ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπα

Ο Καστοριανός κιθαριστής Ιωάννης Ζορπίδης προσκεκλημένος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στον Μόλυβο (βιογραφικό)

Ο Καστοριανός κιθαριστής Ιωάννης Ζορπίδης είναι προσκεκλημένος στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων» στον Μόλυβο Λέσβου.

Συμμετέχει με 4 διαφορετικά αντικείμενα:

  1. Θα δώσει διάλεξη με θέμα την ανάλυση του έργου “Nocturnal” του Άγγλου Benjamin Britten, μιας εμβληματικής σύνθεσης του 20ου αιώνα για κιθάρα, με παράλληλη εκτέλεση-ερμηνεία από τον Ιωάννη Ζορπίδη.
  2. Θα αναπτύξει σε εργαστήρι κιθάρας την τεχνική τρέμολο, παρουσιάζοντας τη δική του μεθοδολογία, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του. https://www.facebook.com/TheTremoloTechnique/
  3. Θα διευθύνει εργαστήρι κιθαριστικής ορχήστρας, με την οποία θα προετοιμάσει και θα παρουσιάσει στο κοινό γνωστές συνθέσεις σε δική του πρωτότυπη μεταγραφή για κιθαριστικό σύνολο.
  4. Θα κάνει σεμινάρια κιθάρας για τους μαθητές του φεστιβάλ.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ο Μόλυβος Λέσβου, η πατρίδα του Αρίωνα του κιθαρωδού, φιλοξενεί για όγδοη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας « Αρίων»

Η έμπνευση, το ταλέντο και η μαγεία του ήχου, κάθε βράδυ, στις συναυλίες διάσημων μουσικών από τη Γερμανία, την Αργεντινή, την Ιαπωνία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρές παραστάσεις – performances με παραδοσιακή, κλασική μουσική και φλαμένκο, στα πιο όμορφα σημεία του Μολύβου. Μικρές εκπλήξεις, που δεν πρέπει να χάσετε.

Και όπως κάθε χρόνο, μοιραζόμαστε μουσικές εμπειρίες και απολαμβάνουμε δημιουργικές διακοπές με σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια και πολλές ακόμα δράσεις για παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές.

Οι προσκεκλημένοι:

Pablo Marquez (Αργεντινή, καθηγητής κιθάρας της Μουσικής Ακαδημίας της Βασιλείας).

Bastian Hildner (Γερμανία, καθηγητής κιθάρας στην Ακαδημία Μουσικής  Xinghai στο Guangzhou, στην Κίνα).

Kozo Tate (Ιαπωνία, διακεκριμένος κιθαρίστας).

Adam Marec (Σλοβακία, καθηγητής κιθάρας των Μουσικών Ακαδημιών Bystrica και Ján Albrecht).

Wolfgang Jellinghaus (Γερμανία, κατασκευαστής κιθάρας).

Ιωάννης Τουλής (Αναπληρωτής Καθηγητής βιολοντσέλου Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου).

Αντώνης Βερβέρης (Διευθυντής χορωδίας, ακαδημαϊκός υπότροφος Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Κώστας Μακρυγιαννάκης (Κιθαρίστας και συνθέτης).

Ελένη Σκάρκου (Κιθαρίστα και συνθέτρια).

Ιωάννης Ζορπίδης (Μουσικοπαιδαγωγός-κιθαρίστας και συνθέτης).

Θωμάς Νάτσης (Φλαμένκο κιθαρίστας).

Κωνσταντίνος Αμαξόπουλος (Κιθαρίστας).

Κωνσταντίνος Μανωλκίδης (Κιθαρίστας, νικητής του 6ου Διεθνούς Διαγωνισμού Arion Milestone).

Ευθύμης Πανταζόπουλος (Ιδιοκτήτης Μουσικής Σχολής Καλλονής).

Γιώργος Βλάχος (Ηλεκτρικός κιθαρίστας).

Θανάσης Ζήρος (Κιθαρίστας).

Αλέξανδρος Μελισσηνός (Ερμηνευτής θεάτρου σκιών).

Διοργάνωση: Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κορίνα Βουγιούκα

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: www.arionfestival.com

Βιογραφικό του Ιωάννη Ζορπίδη από το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Ο Ιωάννης Ζορπίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά της Μακεδονίας. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (τάξη Νίκου Σολομωνίδη) και Κλασική Κιθάρα (τάξη Κώστα Κοτσιώλη) στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και Ανατολική Παραδοσιακή Μουσική στο Ούτι στη σχολή “Εν Χορδαίς” (τάξη Κυριάκου Καλαϊτζίδη). Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, αποφοιτώντας από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας (Musikhochschule Köln) με το δίπλωμα του Μουσικοπαιδαγωγού στους τομείς Στιλιστική Σύνθεση-Tonsatz (Prof. Johannes Schild) και Κλασική Κιθάρα (Prof. Roberto Aussel).

Έχει συγγράψει τη μέθοδο κιθάρας «Η τεχνική τρέμολο» (εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας»), καθώς και τα μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία «Η ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ» (εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας»). Η σύνθεσή του για σόλο κιθάρα “Shout in a Whispering Dawn” εκδόθηκε προσφάτως από τον εκδοτικό οίκο “Les Productions dOz” [βραβείο διαγωνισμού σύνθεσης του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης].

Έχει συνθέσει μουσική για σόλο όργανα και μουσική δωματίου, όπως επίσης και μουσική για το θέατρο («Ελένη» Ευριπίδη, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσ/νίκη, Οκτώβριος 2006, «Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα αμετάθετο» Ηλία Παπαμόσχου, Θέατρο Έξω από τα Τείχη, Θεσ/νίκη, Νοέμβριος 2008 κ.α.). Ως κιθαριστής και ως εκτελεστής Aνατολικής Mουσικής στο ούτι έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες στην Ελλάδα και στην Γερμανία.

Στη μουσικολογική έρευνα έχει ασχοληθεί συστηματικά με το συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και του Χαρίλαου Περπέσα (προλογίζει στην παρτιτούρα της Συμφωνίας του Χριστού, η οποία εκδόθηκε το 2013 από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής).

 

Back to top button