ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Την Τετάρτη στο “Φεστιβάλ της Αυλής” ο Χρήστος Τσιαμούλης και οι Κυρατζήδες

Η Βόρεια Διαδρομή που χάραξαν οι έμποροι των αγαθών (οι κυρατζήδες) τους 3 τελευταίους αιώνες μεταξύ Ηπείρου και Πόλης, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων που γέμισε την αυλή του με μουσικούς από το περιβάλλον του Παλατιού

4° ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/07/2019, 21:15
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η Ελλάδα είναι χώρα μικρή με μεγάλη όμως ιστορία.
Σε όλον τον Ελλαδικό χώρο, εκτός από τις ιδαιτερότητες της κάθε ξεχωριστής περιοχής, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο επίκεντρο της ζωής, του πολιτισμού, της θρησκείας και της τέχνης υπήρξε
η Κωνσταντινούπολη.

“ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ”
ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
με τους
ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ + το μουσικό σχήμα ΚΥΡΑΤΖΗΔΕΣ

Με την οκτάηχη κοσμική και εκκλησιαστική της μουσική, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα, επηρέασε όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας.
Έτσι οι μουσικές της κάθε περιοχής στον Ελλαδικό χώρο περιέχουν στοιχεία από την μουσική ιστορία της Πόλης, αναμεμιγμένες φυσικά με τα ντόπια χαρακτηριστικά.

Η Βόρεια Διαδρομή που χάραξαν οι έμποροι των αγαθών (οι κυρατζήδες) τους 3 τελευταίους αιώνες μεταξύ Ηπείρου και Πόλης, ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων που γέμισε την αυλή του με μουσικούς από το περιβάλλον του Παλατιού καθώς και η κάθοδος βορείων πληθυσμών απο τα Βαλκάνια που φέραν μαζί την μουσική τους παράδοση, όλα αυτά ανέπτυξαν ιδιαιτέρως τη μουσική στα μεγάλα αστικά κέντρα του βορρά, όπου εκεί συναντούμε μια μεγάλη ποικιλία μελωδιών, ήχων, ρυθμών και χορών, τραγουδιών και οργανικών σκοπών.
Αυτή τη πλούσια παράδοση προσπαθούμε να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε με το πρότζεκτ “ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ”,  ακολουθώντας με την μουσική μας τα χνάρια της, από όλο τον Ελλαδικό χώρο μεχρι τη Κωνσταντινούπολη.

Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project «ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» 2019 θα γίνουν :

• Σειρά Συναυλιών παραδοσιακές μουσικής με τον Χρίστο Τσιαμούλη και το μουσικό σχήμα ΚΥΡΑΤΖΗΔΕΣ στον Ελλαδικό χώρο.
Οι συναυλίες θα γίνουν το καλοκαίρι του 2019, σε πόλεις και τόπους της Ελλάδας που σηματοδοτούν τους εμπορικούς δρόμους του παρελθόντος από και προς την Κωνσταντινούπολη.
Θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθούν σε πόλεις η χωριά που ήσαν αφετηρίες και σταθμοί των εμπορικών δρόμων από και προς την Πόλη αλλά και σε τοποθεσίες που ήσαν και συνεχίζουν ενδεχομένως να είναι σταθμοί η περάσματα των ταξιδιωτών (π.χ. παλιά η και αναπαλαιωμένα χάνια, γεφύρια, κάστρα, πανδοχεία κλπ. Το ρεπερτόριο των τραγουδιών που θα ακουστούν στις συναυλίες αυτές θα αποτυπώνει τις πολιτισμικές και καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες και συγγένειες των παραδόσεων της κάθε περιοχής με τις μουσικές και τους χορούς της Πόλης και της Μικράς Ασιάς. Στόχος είναι να συμβάλουμε ώστε οι πόλεις και οι τόποι στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες να αποτελέσουν στο μέλλον τη βάση για ένα πολιτιστικό δίκτυο που θα τις ενώνει μέσα από τις καλλιτεχνικές και μουσικές συγγένειες και επιρροές με την Κωσταντινούπολη της μεγάλης της ακμής.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χρήστος Τσιαμούλης – τραγούδι, ούτι

Οι ΚΥΡΑΤΖΗΔΕΣ είναι:
Αχιλλέας Χαχάμης – τραγούδι
Δημήτρης Μπρέντας – κλαρίνο
Νίκος Σκαφίδας – βιολί
Νίκος Αγγελόπουλος – λαγούτο
Αλέξης Νόνης – κρουστά

https://www.youtube.com/watch?v=-G_pIqphdu0

 

 

 

Back to top button