Ελλάδα

Ο Τζο Νέσμπο στρίβει το «Μαχαίρι» στον Χάρι Χόλε

Στις έντεκα ιστορίες που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το λίαν εκδοθέν μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον περίφημο Χάρι Χόλε, κερδίζοντας εκατομμύρια αναγνωστικούς οπαδούς ανά τον κόσμου ειδικά μετά από το μπαμ του «Χιονάνθρωπου», δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τζο Νέσμπο (ή ορθότερα, κατά τη νορβηγική προφορά, Γιου Νέσμπε) ακόνισε τη συγγραφική του πένα στις πληγές του ήρωά του, αντιμετωπίζοντάς τον σαν σάκο του μποξ. Για είκοσι πέντε χρόνια στην έρευνα ανθρωποκτονιών στο Όσλο, ο χαλκέντερος επιθεωρητής με την οξυμένη αντίληψη αλλά και την χρόνια επιρρέπεια στο αλκοόλ έχει βρεθεί μπροστά στην πιο ακραία, βάναυση εκδοχή του κόσμου που ζούμε, τόσο μέσα από τους αρρωστημένους δολοφόνους που καταδιώκει όσο και μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό, τα δικά του σκοτάδια.

Ο χαμός της καρκινοπαθούς μητέρας του όταν ήταν είκοσι χρονών, οι τραυματισμοί που κουβαλάει από σκληρές υποθέσεις περασμένων ετών, η συναισθηματική αποδιοργάνωση και, φυσικά, ο αλκοολισμός -είναι ο κρυπτονίτης του Χόλε, όπως έχει παραδεχτεί ο δημιουργός του- είναι ψυχικά αδιέξοδα που έχουμε συναντήσει σε προγενέστερα βιβλία, όπως οι «Κατσαρίδες», η «Λεοπάρδαλη» και η «Δίψα». Όλα αυτά, όμως, είναι ψωμοτύρι μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στο «Μαχαίρι», τη δωδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε που μόλις κατέφτασε στα ελληνικά ράφια (εκδ. Μεταίχμιο, μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη). «Πριν από δύο χρόνια, έκατσα κάτω και σκέφτηκα ποιο θα ήταν το πιο απαίσιο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή του βασικού μου χαρακτήρα», αναφέρει ο Νέσμπο, «και βρήκα την απάντηση».

Βρισκόμαστε στο Όσλο. Σε ένα μικρό διαμέρισμα, ανάμεσα σε άδεια μπουκάλια από ένα φτηνιάρικο ουίσκι που είναι πεταμένα στο πάτωμα, ξυπνάει ο Χάρι Χόλε χωρίς να θυμάται τίποτα από το τελευταίο βράδυ. Στο μυαλό του έρχεται μόνο το όνειρο που είδε, την εικόνα της αγαπημένης του Ράκελ. Έχοντας κόψει κάθε επαφή πλέον με τη γυναίκα του, ο Χάρι Χόλε έχει παραδοθεί στη δίνη του αλκοόλ, χάνοντας μέρα με την ημέρα την επαγγελματική του αξιοπιστία, τις ισορροπίες και την αξιοπρέπειά του: «Ήταν σαν ψάρι του βυθού που τον είχαν τραβήξει τόσο απότομα έξω απ’ το νερό, ώστε μάτια κι έντερα έμοιαζαν να θέλουν να πεταχτούν έξω». Την ίδια στιγμή, ο Σβάιν Φίνε βρίσκεται ελεύθερος. Αφού έκτισε τη δεκαετή περίπου ποινή του, ο πρώτος εγκληματίας που συνέλαβε ο Χόλε στη «Νυχτερίδα» -ένας εβδομηντάχρονος κατά συρροή βιαστής και δολοφόνος που είναι γνωστός με το παρατσούκλι «Αρραβωνιαστικός», καθώς στόχος του είναι να σπείρει απογόνους- είναι έτοιμος να συνεχίσει το αποτρόπαιο έργο του αλλά και να πάρει εκδίκηση από τον πανούργο επιθεωρητή που τον εγκλώβισε.

Λίγες ώρες μετά, η Ράκελ βρίσκεται μαχαιρωμένη στο σπίτι της. Μέσα σε μια λίμνη από αίματα, ο άνθρωπος που ήταν το πάγιο αποκούμπι του νεσμποϊκού αντι-ήρωα, η μοναδική ελπίδα να σωθεί από την αυτοκαταστροφή του τάση, είναι νεκρή. Ο Χόλε αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί από την πραγματικότητα και ταυτόχρονα να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να λύσει την υπόθεση. Πείθει τον εαυτό του πως πλέει στην τρικυμία ενός ονείρου και προσπαθεί να φερθεί σαν να πρόκειται για ένα θύμα που δεν ξέρει προσωπικά, σαν να μην πρόκειται για τη γυναίκα που του έμαθε, μαζί με το γιο της Όλεγκ, τι σημαίνει ευτυχία και Αγάπη – «αυτή με το άλφα κεφαλαίο που πρέπει να είσαι ευγνώμων που την έζησες -και την ανταπέδωσες- έστω μια φορά».

Ψευδείς παραδοχές φόνων που εν τέλει ανατρέπονται με αδιάψευστα άλλοθι, ιστορίες από το παρελθόν και τυχαία παραπλανητικά περιστατικά, παράλληλες μικρο-υποθέσεις που έρχονται στη φόρα και λάθος κινήσεις θα φέρουν αρκετές φορές τον Χόλε στο σημείο μηδέν. Χωρίς να δείξει οίκτο στον ήρωά του, ο Νέσμπο αφήνει τη βαρύτητα της ιστορίας να σύρει το Χόλε στα καταγώγια του μυαλού του, μέχρις ότου αντιληφθεί πως εκεί φυλάει πολλά περισσότερα από όσα νόμιζε. Στις σχεδόν επτακόσιες σελίδες του βιβλίου, η γραφή του Νορβηγού αστέρα είναι τόσο μελετημένη που δύσκολα παίρνεις ανάσα: κινηματογραφικές εικόνες, μπιτάτη ροή και το χρυσό κλειδί της ψυχογραφικής σκιαγράφησης του πρωταγωνιστή δένουν το «Μαχαίρι». Ταυτίζεσαι τόσο με τον Χόλε που ανησυχείς για το πότε ο Νέσμπο θα τον βάλει στο τελειωτικό στόχαστρο, θα τον παραδώσει στα χέρια ενός παράφρονα δολοφόνου και θα του πλέξει τον πιο βάναυσο κι απάνθρωπο θάνατο. Ελπίζουμε να μην γίνει άμεσα.

«Μαχαίρι» | Τζο Νέσμπο | Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη | Εκδόσεις Μεταίχμιο | σελ. 680 | € 17,91

Άγγελος  Κλάδης

 ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ΑΠΕ

Back to top button