Καστοριά

Τι είναι η θεραπεία κίνησης; (γράφει ο Νικόλαος Παγούνης)

Η θεραπεία κίνησης είναι μία μορφή θεραπείας, η οποία προορίζεται για άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους, τραυματισμούς, κακή στάση σώματος, έλλειψη κίνησης  και συντονισμού κ.α.  Μέσω της σωστής κίνησης προσπαθούμε να διορθώσουμε τις κινητικές δυσλειτουργίες του σώματός τους, οι οποίες προκαλούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Οι συνεδρίες της θεραπείας κίνησης που εφαρμόζω, δεν είναι απλώς συνεδρίες άσκησης και γυμναστικής, αλλά είναι συνεδρίες οι οποίες ξεκινούν με μία περιεκτική αξιολόγηση της κίνησης του ασκούμενου, ακολουθουμένη από πρακτική θεραπεία, καθώς και διορθωτική άσκηση και επανεκπαίδευση των βασικών κινητικών μοτίβων. Η ενσωμάτωση όλων αυτών πρακτικών σε μία συνεδρία, συμβαίνει διότι στόχος μου δεν είναι απλώς να απαλλάξω τον ασκούμενο από τους πόνους που τον ταλαιπωρούν, αλλά η εκ νέου σχεδίαση και επανεκπαίδευση του σώματός του, κάτι το οποίο θα τον κάνει λειτουργικό και ταυτόχρονα θα τον προστατέψει από μελλοντικές δυσλειτουργίες και τραυματισμούς.

 Πώς το πετυχαίνω αυτό;

Αυτό το πετυχαίνω εφαρμόζοντας κατά τη διάρκεια των συνεδριών μου κιναισθητικές τεχνικές, τεχνικές δηλαδή που βοηθάνε τον ασκούμενο όχι μόνο να καταλάβει αλλά και να αισθανθεί την κίνηση τη στάση του σώματος που του περιγράφω. Να αισθανθεί δηλαδή σε ποια θέση θα πρέπει να είναι οι αρθρώσεις και το σώμα του, όχι μόνο κατά την εκτέλεση των κινητικών μοτίβων, αλλά και κατά τη σωστή στάση και βάδιση και γενικότερα κατά την εκτέλεση όλων των κινήσεων του.

Ο λόγος για τον οποίο δουλεύω με αυτόν τον τρόπο είναι διότι τις περισσότερες φορές, εμείς οι επαγγελματίες της άσκησης σπαταλάμε πολύ χρόνο και λέξεις προσπαθώντας να εξηγήσουμε στον ασκούμενο πως πρέπει να εκτελέσει μία άσκηση χωρίς τελικά αυτός να μπορεί να καταλαβαίνει αυτό που του εξηγούμε, έτσι μέσω της κιναίσθησης προσπαθώ να κατευθύνω τους ασκούμενους μου, όχι με λέξεις αλλά με καθοδηγούμενες αισθήσεις.

Όταν μιλάω για κιναισθητικές τεχνικές εννοώ ότι με τη χρήση απλών εργαλείων και έξυπνων ιδεών, προσπαθώ να εξηγήσω τη σωστή στάση σώματος σε έναν ασκούμενο δημιουργώντας κιναισθητικές ενδείξεις που θα παρέχουν απτή ανάδραση στον ασκούμενο. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, διότι απαιτεί από τον ασκούμενο συγκέντρωση και αφοσίωση κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, έτσι ώστε να μπορέσει να καταλάβει, να μάθει, αλλά και να αισθανθεί το πως θα πρέπει να κινείται το σώμα του. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ συχνά για να δημιουργήσω κιναισθητική ένδειξη στον ασκούμενο, είναι ένα κοντάρι μέσω του οποίου εκπαιδεύω τον ασκούμενο σε οποιαδήποτε κίνηση απαιτείται η στατική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Με αυτό τον τρόπο καταφέρνω και διορθώνω μικρές ή και μεγάλες δυσλειτουργίες τον ασκούμενων μου, βοηθώντας τους όχι μόνο να απαλλαγούν από τους πόνους ή να γίνουν πιο λειτουργικοί, αλλά και να βελτιώσουν τη σωματική τους συνείδηση κάτι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική προστασία του σώματός τους.

orizontespress.gr

 

Back to top button