Αντίστροφη μέτρηση για το 5ο Θερινό Σχολείο Γούνας. Σχεδιαστές μόδας από όλο τον κόσμο έρχονται σε Καστοριά και Σιάτιστα.
Για πέμπτη συνεχομένη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Καστοριά και στη Σιάτιστα το Θερινό Σχολείο Γούνας (Fur Summer School) στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 25 άτομα από όλο τον κόσμο, προκειμένου να μυηθούν στην τέχνη της γούνας. Το F.S.S. πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, της International Fur Federation και της Fur Europe.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. Δημήτριος Κοσμίδης σημείωσε πως μέσω του Θερινού Σχολείου Γούνας, γίνονται γνωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία και αναδεικνύεται σε πολλούς τομείς «Πιστέψαμε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το project και το συνεχίζουμε δυναμικά. Φέτος ως κεντρικό concept, το F.S.S. θα έχει τη μεταποίηση της γούνας, όπου θα μας δοθεί η δυνατότητα να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά πως το προϊόν της γούνας, είναι ένα 100% ανακυκλώσιμο και οικολογικό προϊόν. Στις ομάδες που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια του F.S.S. θα δοθούν παλιές γούνες και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν από αυτές νέα κομμάτια».
Οι σπουδαστές του 5ου Θερινού Σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα γύρω από τη γούνα, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Βασίλη Καρδάση και Ηλία Ρέββα «Ο κ. Κοσμίδης σχημάτισε μια ομάδα από εξειδικευμένους ανθρώπους με σκοπό την προώθηση και την προβολή της γούνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά στο φετινό F.S.S. θα έχουμε περισσότερη πρακτική εξάσκηση. Το πώς δουλεύεται η γούνα, είναι αυτό το οποίο ζητούν να μάθουν τα παιδιά, αλλά και αυτό το οποίο θέλουμε να τους δείξουμε. Μαθαίνοντας να δουλεύουν τη γούνα οι σχεδιαστές, γυρνώντας πίσω στις χώρες τους, θα την ενσωματώσουν στις δημιουργίες τους. Πέρα όμως από τη θεωρία και την πρακτική, θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικές εκδρομές, όπου οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλο το φάσμα της γούνας, από την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων μέχρι το τελικό προϊόν του γουνοδέρματος», ενημέρωσε ο κ. Ρέββας και συνέχισε λέγοντας πως «Στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν το F.S.S. ως ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά πανεπιστημιακής φύσης. Δυστυχώς κάτι τόσο σημαντικό, δεν το γνωρίζουν στην Καστοριά και στη χώρα μας γενικότερα. Βέβαια, μέσω των εργασιών μας και των συμμετοχών μας σε παγκόσμια προγράμματα, διαγωνισμούς και εκθέσεις, προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σημαντικότητα του Θερινού Σχολείου Γούνας».
Ο κ. Φαίδων Γκιάτας μέλος της Ε.Ο.Γ., τόνισε πως το Θερινό Σχολείο Γούνας συμβάλει στην προώθηση της ελληνικής γουνοποιίας σε όλη την υφήλιο. Μάλιστα πολλοί από τους συμμετέχοντες των προηγούμενων ετών, διατηρούν στενούς δεσμούς με τους γουνοποιούς και τους επιχειρηματίες της περιοχής και επισκέπτονται την Καστοριά στις μεγάλες διοργανώσεις που αφορούν τη γούνα, όπως είναι η Διεθνής Έκθεση και το Fur Shopping Festival «Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν αποφοιτήσει από τα προηγούμενα F.S.S. περίπου 140 άτομα, τα οποία αποτελούν και τους πρεσβευτές της παγκόσμιας και ελληνικής γουνοποιίας. Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι με την πλειονότητα των αποφοίτων διατηρούμε επαγγελματικές-εμπορικές σχέσεις και βρισκόμαστε σε συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, πάνω σε θέματα του κλάδου μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος το Θερινό Σχολείο Γούνας θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας” (Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας) «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, το Σύνδεσμο Γουνοποιών Σιάτιστας για τη συνεργασία, τους τεχνοκράτες μας Ηλία Ρέββα και Γιώργο Παπαχρήστο, τον Καθηγητή μας Ηλία Καρδάση, την I.F.F., την Fur Europe, τα Δημοπρατήρια, το Δ.Σ. και τη γραμματειακή υποστήριξη της Ε.Ο.Γ., που δίνουν πάντα τον καλύτερό τους εαυτό, για τη διεξαγωγή του F.S.S.», είπε κλείνοντας ο κ. Κοσμίδης.