Η λίμνη όχι μόνο είναι άρρωστη, αλλα έχει χάσει πάνω από το 50% του υδάτινου όγκου της
Η εισήγηση του Γεωπόνου Dr. Μάκη Κουσουνή στην ημερίδα “Η λίμνη της Καστοριάς – Προβλήματα και Προοπτικές” που διοργάνωσε ο Σύλλογος ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ στις 21 Ιουνίου-2009
Υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την λίμνη μας και κάποιες διαπιστώσεις.
-Τι συμβαίνει με την λίμνη μας γιατί είναι ευτροφική και υπερτροφική;
-Πως θα την αποκαταστήσουμε, και πώς θα διασωθεί;
-Ποιος θα φροντίσει να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα σ΄αυτήν και γι΄αυτήν;
Μπροστά μας έχουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΘΕΝΗ που βρίσκεται σε κατάσταση ΛΙΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΥ μέχρι του σημείου εμφάνισης στα νερά της και επικινδύνων τοξικών κυανοφύκιων.
Έχουμε μια θνήσκουσα λίμνη. Για να μπορέσουμε να θεραπεύσομε τον άρρωστο ασθενή πρέπει πρώτα να διαγνώσουμε την ασθένεια και τα αίτια της και να κατανοήσομε την παθογένεση της (δηλαδή τους μηχανισμούς και τις διεργασίες που προκαλούν την ασθένεια).
-Δεν συμμερίζομαι και κανείς λογικός άνθρωπος πιστεύω ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ εκφρασθείσα ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ότι ΄΄Αυτή είναι η μοίρα των λιμνών να γεννιούνται να ζουν και να πεθαίνουν, όταν μάλιστα αυτές αποτελούν πηγή ζωής και πλούτου για τον άνθρωπο, της ανθρώπινες δραστηριότητες και ευεργετικός παράγων για το περιβάλλον, συμβάλλοντας με τον υδάτινο όγκο τους και στην διαμόρφωση ευμενούς μικροκλίματος στην περιοχή τους, γλυκαίνοντας το κλίμα και απαλύνοντας τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, δροσίζοντας το καλοκαίρι και ανυψώνοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα με την τεράστια θερμοχωρητικότητα τους.
Ένας ακόμη όμως λόγος για να απορρίψουμε την ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΗ αυτή αντίληψη και θέση, είναι το γεγονός ότι για την νοσηρή κατάσταση της λίμνης, δυστυχώς είναι ο ίδιος ο άνθρωπος υπεύθυνος , που με την απροσεξία του ανέτρεψε τις φυσικές ισορροπίες μέσα σ΄αυτήν και επιτάχυνε τις φυσικές διεργασίες υποβάθμισης της.
Η λίμνη όχι μόνο ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ, αλλα έχει χάσει πάνω από το 50% του υδάτινου όγκου της από τις προσχώσεις της τα τελευταία 60 χρόνια και το χειρότερο είναι ότι η φυσικοχημική της κατάσταση ευρίσκεται σε τέτοιο σημείο, που η φυσικοχημικές διεργασίες μέσα σαυτήν ξεπερνώντας κάποιο κρίσιμο όριο βαίνουν (προχωρούν) με αυτόματο πλέον τρόπο και με γρηγορότερους ρυθμούς που οδηγούν σε γρηγορότερη απώλεια της, και εξηγούμαι:
Στον πυθμένα της λίμνης και μέσα στο ίζημα της έχουν αποθηκευθεί κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκατιών, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ τόνοι φωσφορικών και άλλων ανόργανων αλάτων τα οποία απελευθερωμένα συνεχώς, τροφοδοτούν την υδάτινη φάση (το νερό της λίμνης) προκαλώντας τον ευτροφισμό της.
Από πού όμως προήλθαν όλα αυτά;
Επί πολλές λοιπόν δεκαετίες κατέληγαν ή συνεχίζουν να καταλήγουν ως σήμερα τα εξής:
1) Από τις αρχές της 10ετίας του 1960 άρχισε η χρήση νέας γενιάς απορρυπαντικών που ήταν πλουσιότατα σε φωσφορικά άλατα τα οποία ελλείψει αποχετευτικών δικτύων στις αστικές περιοχές κατέληγαν στην λίμνη μαζί με όλα τα χημικά και λοιπά οργανικά υλικά της βιοτεχνίας της γούνας και των άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Σήμερα καταλήγουν στην λίμνη όλα τα ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ τα οποία ξεπλένοντας τους αστικούς χώρους μεταφέρουν σε αυτήν:
-άνθρακα από τα τακάκια των φρένων, άνθρακα από την καύση των υδραγονανθράκων και των καυσίμων γενικά
-χημικά απορρυπαντικά
-οργανικές και ανόργανες χημικές ουσίες και διαλύτες
-Διάφορες οργανικές ύλες φυτικής και ζωικής προέλευσης (φύλλα, κοπριά ζώων κτλ)
-και πάσης φύσεως άλλα υλικά της ανθρώπινης δραστηριότητας.
2) Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα είχαμε μεγάλη (και αναγκαία πάντως) ανάπτυξη και εντατικοποίηση της γεωργίας και εντατική καλλιέργεια του σπουδαιότερου οικονομικού πεδίου πέριξ της λίμνης.
-Οι επιφανειακές εκπλύσεις των καλλιεργουμένων εδαφών κατέληγαν και καταλήγουν μέσα στη λίμνη.
3) ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΝ της λεκάνης απορροής (καλλιεργουμένου και μη εδαφών) δια των χειμάρρων καταλήγουν στην λίμνη, αποτελούμενα, αφ΄ενός μεν από χονδρόκκοκα και λεπτόκοκκα υλικά (κολλοειδή της Ιλύος και της Αργίλλου) που μεταφέρονται στον πυθμένα όπου καθιζάνουν και προκαλούν και την πρόσχωση της, αφετέρου δε αυτά τα ανωτέρω κολλοειδή μεταφέροντας τα προσροφήμενα επί αυτών ανόργανα άλατα του φωσφόρου, Αζώτου, Καλίου κλπ αποτελούν τεράστιες αποθήκες αυτών των ανοργάνων αλάτων, εκείνων δηλαδή, ειδικά του φωσφόρου που είναι υπεύθυνα για τον ευτροφισμό της λίμνης.
4) Τι άλλο άραγε καταλήγει στην λίμνη μας;
Στην λίμνη μας επίσης καταλήγουν τεράστιες ποσότητες οργανικής ύλης.
-Η Οργανική ύλη φυτικής προέλευσης προέρχεται:
α ) Από την λεκάνη απορροής και συνοδεύει τις ανόργανες φερτές
ύλες και καταλήγει στη λίμνη (ως άνω) δια των χειμάρρων.
β) Από την εναπόθεση μέσα στην λίμνη κάθε
χρόνο χιλιάδων τόνων φύλλων, κλαδιών και
υπολείμματα της φυτικής μάζας των καλαμώνων που συσσωρεύεται στα αβαθή της λίμνης και επεκτείνεται κατακτώντας όλο και περισσότερο χώρο της λίμνης. Σε αυτά όλα πρέπει να προστεθεί και η οργανική ουσία από τα θνήσκοντα ζώα (ψάρια, πουλιά, κλπ) Τα οποία στο αφιλόξενο και ασφυκτικό υδάτινο περιβάλλον πεθαίνουν πολύ περισσότερα και σε μεγαλύτερο αριθμό.
