Ελλάδα

Τα κάναμε …φρουτοσαλάτα! – 4 συνταγές με καλοκαιρινά φρούτα

Πολύχρωμες, ζουμερές και φουλ στις βιταμίνες, οι σαλάτες με φρούτα του καλοκαιριού.

Είναι η πιο απολαυστικά υγιεινή ιδέα να ανακατέψεις σε ένα μπολ όλη τη δύναμη και το χρώμα του καλοκαιριού. Οι φρουτοσαλάτες είναι τέλειες για πρωινό ή απογευματινό σνακ και μετατρέπονται εύκολα σε ελαφρύ γλύκισμα, αν τις συνοδέψετε με κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί, με φρέσκο τυρί-κρέμα ή γιαούρτι χτυπημένο με λίγη άχνη ή με παγωτό.

 

Φρουτοσαλάτα με παγωτό βανίλια

Υλικά συνταγής

2 φλιτζάνια παγωτό βανίλια ή 4 μπάλες

3 φλιτζάνια ανάμεικτα φρέσκα φρούτα κομμένα σε φέτες (φράουλες, μπανάνες, ροδάκινο, μύρτιλα, ανανάς)

1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατεύετε τα φρούτα με τη μαρμελάδα. Τα μοιράζετε σε 4 ποτήρια ή σε 4 μπολ εναλλάξ με το παγωτό και σερβίρετε.

 

Φρουτοσαλάτα με καρπούζι και ανανά αρωματισμένο με ζάχαρη δυόσμου και μοσχολέμονο

Υλικά συνταγής

1 ανανάς φρέσκος

μικρό καρπούζι

100 γρ. ζάχαρη καστανή

20 γρ. φρέσκο δυόσμο

ο χυμός από 1 μοσχολέμονο (λάιμ)

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους από το καρπούζι και το κόβετε σε τριγωνικές φέτες λεπτές. Καθαρίζετε τον ανανά και τον κόβετε σε κυβάκια. Χτυπάτε σε γουδί την καστανή ζάχαρη με τα φύλλα δυόσμου μέχρι να λιώσουν. Ανακατεύετε τους κύβους του ανανά με τη ζάχαρη μέντας και το χυμό του λάιμ. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει και να μαριναριστεί 30΄. Τοποθετείτε σε πιατέλα τις φέτες του καρπουζιού, τις καλύπτετε στο κέντρο με τα μαριναρισμένα κυβάκια του ανανά και σερβίρετε.

 

Φρουτοσαλάτα με εσπεριδοειδή

Υλικά συνταγής

4 εσπεριδοειδή της αρεσκείας σας ή ανάλογα με την εποχή (πορτοκάλια, σαγκουίνι, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια)

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και 3 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού

2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι

2 κουταλιές της σούπας μέλι

λίγο ξύσμα λεμονιού ή λάιμ

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τη φλούδα και αφαιρείτε τις διαφανείς μεμβράνες από τα εσπεριδοειδή. Τα κόβετε σε φέτες. Αναμειγνύετε σε μπολ το μέλι, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Μοιράζετε τα φρούτα σε ατομικά μπολ και περιχύνετε με το μείγμα του μελιού. Σερβίρετε με γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη, αφού πασπαλίσετε με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Συμβουλή

Δώστε πιο εξωτική γεύση στη φρουτοσαλάτα προσθέτοντας φρέσκο ανανά και μάνγο σε κομματάκια.

 

Μεθυσμένη φρουτοσαλάτα-γλύκισμα με σταφύλια και ρούμι

Υλικά συνταγής

800 γρ. ρώγες σταφυλιού χωρίς κουκούτσι

12 ξερά βερίκοκα

2 μήλα ή αχλάδια

½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμός σταφυλιού

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρούμι

2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη

50 γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο

2 ξυλάκια κανέλα και 4-5 γαρίφαλα

Εκτέλεση συνταγής

Διαλύετε τη ζάχαρη σε ½ λίτρο κρύο νερό σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε την κανέλα και τα γαρίφαλα και βράζετε σε δυνατή φωτιά αυτό το μείγμα 6΄ μέχρι να γίνει ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ρούμι και το χυμό σταφυλιού. Ρίχνετε μέσα τις ρώγες σταφυλιών και τα ξερά βερίκοκα και αφήνετε να μείνουν στο ζεστό σιρόπι 30΄. Αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Καθαρίζετε τα μήλα, τα ξεπλένετε πολύ καλά, τα κόβετε σε φέτες ή κομματάκια και τα ρίχνετε σε 2 βάζα. Ρίχνετε το μείγμα με τα σταφύλια και τα βερίκοκα μέσα στα βάζα με τα μήλα, σκεπάζετε ερμητικά και τα βάζετε στο ψυγείο για 3 μέρες. Σερβίρετε τη φρουτοσαλάτα προσθέτοντας την τελευταία στιγμή το κουκουνάρι.

icookgreek.com

Back to top button