ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Διήμερο εκδηλώσεων της «Μύησις» με αφιέρωμα στον ποιητή μας Αθανάσιο Χριστόπουλο (πρόγραμμα – βίντεο)

“Ο ποιητής εις την Πόλιν, Αθανάσιος Χριστόπουλος”

Μελοποιημένα για πρώτη φορά θα ακουστούν ποιήματα του Αθανάσιου Χριστόπουλου σε βυζαντινή μουσική από τον Χιώτη μουσικό και ιεροδιάκονο του Πατριαρχείου Αντιοχείας Νικηφόρο Καντουνιάρη. Ο Καστοριανός ποιητής, που έγραφε παίζοντας ταμπουρά, συναντήθηκε με τον μουσικό στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 19ου αιώνα, στην αυλή του Αλέξανδρου Μουρούζη, και σχεδόν από κοινού μελοποίησαν ποιήματά του που ο Νικηφόρος Καντουνιάρης συμπεριέλαβε στη συλλογή του «Μελπομένη» που φυλάχθηκε μέχρι να ανακαλυφθεί σε Μονές του Αγίου Όρους.

Την Κυριακή, 14 Ιουλίου και ώρα 21:00 στην πλατεία της Παναγίας Κουμπελίδικης ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Μύησις» θα ταξιδέψει το κοινό στον ελληνικό πολιτισμό της Κωνσταντινούπολης της εποχής εκείνης, μέσα από τα ποιήματα του Αθανάσιου Χριστόπουλου που θα εκτελεστούν από τον ερευνητικό – καλλιτεχνικό οργανισμό «Εν Χορδαίς». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πόλης από την χορευτική ομάδα του Ομίλου.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου και ώρα 20:30 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί μια πλούσια πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στους εταίρους του προγράμματος EXTRO-CULT μέσα από παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Τοπική Παράδοση». Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι το Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης ως επικεφαλής εταίρος, το Θέατρο τση Ζάκυνθος Επαγγελματική Σκηνή, ο Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, και από την πλευρά της Αλβανίας ο Δήμος Bashkia Pogradec και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

EXTRO-CULT

«Ενίσχυση της Εξωστρέφειας στον Πολιτισμό, τον Λαογραφικό και Γαστρονομικό Τουρισμό»

Του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας

“Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”

Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς

Το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς είναι ένα εργαστήρι ήχων της καθ’ ημάς Ανατολής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, η ελληνική μουσική παράδοση και οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου, μεταβυζαντινή μουσική από χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος – 19ος αι), μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, καθώς και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), το Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bozar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff – Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room of South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre De La Ville – Les Abbesses (Παρίσι) και άλλους πολλούς. Σημαντικές είναι ακόμη οι συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Κεμπέκ, Λουξεμβούργο, Τύνιδα, Αμμάν, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσός, Βηρυτός, Άμπου Ντάμπι, Μουσκάτ, Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ, Προύσα, Ικόνιο κ.α.), καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Καναδούς, Εβραίους και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.

Το Νοέμβριο του 2006 το Εν Χορδαίς συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο επίσημο ταξίδι του στα ΗΑΕ και το Ομάν, ενώ το 2007 αποτέλεσε επίσημη πρόταση του Ελληνικού τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah για την προβολή του αραβικού πολιτισμού.

Το Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας «Prix France Musique des Musiques du Monde» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας, για τη συνδρομή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Το βραβείο συνοδεύεται από την ηχογράφηση ενός δίσκου του Εν Χορδαίς για τη γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occora με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mundi.

Όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια του σχήματος Εν Χορδαίς έχει παρουσιαστεί εκτενώς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας ενθουσιώδεις κριτικές καθώς και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ. σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Turkish Radio Television, Al Jazeera, ΕΡΤ κλπ.).

 

Back to top button