γ) Άλλη πηγή οργανικής ύλης σε τεράστιες ποσότητες είναι η χαρακτηριστική και εντονότατη φωτοσυνθετική ιζηματογένεση, ένεκα του ευτροφισμού της λίμνης με παραγωγή δηλαδή και καθίζηση μέσα σε αυτήν, αυτής της ΄΄πρασινάδας΄΄, δηλαδή των κυανοφυκών, η οποία ένεκα της έντονης ευτροφικής κατάστασης της, λαμβάνει χώρα σε όλη την επιφάνεια της λίμνης και όχι μόνον σε λίγες παράκτιες περιοχές της, φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί (προσωρινά) ακόμη και σε υγιείς λίμνες.
-Πόση μπορεί να είναι άραγε η ποσότητα αυτής της πρασινάδας που παράγεται κάθε χρόνο σε όλη τη επιφάνεια της λίμνης;
Εάν υποθέσουμε, ότι όλα κάθε έτος τα παραγόμενα κυανοφύκη (πρασινάδα) συσσωρεύονταν στην επιφάνεια της λίμνης και δημιουργούσαν ένα Λεπτό φιλμ πάχους 10 χιλιοστών , τότε αυτή η ποσότητα τους θα ήταν τουλάχιστον 260.000 έως 280.000 κυβικά μέτρα ή τόνους οργανικής ουσίας. Τελικώς, εάν προσθέσουμε όλες τις παραπάνω ποσότητες οργανικής ύλης, εκτιμώ, ότι κάθε χρόνο μέσα στη λίμνη εναποτίθενται 300-400.000 τόννοι οργανικής ουσίας.
Και τώρα αρχίζει ο παρακάτω θαυμαστός βιοχημικός κύκλος εξουδετέρωσης ή μη της οργανικής ύλης μέσα στη λίμνη:
Η οργανική ύλη καθιζάνει στον πυθμένα, ακολουθεί αρχικά ή οξειδωτική αποδόμηση της (παρουσία Ο2 ) . Επειδή όμως και η ποσότητα της είναι τεράστια και το διαλελυμένο Ο2 από στο νερό της λίμνης είναι σε ανεπαρκή ποσότητα και λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης αλάτων στο υδατικό διάλειμμα και λόγω υψηλών θερμοκρασιών των υδάτων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, ένα μικρό μέρος της οργανικής ύλης αποδομείται οξειδωτικά καταναλώνοντας όλο το οξυγόνο, δημιουργώντας έτσι αναερόβιο περιβάλλον, το οποίο είναι η αιτία να αρχίσει η ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΣ ΖΥΜΩΣΗ της Οργανικής ουσίας προς παραγωγή ΜΕΘΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΥΔΡΟΘΕΙΟΥ γεγονός που διαπιστώνεται από την δυσοσμία της λίμνης κατά την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και το συχνό φαινόμενο του θανάτου των ψαριών της λίμνης.
-Όμως παρά την δράση και των δύο ανωτέρω βιοχημικών διεργασιών εξουδετέρωσης της οργανικής ουσίας, μέγα μέρος αυτής εναποτίθενται στον πυθμένα της λίμνης και εν συνεχεία εξ αυτής και εκ της διαλυθείσης ως επαναπροσφέρεται και πάλι ο φωσφόρος και τα λοιπά ανόργανα άλατα στην υδάτινη φάση για να ακολουθήσει και πάλι ο ίδιος κύκλος του ευτροφισμού που έχει ως αποτέλεσμα:
-την συνεχή αύξηση του πάχους του ιζήματος άρα και την άνοδο της στάθμης του πυθμένους και σμίκρυνση του βάθους της λίμνης,
-την επιστροφή και εναποθήκευση των ήδη υπαρχόντων αλάτων στον πυθμένα, δηλαδή από ίζημα τον εμπλουτισμό τους με την συνεχή άφιξη νέων ποσοτήτων αλάτων τα οποία και αυτά αποθηκεύονται στα οργανικά και ανόργανα κολλοειδή του ιζήματος (δηλαδή στο βούρκο) και
-την επιτάχυνση των διαδικασιών ευτροφισμού, την επιτάχυνση της σμίκρυνσης του υδάτινου όγκου της λίμνης άρα και την επιτάχυνση του ρυθμού απώλειας της λίμνης.
Η απώλεια της λίμνης και η μετατροπή της σ΄έναν Περιορισμένου βάθους και έκτασης ρυπαρό νερόλακκο και έλος σημαίνει ασφυκτικότερο περιβάλλον μέσα και έξω από αυτήν, και προπαντός σημαίνει τεράστιες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις με πρώτη και δυσμενέστατη, την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής στο οποίο η λίμνη ως Κλιματικός Buffering Factor δηλαδή ρυθμιστικός και εξισορροπητικός παράγων του κλίματος, συμβάλει αποφασιστικά στην σημερινή μορφή και διαμόρφωση του.
Συμπέρασμα λοιπόν:
-Είναι ένας μεγάλος ασθενής η λίμνη μας; ΝΑΙ
-Επιδεινώνεται καθημερινά η κατάσταση του αρρώστου; ΝΑΙ
-Ποιό είναι το ΑΙΤΙΟ της ασθένειας της λίμνης μας σήμερα;
Οι περισσότεροι των 50.000.000 τόνοι ιζήματος που έχουν συσσωρευτεί στον πυθμένα της λίμνης και που περιέχονται μέσα σε αυτό εκατοντάδες χιλιάδες τόννοι φωσφόρου δεσμευμένοι σε αυτό και που τροφοδοτούν συνεχώς τα νερά της λίμνης και συντηρούν αυτόματα τον παραπάνω βιοχημικό κύκλο του ευτροφισμού.
-Μπορεί να καθαριστεί η λίμνη; Βεβαιότατα
-Μπορεί να αποκατασταθεί η λίμνη στην ΕΚΤΑΣΗ στα ΒΑΘΗ της και στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ των υδάτων της; Βεβαιότατα!
Βρισκόμαστε ευτυχώς και δυστυχώς σε χρόνια και εποχές που χαρακτηρίζονται αφ΄ενός μεν από την υλιστική απληστία, την ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την απροσεξία των ανθρώπων, αφετέρου δε από τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες των ανθρώπων.
-Για να γίνει ένα μεγάλο έργο, πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ του έργου και αφού προσδιοριστεί η αναγκαιότατα του, για ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ, απαιτούνται να υπάρχουν οι παρακάτω (3) προϋποθέσεις και συντελεστές:
α ) τα κεφάλαια
β ) Η επιστήμη και η τεχνολογία
και γ ) Η ανθρώπινη βούληση
Με όλα όσα, μέχρις στιγμής, ανέπτυξα στην ομιλία μου προσπάθησα να γίνουν κατανοητά δύο πράγματα:
- Τα αίτια και οι μηχανισμοί που κάνουν την λίμνη έναν θνήσκοντα οργανισμό με επιταχυμένο ρυθμό.
- ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ θεραπείας του ασθενούς, επαναφέροντας τον και πάλι στην ΕΚΤΑΣΗ, στα ΒΑΘΗ και στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ των υδάτων του αυτήν που είχε τουλάχιστον πριν 60 χρόνια.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ΠΡΕΠΕΙ να σωθεί η λίμνη και ότι απαιτούνται σύμφωνα με τα παραπάνω:
1) Κεφάλαια
Υπάρχουν άφθονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που για τέτοιου είδους περιβαλλοντικά έργα, χορηγούνται με προθυμία, αρκεί να τα ζητήσεις με τον τρόπο και τις διαδικασίες που προβλέπονται.
Ζωντανό προς μίμηση παράδειγμα είναι η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ της λίμνης ΚΑΡΛΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ, που οι σώφρονες άνθρωποι εκεί, έφτιαξαν μια λίμνη, Επιφανείας=38.000 στρ. (κατά 10.000 στρ. τουλάχιστον μεγαλύτερη από την δική μας) με ελάχιστο βάθος =3μ. και μέγιστο=7μ. με συνολικό κόστος ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ=100.000.000 € και με επιπλέον κεφάλαια για τα πέριξ αυτής συνοδά έργα προστασίας της, διατήρηση της στάθμης της και αρδευτικά εξ αυτής έργα.
2) ΠΑΡΑΓΩΝ: Επιστήμη και Τεχνολογία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δι αυτών σήμερα έχομε την δυνατότητα να κάνουμε όλα τα αναγκαία και απαραίτητα έργα έξω και μέσα στην λίμνη μας .
Θα ήθελα να καταθέσω εν συντομία την πρόταση μου για μια συνολική και ολοκληρωμένη σειρά έργων που θα στοχεύουν στην αποκατάσταση της λίμνης μας, για να γίνει και πάλι αυτή το ευλογημένο αγαθό που θα μπορούμε όλοι μας να το χρησιμοποιούμε:
Α) έργα πέριξ αυτής
1) ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ των χειμάρρων για την ανάσχεση των προσχώσεων με αλλεπάλληλες δεξαμενές καθίζησης σε κάθε ένα από αυτούς για την παγίδευση τόσο των χονδρόκοκκων (αδρομερών) γαιωδών υλικών όσων και των λεπτοκόκκων υλικών του εδάφους (ιλύος-Αργίλλου-Οργανικών Ουσιών)που είναι φορείς των προσροφημένων επ΄αυτών ανόργανων αλάτων.
Β) Περιλίμνιος τάφρος
Όπου θα συλλέγονται οι επιφανειακές απορροές των υδάτων και αυτές που προέρχονται από τις στραγγιστικές τάφρους του κάμπου. Τα νερά αυτά πλούσια σε ανόργανα άλατα και οργανικές ύλες θα διοχετεύονται σε δεξαμενές διύλισης όπου δια προσροφητικών υλικών (πχ Ζεολίθου) θα γίνεται ο απιονισμός τους και η διύλισης τους, πριν καταλήξουν στην λίμνη.
Γ) Δημιουργία ταμιευτήρων στα Κορέστια (ρωτήστε τον κ. Κοντόπουλο) ή (και) στην Κορομηλιά (ρωτήστε τον κ. Τυπόα) τα καθαρά νερά των οποίων (παρόμοια όπως και στην Κάρλα) θα διοχετεύονται στην λίμνη για την τροφοδοσία της με καθαρό νερό, την διατήρηση της στάθμης της λίμνης και πιθανόν την χρήση των υδάτων της για αρδευτικούς σκοπούς καταργώντας έτσι τις γεωτρήσεις.
Δ) Έργα εντός αυτής
Αφαίρεση του ιζήματος από τον πυθμένα της λίμνης. (απομάκρυνση των ευτροφικών και ασφυξιογόνων παραγόντων και εκβάθυνση της λίμνης). Εναπόθεση του εκτός της λίμνης σε ειδικές δεξαμενές για την στράγγιση του σε μεγάλο βαθμό. Συλλογή των υδάτων της στράγγισης και διοχέτευση τους σε δεξαμενές διύλισης όπως η προηγουμένη.
Συνεχής και συχνός έλεγχος του ιζήματος για την ανίχνευση ή μη βαρέων μετάλλων.
Μεταφορά του ιζήματος (πλουσίου σε οργανική ύλη και ανόργανα άλατα) ανάλογα με την ποιότητα του:
α) Προς τις άγονες γεωργικές εκτάσεις για τη βελτίωση τους.
β) Προς τα φαλακρά βουνά της περιοχής μας για αναδάσωση.
γ) Προς τα ορυχεία Νικελίου όπου αναμιγνυόμενα με τις εδαφικές και γεώδεις μετατοπίσεις-αποκαλύψεις σταδιακά και συνεχώς με την αποκατάσταση γίνεται η αναδάσωση.
δ) Προς τους τεράστιους κρατήρες των ανθρακωρυχείων.
(Εκτιμώ ότι από το ίζημα της λίμνης μπορεί να δημιουργηθούν δασικές εκτάσεις τουλάχιστον 10.000 στρ.)
-Εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου αφαίρεση του ιζήματος : έως 120.000.000 €
-Εκτιμώμενη διάρκεια του έργου : 10-15 χρόνια
(Στοιχεία τα οποία όμως ακριβέστερα θα αναδειχθούν μέσα από την και τις μελέτες εφαρμογής για τα εντός και εκτός λίμνης έργα όπως προανέφερα.
3) Παράγων: Ανθρώπινη Βούληση
Στο θέμα αυτό παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ένα λίαν οξύμωρο σχήμα: όλοι μας, κάτοικοι και πολιτική ηγεσία του τόπου διαπιστώνουμε ότι η λίμνη πεθαίνει και κανείς δεν κάνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή της ΄΄επανάκτηση της΄΄ πλήν των έργων αποχέτευσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια και ένας μεγάλος και ποικίλος αριθμός μελετών που διαπίστωναν και διαπιστώνουν την πορεία της προς τον θάνατο.
-Η λίμνη μας έγινε αντικείμενο παραπλάνησης και παραπληροφόρησης.
-Έγινε αντικείμενο πολιτικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης.
– Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα και δικαιολογία για να αντληθούν και χρησιμοποιηθούν κεφάλαια σε αλλότριους σκοπούς κι όχι σ΄αυτήν και γιαυτήν.
-Χρησιμοποιήθηκε ως μέσον αυτοπροβολής και βλακώδους επιδειξιομανίας.
-Την θυμόμαστε δε, ή σε προεκλογικές περιόδους ή όταν αρχίζει και μας πνίγει η δυσοσμία και εμφανίζονται τα πρώτα νεκρά εξ ασφυξίας ψάρια.
