Κόσμος

Κίνα: Σύντομα ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως

Ξεχάστε την κοιλάδα του Λίγηρα και τον πύργο του Άιφελ- μέχρι το 2030, τα κίτρινα βουνά και ο πύργος της Σαγκάης θα κατακλύσουν τους παγκόσμιους ταξιδιωτικούς καταλόγους, καθώς η Κίνα ξεπερνάει τη Γαλλία, ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο.

Στο μεταξύ, περισσότεροι Κινέζοι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό την επόμενη δεκαετία από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, καθώς αυξάνονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έκθεση Megatrends Shaping the Future of Travel της Euromonitor International.
Η έκθεση εκτιμά ότι θα υπάρξουν 127 εκατομμύρια αφίξεις στην Κίνα ετησίως μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, σε σύγκριση με 126 εκατομμύρια στη Γαλλία και 116 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Αυτοί θα είναι οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί το 2030 (αριθμός εκτιμώμενων αφίξεων βασισμένος στην έκθεση Megatrends Shaping the Future of Travel)
Κίνα                      127 εκατ.
Γαλλία                   125,8
ΗΠΑ                     116,3
Ισπανία                  110,1
Ταϊλάνδη                 79,3
Ιταλία                      78,4
Χονγκ Κονγκ          69,9
Τουρκία                   64,4
Μεξικό                    58,2
Βρετανία                 55,7
Ιαπωνία                   55,5
Γερμανία                 54

kina_2272019.jpg
Το γράφημα αποτυπώνει εκτίμηση για τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς το 2030 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ασία στην κορυφή
Συνολικά, 1,4 δισ. ταξίδια αναμένεται να πραγματοποιηθούν εφέτος, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές ταξιδιωτικές πωλήσεις εκτιμάται ότι ανήλθαν σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ελκυστικότητα της περιοχής της Ασίας ενισχύεται χάρη στα επερχόμενα αθλητικά γεγονότα (Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2020 και Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο το 2022).
Η θέση της Ασίας ως αναδυόμενη τουριστική αγορά -τόσο ως ελκυστικός προορισμός όσο και ως αυξανόμενη πηγή τουριστών- είναι εμφανής στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού 2017. Προέβλεψε ότι οι δέκα πρώτοι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι προορισμοί για ταξίδια αναψυχής μεταξύ 2016 και 2026 θα είναι η Ινδία, η Αγκόλα, η Ουγκάντα, το Μπρουνέι, η Ταϊλάνδη, η Κίνα, η Μιανμάρ, το Ομάν, η Μοζαμβίκη και το Βιετνάμ.

Η δύναμη έλξης της Κίνας

Εντός της Ασίας, η Κίνα βλέπει τη μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, με τα  εξερχόμενα ταξίδια (Κινέζοι που ταξιδεύουν στο εξωτερικό) να φθάνουν τα 260 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Εκτός από το ότι θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού (πολίτες άλλων κρατών που επισκέπτονται την Κίνα) μέχρι το 2030, αναπτύσσεται και ο εσωτερικός τουρισμός. Και θα υπάρξουν 6,7 δισεκατομμύρια εγχώρια ταξίδια μέχρι το 2023, από 4,7 δισεκατομμύρια το 2018.
Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της κινεζικής οικονομίας, ενώ στον δείκτη του Φόρουμ το 2017, η Κίνα είχε ανεβεί δύο θέσεις, στην 15η της κατάταξης, με τους εξαιρετικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, κάνοντας περισσότερα για να «αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα» (για την οποία κατέλαβε την 132η θέση) και «να διασφαλίσει τη διατήρηση των μοναδικών φυσικών πόρων της».

Από τότε, σημειώνει το φόρουμ, η Κίνα άλλαξε την προσέγγισή της στον τουριστικό κλάδο και προχωρεί προς τον αειφόρο τουρισμό. Μάλιστα, το 2017, η Εθνική Ένωση Τουρισμού της Κίνας καθόρισε κατευθυντήριες γραμμές για τουριστικές ζώνες, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι τοπικές κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού και την ποιότητα των υπηρεσιών και να ενισχύσουν τις περιφερειακές οικονομίες.

ΑΠΕ,alfavita.gr

Back to top button