Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Η μόνη χαμένη ψήφος είναι η αποχή (της Ιωάννας Αντωνιάδου)

Μια εβδομάδα πριν τις κάλπες και βρισκόμενοι μπροστά στις επάλξεις των κομματικών και πολιτικών εξελίξεων, βλέπουμε να αναδύονται προσφιλείς  πολιτικοί όροι και έννοιες ,όχι τόσο συχνοί στο καθημερινό λεξιλόγιο. Μία από αυτές τις  έννοιες είναι και η λεγόμενη ‘χαμένη ψήφος’.

Πρώτα όμως πρέπει να δούμε τι σημαίνει ο όρος αυτός. Συγκεκριμένα, ‘χαμένη ψήφο ’ θεωρείται η ψήφος που πηγαίνει σε κομματική παράταξη που έχει ελάχιστες πιθανότητες να εισαχθεί στη Βουλή (έχοντας λάβει τουλάχιστον 3 τις εκατό) αλλά κυρίως αναφέρεται σε κόμμα το οποίο δεν διαθέτει το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να αναδειχθεί σε κυβερνών κόμμα.

Πολλές είναι οι κομματικές παρατάξεις που εργαλειοποιούν τον όρο αυτό ώστε να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν τους ίδιους και όχι ένα κόμμα με μικρότερη εκλογική απήχηση, υποστηρίζοντας πως η ψήφος τους θα πάει ‘χαμένη’. Στην πραγματικότητα όμως η μόνη ψήφος που θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμένη είναι η αποχή. Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί πως η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι απλά ένα δικαίωμα αλλά μια υποχρέωση που πηγάζει από το Σύνταγμα.

Οι πολίτες είναι σημαντικό να αντιληφθούν πως η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος παρέχει τη  δυνατότητα προάσπισης των συμφερόντων και της γνώμης τους , μη επιτρέποντας στους  ‘ λίγους ’ να καθορίσουν το μέλλον των ‘πολλών’.  Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί πως η ψήφος ενισχύει τη δημοκρατική νομιμότητα, διασφαλίζοντας στους πολίτες  πως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν παραμελούν τμήματα της κοινωνίας που είναι πολιτικά λιγότερο ενεργά.

Η αποχή δεν είναι λύση. Στις προσκείμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι σημαντικό για όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα, δίνοντας την ψήφο τους στο κομματική παράταξη και στο πρόσωπο που εμπιστεύονται, προασπίζοντας τα δικαιώματα και υποστηρίζοντας την επιλογή τους. Η εποχή μας απαιτεί  ανθρώπους πολιτικά ενεργητικούς, αξιόπιστα ενημερωμένους και όχι εφησυχασμένους που διακυβεύουν τα δικά τους  συμφέροντα και των συμπολιτών τους και  επιλέγουν να μένουν απαθείς στις δυσμενείς πολιτικές συγκυρίες της χώρας. Ίσως τελικά καμία ψήφος να μην είναι ‘χαμένη’ παρά μόνο αυτή της αποχής και του ‘ λευκού’.

Η Ιωάννα Αντωνιάδου είναι φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, από το Άργος Ορεστικό

 

 

 

One Comment

Back to top button