Όμως ό,τι έγινε, έγινε, από εδώ και πέρα ας επιδείξουμε βούληση και επιθυμία για αγώνα με σοβαρότητα. Αφού ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΣ ΜΗ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ για να σώσουμε την λίμνη μας, αρχίζοντας από σήμερα ζητώντας την τροποποίηση του συγκεκριμένου πονηρότατου ιδιοτελούς αποπροσανατολιστικού και αχρήστου για την λίμνη μας Φορέα Διαχ/σης της λίμνης, αφού μέσα στο καταστατικό της ίδρυσης του (άρθρο 1) ούτε στους γενικούς σκοπούς της ίδρυσης του ούτε και στους ειδικούς σκοπούς του αναφέρει πουθενά ότι σκοπός της ίδρυσης του θα είναι η επαναφορά, η αποκατάσταση, η ανάκτηση, η διάσωση της λίμνης μας και η εν συνεχεία διαχείριση και η διατήρηση της.
Άς αρχίσουν οι πολιτικοί του τόπου, μικροί και μεγάλοι να αναζητούν και να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις όλων εκείνων των μελετών οι οποίες είναι απαραίτητες να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρηματοδοθούν όλα τα προαναφερόμενα έργα,
(Οδηγία 60\2000 της ΕΕ, περί καθαρισμού επιφανειακών υδάτων και λιμνών μέχρι το 2015).
Βρέθηκα πέρυσι σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ήταν καλοκαίρι, και χάρηκα πολύ, όταν σε μια περιοχή, δίπλα στην πλαζ μιας λίμνης με πεντακάθαρα νερά, είδα μια κατασκήνωση, ένα camping όπου είδα οικογένειες με τα παιδιά τους να κολυμπούν, να ψαρεύουν, να κάνουν βαρκάδες , να χαίρονται και να απολαμβάνουν αυτήν την λίμνη, και μετά μελαγχόλησα,
Σκέφτηκα πόσο άδικο είναι να έχομε κι εμείς μια τόσο ωραία λίμνη και τα παιδιά μας να κολυμπούν σε χλωριωμένες πισίνες γύρω από αυτήν.
Εύχομαι από αύριο κιόλας να αρχίσομε όλοι να εργαζόμαστε γιαυτόν τον κοινό σκοπό, ώστε ένα παιδί που γεννιέται σήμερα να μπορεί κι αυτό να μάθει να κολυμπάει στα νερά της λίμνης μας, σε λίγα χρόνια.
Υ.Γ. Το να τροφοδοτείται μια κρυστάλλινης καθαρότητος λίμνη με ΄΄βρώμικα΄΄ νερά, πράγματι, αποτελεί μια απειλή, που σίγουρη κατάληξη έχει την διαταραχή του οικοσυστήματος της (βλέπε λίμνη Καστοριάς), γεγονός που το κατανοεί και ο τελευταίος απλός άνθρωπος.
Το να υποστηρίζεται όμως η άποψη, ότι η τροφοδοσία με καθαρό νερό μιας ήδη ευτροφικής και θνήσκουσας λίμνης με διαταραγμένο το οικοσύστημα της αποτελεί αυτό κίνδυνο να… διαταραχθεί το οικοσύστημα της, αποτελεί μάλλον μνημείο μεγαλειώδους και… καρυοθραυστικής ηλιθιότητος και κραυγαλέα ανεύθυνη, αντιεπιστημονική διαστροφή κάποιων σπουδαιοφανών παρά-οικολογούντων δήθεν… οικολόγων.
Άλλωστε η επί δεκαετίες εισροή ΄΄βρώμικων΄΄ και όχι καθαρών νερών προς τη λίμνη, την έφεραν σ΄αυτήν την κατάσταση και τα προτεινόμενα πέριξ αυτής έργα αυτόν τον σκοπό έχουν, να διαυγάσουν δηλαδή τα εισρέοντα ύδατα πριν καταλήξουν σ΄αυτήν.
Dr. Μάκης Κουσουνής
Γεωπόνος
———————————————————————–
ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
΄΄ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ΄΄
-Ο απόλυτος ΥΠΕΡΑΡΧΩΝ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ της οικονομίας, της τύχης, της ζωής, και του μέλλοντος
του τόπου.
-Ο ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ των πουλιών
-Ο ΔΙΩΚΤΗΣ των ανθρώπων
-Ο ΑΠΛΟΣ ΘΕΑΤΗΣ μιας θνήσκουσας λίμνης
-Ο δαπανηρότατος θάλαμος υποδοχής και ανάπαυσης πάσης φύσεως ΗΜΕΤΕΡΩΝ (20…επιστημόνων και 10… οικονομοτεχνικών υπαλλήλων)
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2009 πληροφορηθήκαμε ότι με την ανακοίνωση της δημοσίευσης του Σχεδίου Προεδρικού Διατ/τος για την ΙΔΡΥΣΗ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Καστοριάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς ξέσπασαν σε ζωηρά αυθόρμητα χειροκροτήματα.
Αυτό που δεν γνωρίζομε πάντως είναι, εάν πριν χειροκροτήσουν ΓΝΩΡΙΖΑΝ ή είχαν αξιολογήσει το περιεχόμενο του και επίσης δεν γνωρίζομε εάν σε παρόμοιες Συνεδριάσεις τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των άλλων περιλιμνίων Δήμων και αυτά χειροκρότησαν αυθορμήτως για τους ίδιους λόγους.
Αυθόρμητα λοιπόν κι εγώ είπα, επιτέλους μπράβο, εύγε, ήλθε η ώρα να αποκαταστήσουμε και να σώσουμε την λίμνη μας.
Στις 13 Φεβ. 2009 όμως, διαβάζοντας στον τοπικό τύπο με λαχτάρα και πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενο και τα άρθρα του Σχ.Πρ. Προεδρικού Διατ/τος….ΠΑΓΩΣΑ ξαφνικά, απογοητεύτηκα και οργίστηκα.
Οι πρώτες μετ΄ απογοητεύσεως σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου ήταν: α) Άλλο πράγμα πρέπει να είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής Συνείδησης και άλλο πράγμα είναι η περιβαλλοντική και οικολογική διαστροφή που καλλιεργείται και εκδηλώνεται από ορισμένους εγωιστές, μονολιθικούς ορνιθολάτρες και λοιπούς εκ του ασφαλούς οικολογούντας VIPS του Κολωνακίου,
και β) ότι Αυτός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Φορέας Διαχείρισης της λίμνης (Φ.Δ της Λ) αλλά Φορέας Διαχείρισης της Οικονομικής Καταστροφής και Τροχοπέδη κάθε ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ του ΤΟΠΟΥ.
Όταν το ξαναδιάβασα λοιπόν, διαπίστωσα ότι οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες από την εφαρμογή αυτού του τερατουργήματος θα είναι οδυνηρότατες για τον τόπο μας αλλα δυστυχώς και για την λίμνη μας διότι:
α) Αυτός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Φ.Δ. της λίμνης που στόχο και σκοπό της ίδρυσης και ύπαρξης του θα είναι Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ αλλα θα είναι ένας Φορέας διαχείρισης (με απόλυτη) εξουσία επί όλων των ΒΟΥΝΩΝ, των ΟΡΕΩΝ, των ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΔΙΑΔΩΝ, ΚΑΜΠΩΝ και ΕΚΤΑΣΕΩΝ, από τις κορυφές των γύρω βουνών και κάτω. Θα είναι ένας Φ. Διαχείρισης όλης της τεράστιας περιοχής ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΥ που περικλείεται από τις κορυφές των υψωμάτων Ψαλλίδας, Καλλιθέας, Νταηλάκη, Βιτσίου, Σπυριδάκη, Συκαβίτσα, Φαλακρό, Κλεισούρας, Κορησού, Αγ. Τριάδος, Περτσέλη κλπ, ολόκληρου δηλαδή του σπουδαιότερου οικονομικού και παραγωγικού πνεύμονος του Ν. Καστοριάς, συνολικής έκτασης πάνω από 400 km2 και όχι της λίμνης με έκταση 26,6 km2 περίπου (Άρθρο 2, Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας-ΠΖ-)
β) Διότι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του τίθεται ολόκληρη αυτή η περιοχή με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως Φορ. Διαχείρισης ΤΗΣ ΖΩΗΣ των κατοίκων και κάθε μορφής οικονομικής και αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου. (Άρθρο 1, Σκοπός του Π.Διατάγματος).
