 4.000 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ένα κύκλος εργασιών και οικονομικά η πόλη θα ανασάνει. Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό κριτήριο. Το βασικό κριτήριο ήτανε ότι πλέον στην πόλη μας δημιουργείται μία βάση Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα είναι ωφέλιμη για την πόλη. Ταυτόχρονα με τα πέντε πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία παρά την δυσπιστία που υπάρχει έχουν μπει στο μηχανογραφικό και το Σεπτέμβριο και θα έχουμε τους πρώτους φοιτητές, η πόλη είναι κερδισμένη επιπλέον με το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Aρχιτεκτονικής, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την πόλη, που είναι ένα ανοιχτό αρχιτεκτονικό εργαστήριο, να μπορέσει να αξιοποιήσει την γνώση των επιστημόνων και να προβάλει και να διαφημίσει την πολιτιστική την ιστορική και την αρχιτεκτονική της ταυτότητα.
Είναι πολύ λυπηρό αυτή η προσπάθεια να μην έχει αγκαλιαστεί από όλους και να ακούμε από τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λένε ότι θα καταργήσουν το νόμο Γαβρόγλου. Ότι δεν τους ενδιαφέρει και 70 τμήματα να φέρουμε στην πόλη τους είναι αδιάφορο. Αυτοί λοιπόν που χάσανε την Αρχιτεκτονική, αυτοί που έχουν την ευθύνη για το κλείσιμο του τμήματος του Διεθνούς Εμπορίου με το σχέδιο Αθηνά, το οποίο εμείς ανοίξαμε ξανά το 2017, παίρνοντας μετά από τέσσερα χρόνια πρωτοετείς φοιτητές, σήμερα, αντί να σιωπούν, έχουν και το πολιτικό θράσος να υπονομεύουν αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια. Μία προσπάθεια που εκτιμώ ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Καστοριάς την έχει αγκαλιάσει και θα υποδεχθεί τους νέους φοιτητές και τα νέα αυτά τμήματα σε δύο μόλις μήνες. Νιώθω πάρα πολύ περήφανη γιατί η Καστοριά πήρε πίσω κάτι που της είχαν κλέψει,  πήρε πίσω δύο ισάξιες Πανεπιστημιακές σχολές και πλέον μιλάμε για πέντε πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσει το σύνολο των πολιτών της περιοχής.

Από άποψη υποδομών είμαστε έτοιμοι;
Είμαστε έτοιμοι. Το κτίριο του ΤΕΙ είναι έτοιμο, υπάρχει και το πρώτο γυμνάσιο για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ για να υποδεχθεί την Αρχιτεκτονική Σχολή κάτι που δεν έγινε και το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για τα διετή τμήματα και για το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής. Δεν έχουμε έλλειψη υποδομών, είχαμε έλλειψη επιλογών.

Να περάσουμε λίγο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.  Πώς το βλέπετε και τι δυναμική θεωρείται ότι θα έχει στις εκλογές.
Το ψηφοδέλτιο καταρτίστηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και δεν νομίζω ότι υπήρχαν δυσκολίες. Θεωρώ ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο μπορεί να δώσει μία μάχη νικηφόρα παρά τις δύσκολες συνθήκες μετά ιδιαίτερα από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Εκτιμώ ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο δυναμικό που μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θεωρείτε ότι οι Ευρωεκλογές ήταν καμπανάκι; Μια τιμωρία στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Νομίζω ότι υπάρχει μία μεγάλη κόπωση στον κόσμο, γιατί είχαμε μία οικονομική δυσκολία σε αρκετά κομμάτια του πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι το κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη στις 7 Ιουλίου είναι τελείως διαφορετικό από αυτό με το οποίο προσήλθαν στις Ευρωεκλογές. Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι από το αποτελέσματα θα κριθεί το μέλλον τους. Υπάρχει μία αντιπαράθεση δύο διαφορετικών πολιτικών. Εμείς  παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναλαμβάνοντας το 2015 καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018, να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις οικονομικές συνθήκες που υπήρχαν, την ανθρωπιστική κρίση. Να μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία, ότι τα νοσοκομεία μας βρισκόταν σε μία πολύ κακή κατάσταση. Να θυμηθούμε για παράδειγμα το νοσοκομείο Καστοριάς προοριζόταν για Κέντρο Υγείας όπου δεν υπήρχε το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό σήμερα δεν υπάρχουν κενά ούτε σε γιατρούς ούτε σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και πλέον οι πολίτες της Καστοριάς αισθάνονται ασφαλείς όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας τους. Προχθές ανοίξαμε και το κέντρο χρόνιων παθήσεων στο Άργος Ορεστικό το οποίο είναι επίσης μία πολύ σημαντική δημόσια δομή στον τομέα της υγείας.
Τώρα στο σκέλος για το Μακεδονικό, πράγματι μπορεί να επηρεάσε, εκτιμώ όμως ότι οι πολίτες οι οποίοι πέρα από συναισθηματισμούς μπορούν να κατανοήσουν τη γεωπολιτική σημασία αυτής της Συμφωνίας, θα καταλάβουν ότι ήτανε μία αναγκαία κίνηση. Μία κίνηση η οποία βρίσκεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής από την πλευρά της χώρας μας, η οποία επιδιώκει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Και θα μου επιτρέψετε εδώ να σας πω. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία έντονη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ της Κύπρου και θέλω να ρωτήσω τους πολίτες αν σε αυτήν την κρίση -ο μη γένοιτο- έχουμε μία κλιμάκωση της έντασης, πόσο πιο δύσκολη θα ήταν η θέση της χώρας αν για παράδειγμα τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας τον έλεγχε η Τουρκική στρατιωτική αεροπορία. Σήμερα η Ελλάδα ελέγχει τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας και πιστεύω ότι η στην πράξη θα είναι μία συμφωνία προς όφελος όλων των πλευρών. Λύνεται μια βαλκανική εκκρεμότητα, μία εκκρεμότητα δεκαετιών, και ειλικρινά πολλές φορές δεν μπορώ να κατανοήσω εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες λέγανε ότι θα πρέπει να πάμε με μία κοινή, μία ενιαία Εθνική γραμμή στο όνομα της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, σήμερα έρχονται και κατακρίνουν την κυβέρνηση για τη Συμφωνία αυτή. Eίναι υποκριτικό πιστεύω αυτό που κάνουν και αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις τελευταίες δηλώσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η συμφωνία αυτή θα τηρηθεί κατά γράμμα.

