Κόσμος

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Μην εγκαταστήσετε τους πυραύλους!

Οι επιλογές των δύο υπερδυνάμεων στην ανάπτυξη του πυραυλικού τους οπλοστασίου, έχουν οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις μεταξύ τους.

Ήταν μία κρίσιμη στιγμή για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το 1987 ο Ρόναλντ Ρήγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατόσφ υπέγραψαν τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς με την υπόσχεση να καταστρέψουν όλους τους πυραύλους εδάφους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων. Τρεις δεκαετίες μετά είναι συνθήκη είναι πλέον και τυπικά νεκρή. Η συνθήκη τερματίζεται σήμερα.

H Ρωσία

Η Μόσχα καλεί την Ουάσιγκτον να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους εδάφους μέσου και μικρού βεληνεκούς που αναπτύσσει. Αυτό αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη INF η οποία συνεπάγεται και τον τερματισμό της. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η καταγγελία της Συνθήκης INF απαιτεί άμεσα μέτρα για την σταθεροποίηση της κατάστασης και την διατήρηση ενός πρέποντος επιπέδου προβλεψιμότητας στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση των πυραύλων που αναπτύσσουν (πυραύλους εδάφους μέσου και μικρού βεληνεκούς) για τους οποίους δυστυχώς άρχισαν να μιλούν στο Πεντάγωνο και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, προβαίνοντας σε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες με σκοπό την διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας και προβλεψιμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση την όλη ευθύνη για την αύξηση της έντασης στον κόσμο θα την έχει η Ουάσιγκτον» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε ένα σοβαρότατο λάθος, δημιουργώντας σκόπιμα γύρω από την Συνθήκη INF μια αξεπέραστη κρίση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει παράλληλα στην ανακοίνωσή του ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική που αποβλέπει στην καταστροφή όλων διεθνών συμφωνιών που δεν τις εξυπηρετούν, γεγονός που θα οδηγήσει στην αποδόμηση του συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών.

Τέλος, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη όπως και πρώτα για συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.

H θέση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων εδάφους-αέρος έπειτα από την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

«Τώρα, που αποχωρήσαμε, το υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους-αέρος σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

To NATO

Το αίτημα της Ρωσίας για μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστο γιατί η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη προσφορά γιατί η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους εδώ και χρόνια. Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά ενός μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», σημείωσε.

Ο ΟΗΕ

«Ο κόσμος χάνει ένα ανεκτίμητο φρένο στην πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτό θα ενισχύσει και δεν θα μειώσει την απειλή που θέτουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες..

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκεί Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, επειδή η Μόσχα «δεν παρουσίασε εγγυήσεις στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου», ο οποίος εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της δηλητηρίασης των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι. Το επιχείρημα αυτό επικαλέσθηκε υψηλόβαθμος Aμερικανός αξιωματούχος με δήλωση του στο πρακτορείο Ria Novosti.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ καταστρέφουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΕΡΤ1, ΑΠΕ

Back to top button