Ένωση Στρατιωτικών Καστοριάς: Τι κάναμε για όλες και όλους εσάς

Το ΔΣ της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Καστοριάς, όπως έχει ήδη δεσμευτεί, ξεκινά την έκδοση ενημερωτικών σημειωμάτων προς τα μέλη του σωματείου. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση όλου του προσωπικού. Ως πρώτο ενημερωτικό σημείωμα επιτρέψτε μας να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του τι έχουμε πετύχει ως σήμερα, χάρη στο αγκάλιασμα αυτής της προσπάθειας από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπηρετούντων συναδελφισσών – συναδέλφων στην περιοχή.

Αναδείξαμε όλα τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο που μας απασχολούν έχοντας συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση κάποιων εξ αυτών:

 • Αλλαγή της μοριοδότησης της περιοχής που από πολύ χαμηλή βρίσκεται πλέον σε δίκαιο και ικανοποιητικό επίπεδο.
 • Ανάδειξη του θέματος της εκμετάλλευσης των στρατιωτικών ακινήτων επ’ ωφελεία του προσωπικού, ανακατανομή επί του δικαιότερου στο χαρακτηρισμό των ΣΟΑ ΣΟΜΥ ΣΟΕΠΟΠ, καθώς και η ανακαίνιση τους λόγω παλαιότητας. Ήδη βλέπουμε να έχει γίνει μια αρκετά καλή αρχή.
 • Εκτέλεση υπηρεσιών επί συνεχόμενο 2ημερο ή 3ημερο για μερίδα του προσωπικού, θέμα το οποίο χάρη στην μακρόχρονη επιμονή μας επιλύθηκε με δίκαιο τρόπο.
 • Καταθέσαμε τις προτάσεις μας προς την Π.Ο.Ε.Σ. για γενικότερα θέματα μας. Ενδεικτικά:

– Πρόταση για παραμετροποίηση του κριτηρίου μεταθέσεων για όσους έχουν τέκνα στη Β΄ και Γ΄ λυκείου.

– Τροποποίηση της μοριοδότησης για τα Κ.Α.Α.Υ. επί το δικαιότερο.

– Αριθμός υπηρεσιών σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με το βαθμό.

– Μισθολόγιο.

– Ηλικιακά όρια αποστρατείας Ε.Μ.Θ., ΕΠ.ΟΠ.

– Δικαστικοί συμπαραστάτες ΑμΕΑ.

– Σχολείο Διοικητών Υπομονάδων.

Πραγματοποιούμε δε συχνά, ενημερωτικές εκδηλώσεις – συναντήσεις με τα μέλη μας.

Δε σταθήκαμε όμως μόνο σε αυτά.

 • Ιδρύσαμε σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών, πραγματοποιώντας έως σήμερα 5 εθελοντικές αιμοδοσίες, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες  μας όποτε χρειάστηκε, κάτι που μας έχει καταξιώσει στη συνείδηση όλων των συναδελφισσών – συναδέλφων, ακόμη και αυτών που  δεν υπηρετούν στην περιοχή.
 • Δημιουργήσαμε δανειστική βιβλιοθήκη η οποία ήδη αριθμεί πάνω από 150 τίτλους βιβλίων.
 • Στέκοντας δίπλα στις οικογένειες μας αλλά και στην τοπική κοινωνία πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις όπως:

Παρουσίαση των βιβλίων του Στγου ε. α της ΕΛΑΣ Μανώλη Σφακιανάκη και ομιλία του για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

Εκδήλωση για τη σχολική μετάβαση στο δημοτικό σχολείο με λογοθεραπεύτρια και παιδοψυχολόγο.

Παρουσίαση του βιβλίου του εξαίρετου συναδέλφου Παναγιώτη Δημητρόπουλου Το χρυσαφένιο κουκούτσι, που αναφέρετε στην υγιεινή διατροφή των παιδιών μας.

 • Σε θέματα υγείας πραγματοποιήσαμε δωρεάν τεστ παπ και μαστογραφία για συναδέλφισες και συζύγους συναδέλφων,
 • ενώ κατόπιν συνεννόησης με την ένωσή μας, το διαγνωστικό κέντρο υγεία έκανε σύμβαση με το ΥΠΕΘΑ λύνοντας μεγάλο πρόβλημα καθώς για μια μαγνητική τομογραφία έπρεπε να μετακινούμαστε σε όμορους νομούς.
 • Πρόσφατα δε σε συνεννόηση με το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ του Γ.Ν. Καστοριάς πραγματοποιούνται φυσιοθεραπείες σε συναδέλφους και στα μέλη των οικογενειών μας.
 • Στα πλαίσια κοινωνικής αλληλεγγύης δωρίσαμε τρόφιμα καθώς και 2 αναπηρικά αμαξίδια σε συλλόγους και φορείς.
 • Πετύχαμε δε πλείστες προσφορές από καταστήματα της περιοχής, κάτι που αποτελεί μια έμμεση μορφή οικονομικής ανακούφισης.
 • Κληρώνουμε κάθε μήνα δωροεπιταγή ύψους 30 ευρώ στο Στρατιωτικό Πρατήριο  Καστοριάς, ως ελάχιστη προσπάθεια βοήθειας στις δύσκολες αυτές εποχές.

Το τελευταίο διάστημα και έως αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας και υποβολής, προτάσεις για  θέματα τα οποία εσείς μας έχετε επισημάνει. Όλα τα έγγραφα, δελτία τύπου, ανακοινώσεις κλπ, μπορούν οι συνάδελφοι να τα αναζητήσουν στο http://www.poes.gr/espee-kastorias καθώς και στους πίνακες ανακοινώσεων της ένωσής μας, που υπάρχουν σε κάθε Μονάδα. Περιμένουμε τις προτάσεις και ιδέες σας δια ζώσης στα γραφεία της ένωσής μας, εντός του Στρδου «ΜΕΤΑΞΑ», κάθε Πέμπτη 18:00 με 20:00, καθώς και στο mail: espeekas@poes.gr.

Κλείνοντας αυτό το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η δύναμη μας είμαστε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ. Χάρη στη συμμετοχή μας. Δυσκολίες και εμπόδια υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλά. Λάθη και παραλείψεις έγιναν και θα γίνουν. Ουδείς τέλειος. Τέλος, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την εμπιστοσύνη σας και υποσχόμαστε για τη συνέχιση και αυτής της μορφής επικοινωνίας μας.