Ελλάδα

Ξεκίνησε η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων με το ζέπελιν του Λιμενικού Σώματος

Σε δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση τέθηκε από χθες και για τις επόμενες 28 ημέρες, το αερόστατο που έδωσε η FRONTEX στο Λιμενικό Σώμα.

Το ζέπελιν θα επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως τα θαλάσσια σύνορα στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου, με στόχο να αντιμετωπιστούν η παράνομη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών, αλλά και άλλες εγκληματικές δράσεις.

Το δέσμιο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης, όπως ονομάζεται, είναι μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, έχει αναπτυχθεί στη Σάμο ένας κινητός (σε φορτηγό) σταθμός αισθητήρων με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (GNR) προκειμένου να συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρησιακές δυνατότητες και η ικανότητα διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.

Πρόκειται για μια πιλοτική δραστηριότητα η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», που διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων ΛΣ – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τονίζει πως, μέσω αυτού του εγχειρήματος, «το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους μέλους της ΕΕ, που χρησιμοποιεί δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλασσίου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, μόλις δέκα μήνες μετά την πρώτη πανευρωπαϊκή χρήση για αντίστοιχους σκοπούς Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) μεσαίου ύψους μακράς εμβέλειας (MALE), το Σεπτέμβριο του 2018».

ΑΠΕ

Back to top button