ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ξεκινάει σήμερα το πολιτιστικό διήμερο από τη «Μύησις»

Ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις» υλοποιεί το EXTRO-CULT (Ενδυνάμωση στην Εξωστρέφεια, στον πολιτισμό, στον λαογραφικό και γαστρονομικό πολιτισμό) του προγράμματος “Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”με αφορμή τη συνάντηση του Αθανάσιου Χριστόπουλου με τον Νικηφόρο Καντουνιάρη στην Κωνσταντινούπολη, στην αυλή του ηγεμόνα Αλέξανδρου Μουρούζη. Εκεί έμελλε να παντρευτεί ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον ποιητή και η λαϊκή του γλώσσα που ανέδειξε και χρησιμοποίησε αυτός για πρώτη φορά με τη βυζαντινή μουσική του Χιώτη αρχιδιάκονου.

Ο ποιητής μας βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως ακόλουθος του ηγεμόνα Αλέξανδρου Μουρούζη κατά τα έτη 1807 – 1812, σύμφωνα με τον βιογράφο και φίλο του Νικόλαο Κοριτζά. Εκεί συνάντησε τον Χιώτη μουσικό και αρχιδιάκονο του Πατριαρχείου Αντιοχείας Νικηφόρο Καντουνιάρη, ο οποίος μελοποίησε ποιήματά του σε βυζαντινό μουσικό κώδικα και τα συμπεριέλαβε στη συλλογή του με τον τίτλο «Μελπομένη».

Ο Αθανάσιος Χριστόπουλος ήταν ο πρώτος ποιητής που έγραψε χρησιμοποιώντας την δημοτική γλώσσα. Άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική ποίηση συνθέτοντας πρωτότυπα και εύστοχα την λόγια με την λαϊκή γλώσσα, μια λαϊκή που ο βιογράφος του αποδίδει στη μνήμη της καταγωγής του, χωρίς να διστάσει να την αναδείξει ως μία γλώσσα ισάξια για λογοτεχνική δημιουργία.

Έγραψε ποίηση εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό για να τραγουδηθεί, γι’ αυτό και όταν έγραφε, παράλληλα έπαιζε ταμπουρά. Το ίδιο όργανο κρατούσε στα χέρια του μελετώντας εκκλησιαστικά κείμενα ψάχνοντας, προφανώς, να βρει τη συνέχεια του ελληνισμού από την αρχαιότητα δια μέσου του Βυζαντίου μέχρι τα σύγχρονά του χρόνια, ζήτημα που σχετικά πολύ πρόσφατα απασχόλησε τους κοινωνικούς επιστήμονες.

Με αφορμή αυτόν τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των διαφόρων περιόδων του ελληνικού πολιτισμού και της τέχνης χάρη ποιητή μας ο Όμιλος «Μύησις» διοργανώνει ένα πολιτιστικό διήμερο.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου στις 20:30 στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας θα πραγματοποιηθεί ένα πολιτιστικό αντάμωμα μεταξύ των εταίρων του EXTRO-CULT. Η κάθε φιλοξενούμενη ομάδα (Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Εμπορικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς, Θέατρο τση Ζάκυνθος) θα παρουσιάσει μέρος της άυλης πολιτιστικής του παράδοσης με τραγούδια, χορούς και δρώμενα, όπου θα συμμετέχει και η χορευτική ομάδα της «Μυήσεως» με χορούς και τραγούδια της αστικής μας παράδοσης με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Τοπική Παράδοση».

Την Κυριακή, 14 Ιουλίου στις 21:00 στην Παναγία Κουμπελίδικη θα παρουσιαστεί το έργο του Αθανάσιου Χριστόπουλου, όπως μελοποιήθηκε από τον Νικηφόρο Καντουνιάρη, εκτελεσμένο από το μουσικό συγκρότημα «Εν Χορδαίς», που έχει αναλάβει την έρευνα και την μεταγραφή της μουσικής από τον βυζαντινό στον σύγχρονο μουσικό κώδικα, ώστε στο εξής το μελοποιημένο έργο του ποιητή μας να είναι προσβάσιμο για μελέτη από οποιονδήποτε μουσικό. Η συναυλία θα πλαισιωθεί από παραδοσιακά κωνσταντινουπολίτικα τραγούδια και χορούς από την χορευτική ομάδα της «Μυήσεως» που θα παρουσιάσει με παραδοσιακές φορεσιές της Πόλης.

Συντελεστές συναυλίας:

Κυριάκος Πετράς: βιολί

Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι, τραγούδι

Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι, λαούτο

Άλκης Ζοπόγλου: κανονάκι

Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι, ντέφι

Επιστημονική επιμέλεια: Θωμάς Αποστολόπουλος, Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών (Ελλάδα, Αλβανία) που συμμετέχουν στο “Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”.

 

 

 

 

Back to top button