γ) Διότι αυτός δεν θα είναι Φορ.Διαχ. της λίμνης αλλα θα είναι ένας ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ επί κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας ΕΠΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΥ πέριξ της λίμνης και ένας ΣΠΟΥΔΑΙΟΦΑΝΗΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ του ΘΑΝΑΤΟΥ της λίμνης.
δ) Διότι αυτός δεν θα είναι Φορ.Διαχ. της λίμνης αλλα ένας ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ των δικαιωμάτων μόνον… ΄΄της ορνιθοπανίδας΄΄ (ΠΖ 1α και άρθρα 1 και 2) και ένας ακόμη ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΥΝΑΣΤΗΣ με ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ κυρίως ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΕΣ (την λεγομένη ΄΄Σύμφωνη Γνώμη του΄΄) επί οποιωνδήποτε ανθρωπίνων δραστηριοτήτων οι οποίες μέχρι σήμερα οριοθετούνται και κινούνται μέσα στα επαρκέστατα υφιστάμενα νομοθετικά και κανονιστικά πλαίσια των Κοινοτικών και Εθνικών Κανονισμών και Νόμων.
(Αναφορά περί της ΄΄Σύμφωνης Γνώμης του΄΄ : Άρθρο 3, παρ. Β, Περιοχ. Α, Ζώνη Β1 ,Ζώνη ΒΙΙ, Ζώνη ΒΙΙΙ,
Άρθρο 3 ΠΖΙΙ κ.τ.λ).
ε) Αυτός δεν είναι Φορ.Διαχ. της λίμνης αλλα ένα ΥΠΕΡΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΥΠΕΡΔΑΣΟΛΟΓΙΚΟ, ΥΠΕΡΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ, ΥΠΕΡΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ,ΥΠΕΡΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ, ΥΠΕΡΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, κ.τ.λ όργανο που με την επιχειρουμένη θεσμοθέτηση της ΄΄Σύμφωνης Γνώμης του΄΄ σε ΟΛΑ, γίνεται ο απόλυτος άρχων και υπεράρχων που θα ελέγχει οποιαδήποτε δραστηριότητα των πολιτών, των κατοίκων και των Αρμοδίων Υπηρεσιών με τα αντίστοιχα ως άνω αντικείμενα, γεγονός που αποδεικνύεται (ως παράδειγμα) από το ότι τίθενται υπό τον έλεγχο του ,
ως αναφέρει <<…και οι υπάρχουσες ιδιοκτησίες των αγροκτημάτων της Φωτεινής και Πολυκάρπης σύμφωνα με την διανομή του Υπουρ. Γεωργίας >> (ΠΖ1α).
Ακόμη δε όπως αποδεικνύεται (Άρθρο3, Β ειδικοί όροι ,
ΙΙ περιοχή Β,παρ.Β) ο Φορ.Διαχ. της λίμνης ως Υπερεξουσία ΄΄…θα ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ σχέδιο πενταετούς ισχύος Αειφορικης Διαχείρισης…ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ κ.τ.λ, και ότι << με το Διαχειριστικό αυτό Σχέδιο και τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧ/ΣΗΣ της
Λίμνης ρυθμίζονται ΟΙ ΟΡΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Έργων ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ επιτρεπομένων δραστηριοτήτων>>.
Παρατήρηση 1ή
Τώρα ποια σχέση μπορεί να έχει ή…αρμοδιότητα του να συντάσσει… ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ διαχειριστικά Σχέδια με την ΛΙΜΝΗ και την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και την ΔΙΑΣΩΣΗ της, ΜΟΝΟΝ ο Αρχηγός των…Μασά(ε)ι στην Αφρική μπορεί να το γνωρίζει.
Παρατήρηση 2ή
Με την φόρα που πήραν οι εμπνευστές αυτού του Σχεδίου Π.Δ Φορέα Διαχείρισης της λίμνης ΑΠΟΡΩ πως του ξέφυγε η δυνατότητα και η αρμοδιότητα τους να συντάσσουν ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ Σχέδια για το… Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και των τριών… Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (!!) (ιδιαίτερα δε… του Π.Ναυτικού λόγω των
Ναυαγοσωστικών Λευμβών).
Με τις ανωτέρω λοιπόν Υπεραρμοδιότητες του Φ.Διαχ. της λίμνης επιχειρείται πλήρης ποδηγεσία και ακύρωση και εκχώρηση ουσιαστικά όλων των αρμοδιοτήτων των δημοσίων υπηρεσιών (π.χ Δ/ση Γεωργίας) που επιβλέπουν την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και Εθνικών κανονισμών και νόμων οι οποίοι (παρά το Γραφειοκρατικό τους πολλάκις περιεχόμενο) είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΙ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της περιοχής μας.
Ακόμη δε αυτός ο συγκεκριμένος Φορ.Διαχ. φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε έναν Δυνάστη με Υπερεξουσίες επί όλων των Περιλιμνίων Δήμων που θα ελέγχει, θα στραγγαλίζει και θα ποδηγετεί κάθε Διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, κάθε Προγραμματισμό και Αναπτυξιακή Προοπτική τους, και σύμφωνα με τις υποδείξεις του (Σύμφωνη Γνώμη του) θα διαμορφώνεται ακόμη και το περιεχόμενο των… Προεκλογικών Προγραμμάτων των Δημοτικών Συνδυασμών επί των οποίων θα καλούνται οι Δημότες δια της ψήφου τους να εκφράσουν την βούληση τους και την εκλογή των ΔΗΜΑΡΧΩΝ τους.
Στ) Πέραν των άλλων όμως αυτός ο Φορ.Διαχ. της λίμνης φαίνεται να εξελίσσεται σε έναν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για την… Δημόσια Υγεία Οικολογικό και Περιβαλλοντικό Εξωφρενισμό διότι στο Άρθρο3, Ζώνη ΒΙΙ (Περιοχή Προστασίας Οικοσυστήματος Λίμνης) ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ:
<<την χρήση ταχυπλόων (μηχανοκινήτων λεμβών ) σε όλη την επιφάνεια της λίμνης ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΟΥΣ σκοπούς>>. Αυτό δε σε συνδυασμό με Άρθρο3, περιοχή Α (οι επισκέψεις από την λίμνη θα γίνεται με βάρκες χωρίς μηχανή ) και το Άρθρο3,περιοχήΒ (…η επίσκεψη και περιήγηση με σκοπό την ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ χωρίς θόρυβο …) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καστοριάς θελήσει να κάνει ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ με βάρκες μέσα στη Λίμνη, για να δουν τα παιδιά ή οι ενήλικες ΄΄που γεννούν και που…κουτσουλάνε οι πάπιες ΄΄, αυτές οι βάρκες ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ (θα είναι…ειδικές, αβύθιστες )
και εάν πιάσει ένα ξαφνικό μπουρίνι τότε ΜΟΝΟΝ τα ταχύπλοα ναυαγοσωστικά, θα σπεύσουν να τους σώσουν… από πνιγμό!!.
