ΑγροτικάΚαστοριά

Ικανοποίηση στην Καστοριά από τις αποδόσεις στο σιτάρι

Ο Μίμης Λαζαρίδης Λαζαρίδης κάνει λόγο και για εναρμονισμένες πρακτικές από το εμπόριο, που «ρίχνουν» τον παραγωγό

Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στο σκληρό σιτάρι στην Καστοριά, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις των χωραφιών. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο παραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Πενταβρύσου Καστοριάς, Μίμης Λαζαρίδης, «η ποιότητα του προϊόντος ήταν πολύ καλή, μόνο σε μερικές περιοχές όπου έβρεξε πριν από δύο εβδομάδες είχαμε μία ελαφριά απόκλιση.

Σχετικά με τις αποδόσεις, μπορώ να τοποθετήσω μια μέση τιμή στα 250 κιλά / στρέμμα, αν και οι καλλιεργητές του νομού μας περίμεναν να ξεπεράσουν αυτά τα νούμερα. Αυτό που επίσης μπορούμε να πούμε είναι ότι τα σιτάρια μας ήταν αραιά. Αυτό, γιατί την άνοιξη, που χρειάζονταν νερό και ζέστη, επικρατούσαν κρύο και υγρασία. Συνέπεια αυτού ήταν να έχουμε λιγότερα φυτά ανά στρέμμα, όμως η ποιότητά τους βελτιώθηκε», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφορές που δέχονται οι αγρότες για τις καλές ποιότητες φτάνουν αυτήν τη στιγμή τα 20 λεπτά, ωστόσο ο κ. Λαζαρίδης κάνει λόγο και για εναρμονισμένες πρακτικές από το εμπόριο, που «ρίχνουν» τον παραγωγό: «Ακόμα και φέτος κάνουμε τζίρο 50 ευρώ το στρέμμα, όμως τα έξοδά μας βρίσκονται στα 55 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καλύψουμε και τις απώλειες της περσινής χρονιάς», καταλήγει.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ του Αντώνη Ανδρονικάκη στο ypaithros.gr

 

 

 

 

Back to top button