Πιστεύετε ότι θα τηρηθεί η Συμφωνία από τους Σκοπιανούς;
Στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μία πολιτική ηγεσία, αυτή του κ. Ζάεφ, που επιδιώκει την φιλία και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Νομίζω ότι αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επικρατήσουν και στις δύο χώρες και όχι οι ακραίες φωνές.

Στα μνημονιακά χρόνια, η ερήμωση της Καστοριάς ήταν τεράστια και συνεχίζει να συντελείται. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μπει ένα τέλος σε αυτό.
Όπως είπα και νωρίτερα, τα πανεπιστήμια είναι ένα πρώτο βήμα που θα δώσει μία ανάσα στην πόλη. Από κει και πέρα έχουμε ήδη ξεκινήσει και νομίζω ότι την επόμενη τετραετία θα πρέπει να προχωρήσει πλέον στην υλοποίηση της, η προσπάθεια για την δημιουργία στην Καστοριά ενός διαμετακομιστικού κέντρου. Ήταν κάτι που το εμπνευστήκαμε και κάτι που πραγματικά προσπαθήσαμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε να υλοποιηθεί. Η σύνδεση του αεροδρομίου της Καστοριάς με τη σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς που θα συνδέει την πόλη μας με τη Δυτική Ευρώπη, την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και με το εσωτερικό της χώρας και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς με τη δημιουργία αποθηκών και ψυγείων ώστε να μπορέσει εκεί να γίνει ένα μικρό διαμετακομιστικό κέντρο logistic, νομίζω ότι μπορεί να δώσει μία άλλη προοπτική. Η Καστοριά πρέπει να ανακτήσει το ρόλο που έχασε στη διάρκεια των αιώνων, ένα ρόλο που τον είχε πριν την απελευθέρωση της ως μία πόλη η οποία ήταν πέρασμα και δρόμος σύνδεσης της Ανατολής με τη Δύση. Παράλληλα νομίζω ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροτικό τομέα της οικονομίας. Ήδη με την αρμοδιότητα που είχα το τελευταίο χρόνο στην κυβέρνηση προσπάθησα να βοηθήσω όσο μπορούσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Να πω χαρακτηριστικά ότι στην Καστοριά δεν υπάρχει μετά από την προσπάθεια που κάναμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κανένα χωριό εκτός εξισωτικής με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, ενώ προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να δώσουμε τα εφόδια και εργαλεία στους αγρότες μας. Να πω για παράδειγμα ότι έχουμε εγκρίνει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το αρδευτικό του Γέρμα το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν ήταν προγραμματισμένο να συνδεθεί με το Εθνικό δίκτυο, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βρέθηκε η χρηματοδότηση για το φράγμα της Διποταμίας. Αυτά είναι δύο πολύ σημαντικά έργα που παράλληλα με τα αρδευτικά και την οδοποιία και τα έργα που γίνονται σε συνεργασία με την περιφέρεια και με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ σημαντικά για να αναπτυχθεί η γεωργία. Και βέβαια ο άλλος πυλώνας για την ανάπτυξη της περιοχής αυτός του τουρισμού όπου και εκεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού προσπαθούμε να αναδείξουμε την πόλη μας και να την κάνουμε τόπο προσέλκυσης τουριστών. Επίσης ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι πλέον με το άνοιγμα των συνοριακών ελέγχων στις Πρέσπες θα δώσει τη δυνατότητα της εισόδου και της προσέλκυσης τουριστών στην περιοχή μας. Ήδη πριν από δύο εβδομάδες έχουν έρθει οι πρώτες τρεις πτήσεις με τουρίστες από την Οχρίδα. Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι περίπου 220 χιλιάδες μόνο οι Ολλανδοί τουρίστες που θα επισκέπτονται την περιοχή.

sentra.com.gr

 

 

Back to top button