ζ) Και τώρα, όχι απλώς το…κερασάκι στην τούρτα αλλα μια τεράστια… νεροκολοκύθα πάνω σαυτήν!!.
Άρθρο6: Φορ.Διαχείρισης: <<Στον Φορ.Διαχ/ση συνιστώνται μέχρι ΕΙΚΟΣΙ (20) θέσεις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ και ΔΕΚΑ (10) θέσεις διοικητικοτεχνικού προσωπικού!!>>
Διερωτάται κανείς, πώς θα μπορούσε να λείπει, άραγε, ένα τέτοιο σπουδαίο άρθρο από το Σχ.Προεδρικού Διατάγματος! Εάν έλειπε , το σχέδιο αυτό θα ήταν… ημιτελές , εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή και πάντως ασυνεπές προς τη σύγχρονη και καθιερωμένη από τους πολιτικούς μας εκφυλλισμένη αντίληψη περί του τρόπου Διαχείρισης του ιδρώτα και του αίματος του Ελληνικού Λαού. Άλλος δηλαδή να εργάζεται, να ιδρώνει, να αγωνίζεται, να παράγει και άλλοι να τους… διαχειρίζονται!!
Άλλος να παράγει και άλλοι να πουλάνε… μούρη. \
Η… ορνιθοπανίδα, υπό την προστασία των παχυλώς αμειβομένων δήθεν… ιδρωκοπούντων ερευνητών-επιστημόνων θα έχει μεγαλύτερη αξία από τον αγωνιστή αγρότη και κτηνοτρόφο, που οργώνουν καθημερινά τα βουνά τα οποία θέλει να έχει υπό τον έλεγχο του ο Φορέας Διαχ/σης… της Λίμνης!
Άλλωστε τόσους … ερευνητές και επιστήμονες δεν έχει κατ΄αναλογίαν ούτε το ίδρυμα Ζακ Κουστώ στην Μασσαλία, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλους τους Ωκεανούς της γης , και όχι σε ένα νερόλακκο σαν την λίμνη της Καστοριάς 26,6 km2 .
Γνωρίζουμε πάντως ότι η επιστημονική έρευνα ( βασική ή εφηρμοσμένη) δεν εξασκείται κυρίως τόσο από τον αριθμό όσο από την ποιότητα των επιστημόνων και τα μέσα που διαθέτουν.
η) Αυτός λοιπόν ο σχεδιαζόμενος Φορέας… ανάπαυσης και βολέματος παρακοιμωμένων ημετέρων, πολυθρονάτων, σπουδαιοφανών, ορνιθολάγνων, γραβατοφόρων, απλών δε ουσιαστικά παρατηρητών μιας θνήσκουσας λίμνης , ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ, ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και ΑΜΕΣΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΗΣ που σκοπός τους θα είναι η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ και η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της λίμνης μας ΣΤΑ ΒΑΘΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ και ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ που ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ το 1930.
Ουδεμία επίσης αναφορά γίνεται για τα υπόλοιπα απαραίτητα μεγάλα έργα ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΗΣ τα οποία θα ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ την εις το ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ και την ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ στην ίδια σημερινή κατάσταση.
Αντί λοιπόν να είναι ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ του Φορ.Διαχ/σης Της Λίμνης, διαβάζουμε στο Άρθρο1 και στους Ειδικότερους Σκοπούς ποιοι είναι αυτοί:
- Η διατήρηση του Λιμναίου και ΧΕΡΣΑΙΟΥ περιβάλλοντος…
- Η διατήρηση των υφισταμένων ενδιαιτημάτων ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑΣ κ.λπ.
- Η διατήρηση της Φυσικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας της λίμνης της Καστοριάς. (Δηλαδή η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΩΣ ΕΧΕΙ της ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑΣ μιας ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗΣ και θνήσκουσας λίμνης).
- Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του προστατευτέου αντικειμένου…(δηλαδή η Διαχείριση του Λιμναίου και ΧΕΡΣΑΙΟΥ περιβάλλοντος δηλαδή της Ζωής, της Τύχης, της Οικονομίας και του Μέλλοντος των Κατοίκων της περιοχής μας).
θ)Το δημοσιευθέν αυτό και υπό έγκριση Ανοσιούργημα (Αυτός ο Φορ.Διαχ/σης της Λίμνης) δεν αποσκοπεί ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ (στα βάθη, στην έκταση της, στον όγκο και την ποιότητα των υδάτων της ) αλλα έχοντας ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ επί της ΧΕΡΣΟΥ ,άρα και επί του ανθρωπίνου ενδιαιτήματος , θα επιβάλει κάθε μορφής ΔΙΩΞΗ επί των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με σκοπό την ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ της περαιτέρω επιβάρυνσης της Λίμνης , ουσιαστικά δε την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ της.
Ο σκοπός και ο ρόλος του λοιπόν θα ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟΣ (΄΄ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ΄΄), ΔΙΩΚΤΙΚΟΣ, και ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ , και όχι ΕΝΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΟΣ (εκτέλεση έργων).
ι) Στο τέλος εάν δεν αναμορφωθεί και δεν αναθεωρηθεί αυτό το Σχέδιο Προεδρικού Διατ/τος και εφαρμοσθεί ως έχει ,προβλέπεται μετά βεβαιότητος ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θα δεινοπαθεί και θα στραγγαλίζεται καθημερινά, ενώ θα παραμείνουν στη θέση τους μόνον κάποιες πάπιες στην λίμνη, έως ότου αυτή σταδιακά μετατραπεί σε έλος και οι ΄΄ βολευόμενοι ΄΄ είκοσι (20) επιστήμονες (!) και οι δέκα (10) εργατοτεχνίτες (!) που θα παρακολουθούν με ιδιαίτερο… επιστημονικό ενδιαφέρον την θνήσκουσα λίμνη, πραγματοποιώντας έρευνα αφ’ υψηλού , ουσιαστικά δηλαδή ΝΕΚΡΟΨΙΑ επί του ταλαιπώρου πτώματος της. Άς μην ξεχάσουμε όμως ότι θα παραμείνουν επίσης και οι υπέρογκες, συνεχείς και άσκοπες λειτουργικές δαπάνες του που θα μπορούσαν να διατεθούν για την διάσωση της Λίμνης.
