ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Το Φεστιβάλ της Αυλής συνεχίζεται με αφιέρωμα στην ποντιακή λύρα (βίντεο)

Η λύρα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και για την πολιτισμική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού

Την Κυριακή 28/07/2019 συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ της Αυλής στο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ώρα 21:15.

Η εκδήλωση αφιερώνεται στην Ποντιακή Λύρα με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ παραγωγής της COSMOTE TV και το οποίο έχει παιχθεί στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του έργου είναι

 ΤΗ ΛΥΡΑ ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, κορυφαίος δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στον «κεμεντζέ» όπως αποκαλείται στα ποντιακά, η λύρα με το τόσο χαρακτηριστικό ηχόχρωμα! Ο μουσικός Φίλιππος Κεσαπίδης με τους “Αργατεία” και την Έλσα Μουρατίδου στο τραγούδι, ο συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης, ο δεξιοτέχνης του κεμανέ Γιώργος Πουλαντζακλής, ο κατασκευαστής λύρας Γρηγόρης Τσαγλατίδης, οι Μωμόγεροι με τον Μιχάλη Παπαδόπουλο και ο καθηγητής στο Princeton University Νίκος Μιχαηλίδης με τις έρευνές του σχετικά με την Ποντιακή μουσική στην Τραπεζούντα, είναι μια εκλεκτή ομήγυρης που εκφράζει με νότες και με λέξεις ένα απόσταγμα: Η λύρα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και για την πολιτισμική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία : ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ

Επιστημονική & Καλλιτεχνική Διεύθυνση : ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

Ήχος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ

Μοντάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ

Αφήγηση : ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Συντονισμός Έρευνας Αρχείου : ΝΙΚΟΣ ΤΙΛΚΕΡΙΔΗΣ

Έρευνα τεκμηρίωση : ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΙΛΙΔΗΣ

Οργάνωση Παραγωγής : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΤΩΝΑΡΟΣ

Διεύθυνση Παραγωγής : ΗΛΙΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΗΣ

Κάμερα: ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Μουσική τίτλων αρχής : ΘΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Παραγωγή : COSMOTE TV

Εκτέλεση παραγωγής : FOSS ON AIR

Διάρκεια : 60 λεπτά.

 O καταξιωμένος στο είδος σκηνοθέτης  Άγγελος Κοβότσος θα παρευρεθεί και θα προλογίσει την εκδήλωση.

Ο Κος Παναγιώτης Αμανατίδης, του συλλόγου Στέγη Λόγου & Τέχνης «ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ», θα αφηγηθεί στην Ποντιακή διάλεκτο ένα σύντομο παραμύθι.

Η όλη βραδιά θα διανθιστεί με ζωντανή Ποντιακή Λύρα από τον βιρτουόζο της Λάζο Ιωαννίδη, ο οποίος πραγματοποιεί με την λύρα του διεθνή καριέρα ακόμη και σε μη Έλληνες ακροατές.

Ο αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου μιλάει για την εκδήλωση για την ποντιακή λύρα, για την επόμενη εκδήλωση (τελευταία) του Φεστιβάλ της Αυλής και για τις παραστάσεις-προβολές του Εθνικού Θεάτρου:

https://www.youtube.com/watch?v=Mv6HF8lFKoI

 

 

 

Back to top button