Κόσμος

Πέθανε η σπουδαία συγγραφέας Τόνι Μόρισον

Έφυγε από τη ζωή η σημαντική Αμερικανίδα συγγραφέας και βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ, Τόνι Μόρισον, σε ηλικία 89 ετών.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Χλόη Άντονι Γουόφορντ και είχε γεννηθεί το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο. Είχε τρία αδέλφια και οι γονείς της ήταν εσωτερικοί αγροτικοί μετανάστες από την Αλαμπάμα

Η Τόνι Μόρρισον (αγγλικά: Toni Morrison 1931- ) είναι αμερικανίδα λογοτέχνιδα, βραβευμένη με τα βραβεία Νόμπελ το 1993 και Πούλιτζερ.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από νωρίς για τη λογοτεχνία. Είχε σπουδάσει ανθρωπολογία στα Πανεπιστήμια Howard και Cornell. Στο Κορνέλ πήρε μεταπτυχιακό με θέμα την αυτοκτονία στα έργα των Γουίλιαμ Φόκνερ και Βιρτζίνια Γουλφ. Διετέλεσε καθηγήτρια Αγγλική Γλώσσας και Λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια Southern University, Howard και Yale και από το 1989 στο Princeton, όπου δίδασκε Αφροαμερικανικές Σπουδές και Δημιουργική Γραφή.

Επίσης υπήρξε κριτικός ενώ έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις με ειδικότητα στην αφρο-αμερικάνικη κουλτούρα.

Η καριέρα της ως συγγραφέα ξεκίνησε το 1970. Το κοινό την αγάπησε για την επική δύναμη των κειμένων της, τους διαλόγους και την ποιητική και εκφραστική απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής.

Επίσης για πολλά χρόνια δούλεψε σαν στέλεχος του εκδοτικού οίκου Random House.

Ήταν μέλος του American Academy of Arts and Letters και έχει πάρει πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της «Η αγαπημένη» (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

Τα έργα της είναι τα εξής: The Bluest Eye (Γαλάζια Μάτια, 1970), Sula (1973), Song of Solomon (Το τραγούδι του Σολομόντα, 1977), Tar Baby (1981), Beloved (Αγαπημένη, 1987), Jazz (1992), Paradise (Παράδεισος, 1999), Love (Αγάπη, 2005), τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, ενώ έχει γράψει και παιδική λογοτεχνία και το θεατρικό έργο «Dreaming Emmet», που ανέβηκε το 1987.

• Με στοιχεία από τη Wikipedia

efsyn.gr

 

 

Back to top button