κ) Μετά από τις λίγες παραπάνω διαπιστώσεις σχετικά με το Σχέδιο Πρ/κού Διατ/τος πιστεύω ότι , ΟΛΟΙ οι κατά τεκμήριο μέχρι σήμερα εχέφρονες Δήμαρχοι των Δήμων Βιτσίου, Μακεδνών, Αγ. Αναργύρων, Κλεισούρας και Καστοριάς
με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ για να αποσοβήσουν την γέννηση ενός απειλητικού για τους Δήμους τους και ουσιαστικά ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΑΣ τέτοιου Οργανισμού, ώστε να εξαλειφθούν από τα Άρθρα του οποιεσδήποτε δικαιοδοσίες του ΕΠΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥΣ, επί των ΔΙΚΩΝ ΤΟΥΣ αρμοδιοτήτων και της Ζωής των Δημοτών τους.
Άς μην αυταπατώνται οι Δήμαρχοι και ας μην κολακεύονται από την δυνατότητα που τους παρέχεται να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορ.Διαχ/σης της Λίμνης (Άρθρο 6) για τον απλούστατο λόγο ότι εφόσον θα θεσμοθετηθούν οι ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ του Φορέα ως έχει, οι Δήμαρχοι δεν θα έχουν την σημερινή τους ΙΣΧΥ στις περιοχές τους, αφού θα τους ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κινούνται και να αποφασίζουν ΜΟΝΟΝ ΕΝΤΟΣ του νομικού πλαισίου των Άρθρων του Φορ.Διαχ/σης της λίμνης, ευρισκόμενοι ουσιαστικά υπό κηδεμονία , υπό αίρεση , υπό επιτήρηση, υπό καθοδήγηση και υπό ομηρία των θεσμοθετούμενων ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΩΝ του Φορέα.
λ) Σε κάθε περίπτωση όμως κκ. Δήμαρχοι, ακόμη και αν δεν έχετε πεισθεί από όλα τα παραπάνω, παρακαλείσθε , τουλάχιστον να ΜΗΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΕΤΕ και να μην αδιαφορήσετε, αλλά ΕΣΕΙΣ με άλλους πλέον ειδικούς, (Νομικούς, Υπηρεσίες , Ειδικούς Μελετητές, Τεχνοκράτες των υπηρεσιών σας κ.τ.λ) να ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ εξονυχιστικά το προταθέν αυτό Σχ. Προεδ. Διατ/τος, και να προτείνετε τις αλλαγές που ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν στο περιεχόμενο του προς όφελος του τόπου μας και της λίμνης μας.
μ) Οι ελάχιστες κατά την άποψη μας αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο περιεχόμενο του εν λόγω Πρ.Διατ/τος που αφορούν τον Φορ.Διαχ/σης είναι:
- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Φορ.Διαχ/σης
-ΥΠΕΡΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (Άρθρο 3, περιοχή Β, β και
Υποζώνη ΠΖ1α κ.λπ.)
-ΥΠΕΡΔΑΣΟΛΟΓΙΚΩΝ (Άρθρο 3, Ζώνη ΒΙΙΙ)
-ΥΠΕΡΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ( ΠΖ1α κ.λπ.)
-ΥΠΕΡΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ (Ζώνη ΒΙΙ, Ζώνη ΠΖΙΙ,
Άρθρο2, Αρχ/κοι χώροι Ψαλλίδας, Νταηλάκη κ.λπ.,
Ζώνη ΒΙ, ΠΖ1Β, κ.λπ.)
-ΥΠΕΡΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ( ΠΖ ΙΙ) κ.λπ.
Αρμοδιοτήτων και εξουσιών (΄΄ Σύμφωνη Γνώμη΄΄)
επί της ΧΕΡΣΟΥ που ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ, αφαίρεση δηλαδή οποιασδήποτε μορφής ΄΄Σύμφωνης Γνώμης΄΄ επί ολοκλήρου της περιφερειακής Ζώνης ΠΖΙΙ με τις Υποζώνες της τής λεγομένης δηλαδή λεκάνης Απορροής.
- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ των αρμοδιοτήτων, ευθύνης και εξουσίας (Σύμφωνη Γνώμη) του Φορ.Διαχ/σης ΜΟΝΟΝ επί της υδάτινης επιφάνειας και του πυθμένος της και επί ενός συνεχούς δακτυλίου της ΧΕΡΣΟΥ πέριξ της λίμνης έως 150 μέτρων, ο οποίος (δακτύλιος) θα διακόπτεται αμφιπλεύρως σε απόσταση 200-300 μέτρων από τα όρια των οικισμών.
- Ο ρόλος του Φορ.Διαχ/σης επί όλων των προαναφερθέντων εκτάσεων της ΧΕΡΣΟΥ (ορεινών και πεδινών) μπορεί να είναι ΜΟΝΟΝ Συμβουλευτικός και όχι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ (Σύμφωνη Γνώμη του).
- Να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ το Άρθρο1 (Σκοπός και ειδικότεροι σκοποί του) ως εξής:
΄΄Σκοπός του παρόντος Διατάγματος είναι η
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Η
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ της Φύσης και του Τοπίου ως
Φυσικής Κληρονομιάς και πολυτίμου εθνικού
Φυσικού Πόρου του Υγροβιοτόπου της
Λίμνης Καστοριας.΄΄
Ειδικότεροι Σκοποί ( Ειδικότερα Επιδιώκεται )
- Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ, η ΔΙΑΣΩΣΗ, η ΑΝΑΔΕΙΞΗ, η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του ΛΙΜΝΑΙΟΥ Περιβάλλοντος της Λίμνης της Καστοριάς όπου διατηρούνται και Σημαντικοί οικότοποι κ.λ.π.
- Παραμένει ως έχει
- ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
4) Η Διαχείριση του Προστατευτέου αντικειμένου
ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ και του ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ο οποίος θα διακόπτεται αμφυπλεύρως σε απόσταση 200-300 μέτρων από τα όρια των οικισμών.
(Σημείωσης: Με αυτόν τον τρόπο παραμένει η
Έκταση αυτή των 300 μ. στον ΑΠΟΛΥΤΟ
ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ των ΟΙΚΙΣΜΩΝ
για οποιαδήποτε Αστική ή μη χρήση π.χ
Campings, Παιδικές Κατασκηνώσεις, κτλ, και
ΟΧΙ στην ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ του Φορ.Διαχ/σης της
Λίμνης).
5) Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ή η ΑΝΑΘΕΣΗ για εκπόνηση
Ειδικών οικονομοτεχνικών μελετών
ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ για την ΕΚΤΕΛΕΣΗ των
Αναγκαίων και απαραιτήτων ΜΕΓΑΛΩΝ
ΕΡΓΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ και άλλων
συνοδών έργων επί του ως άνω ΧΕΡΣΑΙΟΥ
δακτυλίου πέριξ της Λίμνης που σκοπό θα
έχουν την Συλλογή, την Απομάκρυνση και
επεξεργασία τους σε δεξαμενές Ζεολίθου ,
όλων των επιφανειακώς απορρεόντων
προς την Λίμνη Υδάτων, τα οποία είναι
εμπλουτισμένα με ανόργανα άλατα
(φωσφορικά, νιτρικά κτλ ) και προκαλούν τον
ευτροφισμό της.
Όλα τα ανωτέρω θα αποσκοπούν στην
ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ της Λίμνης (στις Φυσικές και
ποιοτικές της παραμέτρους του 1930).
