ευρωπη

Eκτη ημέρα καύσωνα στην Ευρώπη: Εννέα νεκροί, πυρκαγιές και θερμοκρασίες-ρεκόρ

Μετά τις θερμοκρασίες ρεκόρ όπου καταγράφηκαν την Παρασκευή, στη νότια Γαλλία, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 46 βαθμούς Κελσίου, το πρωτοφανές κύμα καύσωνα κατευθύνεται βόρεια πριν αρχίσει να υποχωρεί από σήμερα Κυριακή.

Τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στους τέσσερις. Ενα άτομο πέθανε στον νομό Βοκλίζ, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ πέντε άτομα νοσηλεύονται με υπερθερμία -το ένα εξ’ αυτών «κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του», ανακοίνωσε η νομαρχία.

Την Πέμπτη, ένας 80χρονος και ένας 30χρονος εργάτης -οι οποίοι είχαν αισθανθεί έντονη δυσφορία από τον καύσωνα- απεβίωσαν στην πόλη Κερνέ της ανατολικής Γαλλίας, ενώ ένας 33χρονος πέθανε στη δυτική Γαλλία την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες σε στέγη.

Εννέα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά (τέσσερα στη Γαλλία, τρία στην Ιταλία και δύο στην Ισπανία) από το κύμα καύσωνα που «σαρώνει» την Ευρώπη.

Την Παρασκευή -για πρώτη φορά από τον 19ο αιώνα- η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε 45,9 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή Γκαρντ, παρομοιάζοντας τις θερμοκρασίες με την «Κοιλάδα του Θανάτου» στην Καλιφόρνια.

Το κύμα καύσωνα που έρχεται από τη Σαχάρα προκάλεσε περίπου 40 πυρκαγιές, οι οποίες κατέστρεψαν περισσότερα από 6.000 στρέμματα και περίπου δέκα σπίτια στη Γκαρντ, για την κατάσβεση των οποίων κινητοποιούνται 750 πυροσβέστες.

Σήμερα, ο «κόκκινος» συναγερμός σε τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας υποχώρησε και η περιοχή επανήλθε στον «πορτοκαλί» συναγερμό που βρίσκεται σε ισχύ στα τέσσερα πέμπτα της χώρας

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες

Στην Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας –σε κάποια και τους 40, οι φλόγες ήταν οι πιο καταστροφικές.

Φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στην πόλη Αλμορόξ, στην κεντρική Ισπανία, κατέστρεψε τουλάχιστον 16.000 στρέμματα. Η πυρκαγιά έφτασε στην περιοχή της Μαδρίτης και σε αυτή του Τολέδο σε απόσταση 60 χλμ., όπου ζητήθηκε η βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ.

Στην Καταλονία η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τέθηκε τελικά υπό έλεγχο και σήμερα «δείχνει να σταθεροποιείται», σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να παρακολουθεί με αγωνία τις τελευταίες πυρκαγιές. «Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ακραίες σήμερα και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές», προσθέτει σε ανακοίνωση.

Στη Βρετανία σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της χρονιάς, καθώς ξεπέρασαν τους 34 βαθμούς Κελσίου στο Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, ενώ φόβο για θερμοκρασία-ρεκόρ 39 βαθμών Κελσίου, εκφράζει η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από τη Δευτέρα, αλλά η ζέστη θα συνεχιστεί.

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται επίσης στην κεντρική και τη βόρεια Ιταλία, με 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτσιο στην κεντροδυτική Ιταλία. Τα νοσοκομεία στο Μιλάνο κατέγραψαν αύξηση 35% στα επείγοντα περιστατικά λόγω του καύσωνα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη έχει αυξηθεί καθώς οι πολίτες καταφεύγουν στον κλιματισμό με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές ρεύματος σε καταστήματα και εστιατόρια.

ΑΠΕ

Back to top button