Ακόμη ο Φορ.Διαχ/σης είναι υπεύθυνος
Για την ΕΠΙΒΛΕΨΗ της πορείας εκτέλεσης
Όλων Αυτών των έργων μέχρι την
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ τους.
6) Η ΕΥΘΥΝΗ του Φορ.Διαχ. για την ανάληψη
Συντονιστικών Πρωτοβουλιών εκ μέρους
του , ώστε σε συνεργασία με τους
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (Δήμοι, Ν.Α)
Και τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες
( Γεωτ/κες, Εγγειοβελ/κες, Δασικές, Αρχ/κες,
Πολεοδομικές, Διαφ. Τεχνικές κλπ),
Να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες
εφαρμογής ώστε άμεσα και παράλληλα να
εκτελεσθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα
στην ευρύτερη λεκάνη απορροής με σκοπό
την μη περαιτέρω εκ νέου υποβάθμιση του
προστατευτέου αντικειμένου (της Λίμνης)
7) Η ΕΥΘΥΝΗ και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ του
Φορ.Διαχ/σης για την τακτική επιθεώρηση
όλων των ανωτέρω έργων ( παραγράφου 6 )
για την ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ της ΚΑΛΗΣ
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ,
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ και
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥΣ, την ευθηνή
των τελευταίων όλων αυτών θα έχουν οι Φορείς
της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
8) Τον Σχεδιασμό και Εφαρμογή ενεργητικών.
και θετικών τρόπων ανάδειξης και
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΧΡΗΣΗΣ της
Λίμνης (και του Περιμετρικού Δακτυλίου) εκ
μέρους ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ και ΤΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ εντός των πλαισίων ΤΗΣ
ΛΟΓΙΚΗΣ και της ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ του
ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
(π.χ. να απαγορεύεται η επίσκεψη ή η προσέγγιση των πτηνών ΜΟΝΟΝ κατά την Αναπαραγωγή τους, όπως και η αλιεία κατά τις περιόδους αναπαραγωγής των ψαριών. Άλλωστε όλα τα διαβιούντα πτηνά στην Λίμνη είναι τόσο εξημερωμένα που δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τα πάσης φύσεως μηχανοκίνητα και μη, πλωτά μέσα, στην Λίμνη, όπως των ψαράδων, του Ναυτικού Ομίλου, των ιδιωτών και το σπουδαιότερο έχουν τόσο εντυπωσιακά εξοικειωθεί με όλα τα οχήματα και επί… της ξηράς, ώστε συχνότατα διασχίζουν κάθετα την Λεωφ. των Κύκνων προκαλώντας πολλάκις… μποτιλιαρίσματα, προκειμένου να βοσκήσουν στις διαχωριστικές νησίδες της Λεωφόρου).
Τελειώνοντας προς το παρόν το ελάχιστο τούτο πόνημα πιστεύω, ότι ο τόπος μας διαθέτει αρκετούς έντιμους, σοφούς και ειλικρινώς ενδιαφερομένους ανθρώπους, που μπορούν να μελετήσουν βαθύτερα το ανακοινωθέν Σχέδιο Προεδ.Διατ/τος, να το αναλύσουν, να διαβλέψουν και να προβλέψουν και άλλες παρενέργειες και άλλες υποκρυπτόμενες αλλότριες σκοπιμότητες σε αυτό, που ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με την αποκατάσταση, διάσωση, εξυγίανση και διατήρηση της Λίμνης μας.
Αυτοί λοιπόν να αναλογισθούν το ηθικόν τους καθήκον και την ευθύνη τους ώστε με αποφασιστικότητα να υποδείξουν τις πρέπουσες τροποποιήσεις για να μην δημιουργηθεί ένας ακόμη πονηρότατος, ιδιοτελής, οπορτουνιστικός, ορνιθοκεντρικός, Δημοδιωκτίκός, Λιμνοκτόνος, δήθεν… ερευνητικός θάλαμος ανάπαυσης και βολέματος ημετέρων (with well organized waste of money).
Ο Φορ.Διαχ/σης δεν είναι ούτε μπορεί να είναι ένας ακόμη Απαγορευτικός κυρίως ή Ακαδημαϊκός ή Ερευνητικός οργανισμός ή ίδρυμα. Τους δύο, άλλωστε, τελευταίους ρόλους θα μπορούσε να παίξει, το υπάρχον ως έχει σήμερα και δυσανάλογα πολυτελές προς τις δραστηριότητες του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο πέραν από την χρησιμότατη ΄΄Ιστορία της Σταγονούλας΄΄ που διδάσκει στα παιδιά, θα μπορούσε ακόμη και σήμερα ή εις το μέλλον να κάνει έρευνα, δυνάμενο να εξελιχθεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Η λίμνη μας πρέπει να πάψει να είναι ευτροφική, με πορεία φθίνουσα , πρέπει να αποκτήσει την προτέρα ΑΙΓΛΗ της, να είναι τα νερά της ΒΑΘΕΙΑ, ΠΛΟΥΣΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΚΑΘΑΡΑ, με σφύζουσα ΖΩΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΞΙΚΑ ΚΥΑΝΟΦΥΚΗ και ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ, να μπορούν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ και να συμβιούν σε αυτήν αρμονικά και οι άνθρωποι και τα Ζώα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η διατήρηση της συνεχώς επιδεινουμένης κατάστασης της, θα την αναδείξει σε έναν ρυπαρό νερόλακκο που κάποια στιγμή θα διώξει τους ανθρώπους και τα πτηνά όπως έδιωξε και την πλούσια κάποτε ιχθυοπανίδα ενώ στην θέση τους θα παραμείνουν μόνο το… Ενυδρείο με δείγματα υδρόβιας Ζωής της Λίμνης και οι εκ του Δημοσίου Κορβανά διατρεφόμενοι… επιστήμονες και ερευνούντες ερευνητές που προβλέπεται να διορισθούν σε έναν ΑΧΡΗΣΤΟ (ως έχει) κατά τα άλλα Φορέα Διαχ/σης της Λίμνης Καστοριάς.
Dr.ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Γεωπόνος
Μέλος της Επιτροπής Λίμνης
Καστοριάς.
ΠΡΟΣ
Τους Δημάρχους, τους Προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Καστοριάς, Βιτσίου, Μακεδνών, Κλεισούρας, Αγ.Αναργύρων.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
- Πρόεδρο ΤΕΔΚ, Δήμαρχο Άργους Ορεστικού
κ. Τοτονίδη Νικ.
- Νομάρχη Καστοριάς κ. Λιάντση Κων.
- Πρόεδρο Νομαρχιακού Συμβουλίου
- Αρχηγό Αντιπολίτευσης Ν.Α. κ. Παπαδιαμαντόπουλο Παν.
- Τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων, Διευθ/σης Γεωργίας, Δασικής Υπηρεσίας, Τμήματος Αλιείας, Πολεοδομίας κ.τ.λ.
- Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος
κ. Τσάμη Γρ.
7) Τους Βουλευτάς (κατά σειρά αρχαιότητος) κ.
Φ.Πετσάλνικο, κυρία Μπουζάλη Β.